7 din 10 angajati romani muncesc peste program si tot nu se descurca cu banii

Joi, 10 Martie 2016, ora 11:38
3687 citiri
7 din 10 angajati romani muncesc peste program si tot nu se descurca cu banii

Romanii lucreaza mai multe ore suplimentare decat angajatii din alte tari si beneficiaza de flexibilitate la locul de munca doar in anumite cauzir, arata concluziile unui studiu.

"Generatiile urbane si prioritatile lor" este cercetarea facuta de compania de consultanta Ernst&Young in randul salariatilor din tara, care se confrunta intr-o proportie importanta cu probleme financiare.

Peste 70% dintre respondenti sustin ca fac ore suplimentare, iar 34% lucreaza chiar mai mult de 46 de ore pe saptamana, informeaza News.ro.

Programul standard este de 40 ore pe saptamana, cu maximum 8 ore suplimentare pe saptamana, care trebuie recompensate cu timp liber ulterior sau remunerate.

Jumatate dintre respondenti sustin ca numarul de ore de lucru a crescut in ultimii trei ani fata de perioada anterioara, iar cel mai mult resimt cresterea numarului de ore de lucru cei din "generatia Y" (nascuti intre 1980 si 1995).

Si romanii angajati in functii de conducere stau la munca peste program. Ei lucreaza ore suplimentare aproape dublu fata de managerii din Germania (45%) sau Marea Britanie (34%), arata EY.

Strategia de succes folosita de unele companii din Romania pentru a-si creste productivitatea

Totusi, potrivit statisticilor Eurostat, productivitatea muncii in Romania e de sase ori mai mica decat media in Europa, de 7,5 ori mai mica decat in Germania si de opt ori fata de Olanda.

Desi muncesc mai mult decat in urma cu trei ani, salariatii romani au mari probleme cu banii. 47% au renuntat la activitatile de relaxare din motive financiare in ultimii trei ani, in timp ce 28% au amanat achizitionarea sau inchirierea unei locuinte personale, iar 14% au amanat decizia de a avea primul copil din aceleasi motive.

Potrivit aceluiasi studiu, peste jumatate dintre respondenti considera ca este mai dificil acum decat in urma cu trei ani sa gestioneze echilibrul intre viata personala si cea profesionala. Comparativ cu restul tarilor, parintii din Romania au resimtit cel mai acut dificultatile din ultimii trei ani, urmati de parintii din Germania (54%) si Japonia (46%).

Studiul EY Romania are la baza 2.562 de raspunsuri la un chestionar alcatuit din 35 intrebari adresate in perioada 21 decembrie 2015 - 26 ianuarie 2016 provenind preponderent de la respondenti din mediul urban cu varsta intre 18 si 55 de ani.

Citeste si:
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
România are cea mai mare creștere economică din UE, dar nu se resimte în nivelul de trai. Marcel Ciolacu: ”Asta e cu totul altceva”
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a lăudat joi, 19 mai, performanțele economiei țării noastre la nivel european, dar a admis că în buzunarele românilor creșterea nu se resimte. În acest...
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
România rămâne fermă pe poziție și nu trimite armament Ucrainei. Anunțul lui Marcel Ciolacu
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, 19 mai, că, în acest moment, ”nu este nevoie” de intervenţia României pentru a trimite armament în Ucraina. ”În...
Comentarii