Afla ce vor angajatorii si cum poti obtine locul de munca dorit

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 14:00
3053 citiri
Afla ce vor angajatorii si cum poti obtine locul de munca dorit
foto: Concord Communication

De multe ori angajatorii solicita experienta proaspetilor absolventi, iar acestia din urma sunt nedumeriti tot mai tare de aceasta cerinta. In aceste conditii, absolventii isi gasesc cu greu primul loc de munca.

La aceasta se mai adauga si suprasaturatia pietei pentru anumite specializari: economie, management, drept, marketing, limbi straine - acestea fiind doar cateva exemple. De aceea, o consiliere in cariera inainte de alegerea meseriei ar trebui realizata inca din liceu.

Diana Ursachi, consilier in cariera la Guidecademy si speaker in cadrul evenimentului adresat studentilor Job Trends. Cum iti pregatesti cariera in noua lume digitala, care are loc pe 31 octombrie 2015, la Bucuresti, este de parere ca "un consilier este intai de toate obiectiv - nu va indruma un tanar sa faca aceeasi meserie ca el, asa cum fac uneori parintii manati de bune intentii, dar fara a tine cont de vocatia si abilitatile tanarului. Apoi, consilierul sta de vorba cu multi astfel de tineri si e mai conectat la dinamica de pe piata muncii, ceea ce nu poate fi decat in beneficiul celui pe care il consiliaza. Discutia cu un consilier e cu atat mai utila atunci cand tanarul fie nu stie spre ce sa se indrepte fie are prea multe optiuni".

In Finlanda, de exmplu, universitatile colaboreaza cu piata muncii si stabilesc in fiecare an de cati studenti e nevoie in fiecare domeniu ca sa acopere nevoia de profesionsiti de peste cativa ani. Asa ca, la admitere, deschid atatea locuri cat e necesar in anul respectiv. In Belgia si Franta, tinerilor le este mai usor sa-si gaseasca de lucru pentru ca optiunile profesionale sunt destul de clare inca din momentul in care decid daca merg la facultate sau nu.

"Acolo piata muncii e mai asezata, optiunile de angajare sunt predictibile, pentru ca sansele ca o companie multinationala sa-si deschida acolo un birou peste noapte si sa angajeze in masa, sunt mult mai mici. Iar in plus, atat francezii cat si belgienii stiu "sa se vanda" la un interviu mult mai bine decat o mare parte dintre tinerii absolventi din Romania. Asta se intampla, pe de o parte, pentru ca multi dintre ei primesc consiliere in cariera si invata sa-si cunoasca punctele forte si slabiciunile, dar si pentru ca isi iau job-uri in timpul studentiei si astfel invata valoarea propriei munci, invata sa negocieze", spune Diana Ursachi.

De aceea, nu trebuie neglijate programele de intenship, de practica sau part time oferite de angajatori studentilor. Nici cursurile extrascolare nu trebuie ocolite si acestea avand rolul lor bine definit in constructia unui CV care sa impresioneze angajatorii.

Despre toate acestea si multe altele se vor discuta in cadrul evenimentului''Job Trends. Cum iti pregatesti cariera in noua lume digitala'', care va avea loc pe 31 octombrie, la Bucuresti.

Studentii au intrarea libera.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Secţiunea de pe Facebook dedicată special ştirilor va dispărea din aplicaţia platformei pentru Statele Unite şi Australia, în contextul în care Meta se distanţează de acest domeniu din...
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
După începerea invaziei din Ucraina provocată de Vladimir Putin în februarie 2022, sancțiunile țărilor din Occident au curs fără încetare împotriva Moscovei, pentru a-i diminua...
#eveniment locuri munca 2015, #pregatire cariera era digitala , #stiri joburi