Cati elevi si studenti din Romania au un job: "Problema fortei de munca e astazi cea mai grava dupa un an si jumatate de pandemie"

Marti, 21 Septembrie 2021, ora 15:33
3947 citiri
Cati elevi si studenti din Romania au un job: "Problema fortei de munca e astazi cea mai grava dupa un an si jumatate de pandemie"
Numarul elevilor si studentilor cu loc de munca din Romania este cu mult sub media europeana FOTO Unsplash.com

Doar 2,5% din numarul total al studentilor si elevilor romani muncesc in timpul studiilor, in timp ce media europeana a elevilor si studentilor care au un loc de munca in timpul studiilor este de 18%, a declarat, marti, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), Calin Ile, in contextul crizei de angajati care afecteaza industria HoReCa.

"Am facut cunostinta cu niste tineri elevi care doresc sa faca o conferinta pe tema ospitalitatii si pe care vrem sa-i sprijinim. Si acesta poate fi un raspuns (la criza fortei de munca din HoReCa, n.r.), pentru ca in Romania doar 2,5% din studenti si elevi lucreaza, pe cand media europeana e undeva la 18%, ca sa nu spun de o tara precum Olanda, care se apropie de 50% din studenti si elevi care, in timpul studiilor, practica un job", a afirmat Calin Ile, in cadrul Conferintei Nationale a Industriei Ospitalitatii.

Liderul FIHR a mentionat ca antreprenorii din HoReCa trebuie sa sustina importul de forta de munca din afara tarii.

"E clar ca pentru fiecare operator problema fortei de munca e astazi cea mai grava problema cu care se confrunta dupa un an si jumatate de incercari de a tine oamenii (...). Trebuie sa ne batem pentru sustinerea importului fortei de munca, pentru ca e un mix de solutii, care, puse cap la cap, s-ar putea sa ne atenueze si nu sa ne vindece aceasta mare problema cu care ne confruntam", a precizat Calin Ile, in cadrul evenimentului organizat de Organizatia Patronala a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA).

Presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania a apreciat ca singurul scenariu prin care angajatorii din HoReCa pot majora salariile in domeniu ar fi un program de facilitati fiscale pentru domeniu.

"Lucram si cu straini, lucram si cu romani, lucram si cu repatriati, lucram si cu tineri, si cu varstnici, cu oricine isi doreste sa lucreze in aceasta industrie. Dar, e un mare 'dar!' aici, cat de atractivi suntem pentru ei din punct de vedere financiar, al salariilor, in conditiile in care suntem o industrie in suferinta.

Noi credem ca fara o forma de facilitati fiscale pe aceasta industrie pentru o perioada de timp, va fi aproape imposibil sa devenim mai atractivi, in conditiile in care presiunea pe energie este cum este, pe food cost este cum este, si tot ce inseamna administrarea business-ului nostru devine mai grea, inclusiv presiunea pe personal.

Si atunci de unde sa alocam resurse suplimentare ca sa crestem si mai mult (salariile, n.r.)? Raspunsul nostru firesc a fost ca daca statul ne-ar ajuta o perioada de timp, atunci am gasi acele resurse", a adaugat Calin Ile.

Sporiti-va sansele de a fi angajati inscriindu-va la un curs de programare la sdacademy.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#job, #forta de munca, #elevi angajati , #stiri joburi