Cele mai tari locuri de munca pentru spatiul cosmic

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 07:26
2727 citiri
Cele mai tari locuri de munca pentru spatiul cosmic
Foto: Factroom

Calatoria in spatiul cosmic nu este, asa cum pare la prima vedere, numai o treaba a cosmonautilor.

O calatorie cosmica impune multe profesii, unele chiar din cele mai bizare, foarte utile, dar la care nu-ti vine sa te gandesti la prima vedere.

Bineinteles, fiind vorba de profesii rare, la care nu se pricepe oricine si care presupun o mare raspundere, ele sunt si bine remunerate. Cu alte cuvinte, daca te-ai specializat intr-o astfel de profesie, esti un om facut. Iata cateva din ele, publicate de The Telegraph.

Inginer proiectant de imbracaminte spatiala

Fiecare membru al unei echipe spatiale are misiunile lui, fiecare are conditiile sale de lucru si cu totii au nevoie de echipament care sa permita miscarile necesare, in conditii de maxima siguranta. Deci, fiecarui membru al echipei ii trebuie un costum pe masura nevoilor sale.

Iar cand spunem costum, nu ne gandim la pantalon si jacheta. Aici intra manusile, incaltamintea, intreg echipamentul, pentru ca persoana sa poata lucra in voie astfel echipata, dar sa i se asigure si conditiile necesare ca sa serveasca masa (in impondeabilitate), sa se odihneasca, sa poate face fata necesitatilor fiziologice.

Profesia nu-i usoara, iar autorul proiectului n-are voie sa greseasca si raspunde de rezultatele muncii sale.

Expert in mirosuri

Cineva neintrodus in tema nu sesizeaza de la prima vedere pentru ce este necesar un asemenea expert. Dar, in timpul zborului, materialele din care este confectionata naveta lansata poate fi supusa la solicitari extreme, care pot degaja gaze mirositoare.

In cel mai rau caz gazele pot fi toxice, in cel mai bun caz pot deranja. Nici la aceasta situatie nu trebuie supusi membrii echpei in timpul misiunii.

Solutia este testarea la sol a felului cum se comporta fiecare material in parte in conditiile solicitarilor extreme - mai ales cele neprevazute. Este o treaba de expert, pentru ca nu oricine are simtul mirosului destul de fin, pentru discernamantul care se impune.

Raspunderea lui este mare, intrucat in cazul cand mirosurile devin greu de suportat, echipajul inchis in capsula sa este condamnat sa suporte respectivele mirosuri, cu toate consecintele ce deriva. Pentru echipa, ar putea fi chiar imposibil sa lucreze in condiile de poluare a microclimautlui.

Psiholog spatial

Sanatea membrilor unui echipaj spatial este totdeauna verificata de medici, fiecare in specialitatea lui. Exista insa o specialitate care iese din comun, aceea a psihologului. Pacientul lui urmeaza sa ramana o perioada inchis intr-o cabina ermetica, limitat la un cerc social strict redus, fara posibilitaea de a lua contact cu altcineva din afara acestui cerc.

Monotonia activitatii pe care o va desfasura impune o stabilitate mentala deosebita, ceea ce psihologul specialist, trebuie sa verifice, asigurand ca nu exista riscul unor sincope psihologice in timpul zborului.

Munca psihologului este cu atat mai compelxa, cu cat el trebuie sa testeze atat fiecare membru al expeditiei in parte, cat si comportarea sociala si de interconexiune umana a intregii echipe.

Deterioarea starii psihice a unui singur membru poate avea consecinte imprevizibile asupra comportarii intregului colectiv, putand duce chiar la compromiterea misiunii.

Ghid spatial

Este vorba in cazul de fata despre o profesie in perspectiva. Conform previziunilor, intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, va aparea turismul spatial, care peocupa deja multi amatori. Acestia n-au nici cunostintele necesare pentru orientare in spatiu, nici notiuni clare despre o asemenea "excursie".

Daca dispun de bani si au curajul sa se aventureze, le este necesar cineva bine documentat nu numai asupra distantelor si directiilor, ci si asupra conditiilor de zbor, situatiior si riscurilor la care se expun, asupra surprizellor placute sau neplacute pe care le ofera orice excursie.

Nu este inca lansat turismul cosmic, nu se cunoaste cand va demara el in perspectiva, dar curiosii dornici sa aiba informatii despre acest "travel" sunt deja destul de multi, iar profesia de ghid spatial a inceput sa apara.

Deocamdata, munca profesionistilor in acest domeniu se rezuma numai la domeniul teoretic, dar faptul ca ei au inceput sa apara ne face sa intelegem ca, atunci cand turismul cosmic va deveni o realitate, munca de ghid cosmic va fi un job de prim rang.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#locuri munca spatiu, #spatiul cosmic, #calatorie cosmica, #turism cosmic , #stiri joburi
Comentarii