Castiga sau nu Germania de pe urma imigrantilor romani?

Duminica, 13 Octombrie 2013, ora 23:28
5330 citiri
Castiga sau nu Germania de pe urma imigrantilor romani?
Foto: Realitatea.net

Unele comunitati locale germane se plang ca imigrantii din cele mai sarace state ale Uniunii Europene, Romania si Bulgaria, vin in Germania pentru ca sunt atrasi de ajutoarele sociale, deci consuma bani din bugetul statului. Un studiu recent al Uniunii Europene arata ca, dimpotriva, Germania are de castigat de pe urma afluentei de imigranti.

Orase germane mari, precum Berlin, Mannheim, Duisburg, si-au aratat de multa vreme nemultumirea fata de problemele iscate de imigrantii saraci sositi din Bulgaria si Romania. Acesti oameni nu au acces la sistemul de servicii sociale, dar, in schimb, pot primi alocatii pentru copii, care ajung la 184 euro lunar pentru un copil.

Aceasta suma este cu mult peste ceea ce se primeste ca alocatie pentru copii in cele doua tari amintite. Asa ca, multi romani si bulgari, calatoresc pana in Germania chiar si din acest motiv, desi dupa trei luni sunt nevoiti sa paraseasca tara din cauza ca nu si-au gasit de lucru, sustin autoritatile locale din anumite orase germane, dand numai un exemplu in acest sens.

Comunitatile locale din orasele sus-amintite isi fac griji pentru viitor. Din 2014, bulgarii si romanii vor avea aceleasi drepturi pe piata fortei de munca cu ceilalti cetateni ai Uniunii. De exemplu, ei vor putea primi ajutoare financiare in primele trei luni petrecute in Germania.

Pe acest fond au aparut temerile ca asa-numita "imigrare din saracie" va creste si mai mult. "Aceste state si ai lor imigranti saraci, reprezinta in acest moment cea mai mare problema social-politica a noastra", spune un functionar al primariei din Duisburg, citat de Deutsche Welle.

Cine castiga de pe urma migratiei: Germania sau strainii?

Un raport publicat recent de Comisia Europeana arata ca Germania nu are motive sa se planga, pentru ca tara castiga de pe urma imigrantilor. Studiul analizeaza urmarile asa-numitei "migratii din saracie" si raspunde urmatoarei intrebari: cum se rafrange valul de imigranti straini din tarile sarace asupra sistemului social din tarile mai bogate ale UE?

S-a stabilit ca, in Germania, imigrantii din alte tari ale UE reprezinta doar 5% din totalul celor care primesc ajutoare sociale in aceasta tara. La fel stau lucrurile si in Finlanda, Franta, Olanda si Suedia.

Datele cercetarii mai arata ca majoritatea strainilor au familii in care cel putin un membru munceste. Astfel, UE a ajuns la urmatoarea concluzie: nu exista dovezi ca cetatenii din tarile sarace ale UE pleaca in alte tari mai bogate pentru a profita de sistemele sociale ale tarilor mai bogate. In majoritatea cazurilor acest lucru se intampla din cauze obiective sau personale.

Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, Laszlo Andor, a spus pentru Spiegel: "Mare parte din romani si bulgari muncesc si au o contributie serioasa la cresterea economica a Germaniei, ei platind impozite si asigurari sociale catre statul german. Totodata, ei isi cheltuie banii in Germania, incurajand consumul", spune comisarul.

Cifrele sustin cuvintele sale. Peste 20 la suta din imigrantii veniti din Bulgaria si Romania au studii superioare, veniturile lor fiind mai mari decat media din Germania.

Un reprezentant la primariei din Duisburg spune ca raportul UE este corect, dar nu asta e problema ridicata de comunitatile locale germane. Marea problema este cea a imigrantilor rromi. Acestia vin in orase precum Duisburg, pentru ca aici chiriile sunt mici. In acest oras, de pilda, traiesc deja 8.500 de imigranti saraci. iar in fiecare luna mai ajung aici in jur de 500.

Astfel ca problema nu este generalizata, ci poate fi raportata doar la orasele in care ajung cu preponderenta imigranti saraci, care nu au nicio sansa sa-si gaseasca un loc de munca. Aceste orase germane fac apel la ajutorul UE, careia ii cer sa aloce bani pentru a imbunatati conditiile de viata ale rromilor in tarile de bastina, iar acestia sa nu mai vina in Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#imigranti romani Germania, #locuri de munca Germania, #romani munca Germania, #UE locuri munca , #stiri joburi