Cum sa supravietuiesti unui loc de munca toxic

Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 16:51
2203 citiri
Cum sa supravietuiesti unui loc de munca toxic
Foto: Buzzle

Un loc de munca toxic nu numai ca iti poate ruina cariera, ci te distruge din punct de vedere psihic, dar iti poate provoca si afectiuni fizice, in unele cazuri. Daca nu iti poti da demisia, iti mai ramane o singura varianta: sa inveti sa supravietuiesti acestui mediu.

In primul rand sa stabilim ce inseamna un loc de munca toxic, pentru ca unele persoane, mai ales cele lenese, ar spune ca orice slujba este la fel. In cazul in care colegii au un program haotic si nimeni nu le cere socoteala, nepotismul este o practica in floare, limbajul folosit este vulgar, exista cazuri de hartuire sexuala, sefii se poarta urat cu subalternii sau unele persoane sunt rasiste este clar ca ai de a face cu un mediu de lucru toxic, arata Buzzle.

Ca sa iti dai seama ca esti efectat de acest mediu, trebuie sa fii atent la chiar si cele mai mici schimbari, cum ar fi lipsa energiei si a entuziasmului, ignorarea si evitarea evenimentelor sociale si numarul mare de conflicte pe care le isti.

Este foarte clar ca cea mai buna solutie sa te linistesti ar fi sa pleci, insa, din numeroase motive, principalele de ordin financiar, nu poti face asta.

Asa ca trebuie sa identifici foarte clar exact lucrurile care te afecteaza si sa iti faci o strategie prin care fie sa le semnalezi superiorilor, fie, stii ca plangerile tale vor ramane fara ecou, sa inveti sa le ignori.

Iata cateva lucruri punctuale pe care poti sa le faci:

- Priveste jumatatea plina a paharului - ai un loc de munca si bani sa platesti darile.

- Profita la maximum de facilitatile oferite la locul de munca. Daca dispui de piscina sau sala de forta, mergi si relaxeaza-te aici. Cel putin pe moment o sa te simti mai bine.

- Conteaza foarte mult sa te simti bine in afara locului de munca, asa ca indreapta-ti atentie catre activitati care stii ca iti vor face bine.

- Ar fi o idee buna sa te interesezi la HR despre un post la un alt departament. Macar ai speranta ca va fi altfel.

- Incearca totusi, macar pana pleci, sa accepti realitatea. Spune-ti in gand "asta este ceea ce am si cu asta trebuie sa merg inainte".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#loc de munca toxic, #stres loc de munca , #stiri joburi