Este mai eficienta munca la birou, sau cea la domiciliu?

Duminica, 13 Noiembrie 2011, ora 17:42
3137 citiri
Este mai eficienta munca la birou, sau cea la domiciliu?
Foto: infoniac.ru

Multi din cei care trudesc cu manecile suflecate la birou, chemati sau trimisi de sefi toata ziua de colo-colo, isi imagineaza munca la domiciliu ca fiind un vis frumos.

Dar si dintre cei care isi indeplinesc sarcinile la calculatorul de acasa, unii isi doresc adesea un serviciu "ca lumea", unde sa fie in contact cu colegii, cu publicul si sa nu stea privind fix, la acelasi peisaj dintre peretii apartamentului.

Obosesti mai repede acasa, decat la birou

Despre eficienta celor doua moduri de munca, parerile fiind destul de impartite, profesorul Timothy Golden, de la Rensselaer Polytechnic Institute, SUA, a elaborat un studiu de specialitate, care merita atentia, informeaza Ifoniac.

Studiul a avut la baza testarea a 316 angajati dintr-o mare companie de operare pe computer, toti formati pe acelasi profil de activitate.

O jumatate din acesti angajati au fost repartizati sa lucreze la domiciliu, pe computerele personale, in timp ce cealalata jumatate si-a desfasurat munca la birou, pe computerele companiei.

Optiunea asupra unui mod de lucru sau a celuilalt a fost lasata la latitudinea sariatilor, pentru ca rezultatele testelor sa nu fie influentate de eventuale constrangeri sau obligatii.

Au fost intocmite chestionare menite sa sondeze, pe parcurs, reactia angajatilor din fiecare grupa, in raport cu felul cum percep ei interferenta sarcinilor de serviciu cu restul relatiilor.

Pentru unii, restul relatiilor insemnau preocupari casnice sau de familie, pentru altii insemnau relatiile cu colegii sau superiorii ierarhici.

Scopul chestionarului era sa sondeze in ce masura aceste interferente influenteaza eficienta activitatii, solicitarea efortului personal si gradul de oboseala indus la sfarsitul fiecarei zi de lucru.

In mod surprinzator, s-a dovedit ca, la acelasi volum al sarcinilor de serviciu, cei cu activitatea desfasurata acasa isi terminau ziua mai obositi, cu nervii mai solicitati si cu un nivel de stres mai ridicati decat ceilalti.

Nu confundati biroul cu bucataria

Se pare ca intercalarea preocuparilor profesionale cu preocuparile legate de lectiile copilului sau de manuirea aspiratorului este mult mai stresanta decat pauza la o sueta cu colegii, langa cescuta de cafea.

Totusi, concluziile profesorului Timothy Golden nu sunt indreptate spre combaterea muncii la domiciliu. Concluziile se indreapta spre organizarea lucrului intr-o alta optica, decat cea practicata in prezent.

Poate cel mai important lucru este acela ca incaperea de acasa sa fie tot un birou, precum cel de la serviciu, si nu o improvizatie, cu calclatorul asezat in spatiul liber din living, din dormitor sau poate chiar din bucatarie.

Timpul pe care salariatul si-l impune singur serviciului trebuie sa fie bine determinat si delimitat de acela pe care si-l acorda activitatilor din familie, celor distractive sau gospodaresti. Familia trebuie sa respecte acest principiu.

Dupa inceperea activitatii, cel angajat trebuie tratat ca unul care "e plecat la serviciu", iar dupa terminarea activitatii ca unul care "in sfarsit, s-a intors acasa si suntem iarasi impreuna".

Fara sa se distanteze de el, familia il poate ajuta atat, cat sa nu-l incurce, sa nu-l distraga sau sa-i dea motiv de alte preocupari.

O veche poveste: lipseste cadrul legislativ

Specialistii sunt convinsi ca munca la domiciliu nu este o experienta plasata la periferia activitatilor profesionale. Dimpotriva, viitorul ne-ar putea pregati surprize de proprtii, indeosebi prin folosirea calculatorului. Avantajul este dublu:

Angajatorul isi poate permite sa dea de lucru unui numar mare de angajati, fara a fi obligat sa le asigure spatii la sediul sau.

Angajatul isi va vedea de treaba nesacait de sefi si va prelua lucrari pe masura puterilor. In plus, nu-l impiedica nimeni sa preia comenzi de la mai multi angajatori.

Pentru ca lucrurile sa se desfasoare perfect, este insa nevoie si de un cadru legislativ specific, bine pus la punct, care deocamdata lipseste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#munca birou, #angajat munca domiciliu, #munca acasa , #stiri joburi