Noul Cod al Muncii, in vigoare de . Afla ce modificari s-au adus

Sambata, 30 Aprilie 2011, ora 10:51
4509 citiri
Noul Cod al Muncii, in vigoare de . Afla ce modificari s-au adus
Foto: realitatea.net

Noul Cod al Muncii intra in vigoare luni, iar printre cele mai importante modificari din acesta sunt referitoare la concediere, perioade de proba si preaviz ori munca la negru. Legislatia va permite angajatorilor sa-si dea afara mult mai usor angajatii care nu-si indeplinesc tintele stabilite.

Totodata, este eliminata restrictia privind angajarea de noi persoane pe locurile de munca disponibilizate prin concediere colectiva. Pentru cei care au functii de executie, preavizul va ajunge la o perioada de 20 de zile, in timp ce pentru concedieri este de minim 20 de zile.

Daca vorbim de perioadele de proba, functiile de conducere cer maxim 120 de zile lucratoare, dar Noul Cod a eliminat restrictia privind angaarea a maxim trei persoane succesiv in perioada de proba pentru acelasi post.

Daca aveti o companie si folositi pana la 5 angajati, la negru, atunci va paste o amenda contraventionala de 10.000-20.000 de lei de persoana. Daca, in schimb, aveti mai mult de cinci angajati la negru atunci riscati inchisoare intre 1 si 2 ani.

Stimularea pietei muncii

Despre aceasta noua forma a Codului Muncii se spune ca va duce la o piata a muncii mai flexibila in Romania, fapt care va imbunatati competitivitatea tarii si va genera, astfel, oportunitati pentru crearea de noi locuri de munca.

Totodata, angajarile pe perioada determinata au fost extinse pana la 36 de luni, ceea ce va stimula companiile sa faca mai multe angajari pe baza de proiecte, fara teama ca personalul aditional va deveni o povara financiara dupa finalizarea proiectelor.

Pentru a proteja locurile de munca, nou Cod stipuleaza ca in cazul in care o companie se confrunta cu o scadere a cererii si cu o conjunctura economica dificila, aceasta poate decide in mod unilateral reducerea programului de lucru de la 5 zile pe saptamana la 4 zile, reducand astfel costurile de personal cu pana la 20%.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#noul cod muncii, #modificari Codul Muncii , #stiri joburi