Paradoxuri europene: peste un milion de germani, dependenti de ajutoare sociale

Sambata, 18 Mai 2013, ora 14:58
2447 citiri
Paradoxuri europene: peste un milion de germani, dependenti de ajutoare sociale
dailybusiness.ro

Tot mai multi cetateni ai Germaniei se vad nevoiti sa ceara ajutorul statului, solicitand diverse ajutoare sociale, chiar daca muncesc. Cauza: salariul lor este atat de mic incat nu ajunge pentru a le asigura traiul de zi cu zi, atat lor cat si familiei.

In Germania, nu exista un salariu minim pe economie, decizia in aceasta privinta fiind lasata la latitudinea patronatelor si a sindicatelor, stabilirea remuneratiilor angajatilor facandu-se in urma unui acord negociat intre cele doua parti.

Un salariu brut de 800 euro, care este considerat de multi salariul minim pe economie, nu este de ajuns pentru a asigura un trai decent multor germani, scrie Deutsche Welle.

Din aceasta cauza, in ultimii patru ani, a crescut numarul germanilor care au nevoie de ajutoare sociale, chiar daca acestia au un loc de munca. Datele publicate de Serviciul Federal pentru Munca anunta ca, in 2012, peste 320.000 de gospodarii au avut nevoie de ajutor social din partea statului. In 2009, numarul acestora era cu 20.000 mai mic. Extrem de importanta este cresterea solicitantilor de ajutor social in randul nefamilistilor, cresterea in randul acestora fiind de 38 de procente, ajungand pana la 75.000 de oameni.

1,3 milioane sunt dependenti de stat

Printre oamenii care au nevoie de ajutor financiar suplimentar din partea statului sunt cei care lucreaza in regim part-time, salariul pe o luna neajungandu-le pentru a-si asigura traiul necesar cotidian. Nici numarul celor care lucreaza cu norma intreaga, dar care au nevoie de ajutor suplimentar din partea statului, nu este de neglijat. In jur de 280.000 de oameni se regasesc in aceasta situatie. Din informatiile Serviciului Federal de Munca aflam ca sumele care au fost platite de stat, intre 2007-2011 au fost de peste 53 miliarde euro.

Ca intreg, numarul celor care au primit ajutoare sociale in ultimii patru ani mentionati a ramas aproape neschimbat: in 2012, numarul celor dependenti de stat era de 1,3 milioane oameni, dupa cum arata datele aceluiasi serviciu federal. La acelasi rezultat a ajuns si un studiu al Universitatii din Duisburg, care arata si care sunt bransele in care, chiar daca oamenii muncesc, au nevoie de ajutoare sociale suplimentare: comert, restaurante, servicii sociale.

Scenarii

Noile date statistice vor intensifica discutiile pe marginea stabilirii unui salariu minim pe economie. Opozitia cere cresterea platii minime pe ora pana la 8,50 euro, insa deocamdata crestin-democratii Angelei Merkel nu par ca ar fi de acord cu aceasta masura. In schimb, dupa cum au calculat expertii, nici aceasta suma nu ar fi de ajuns.

Iata un exemplu: daca intr-o familie cu un copil, munceste doar unul dintre parinti, el trebuie sa castige cel putin 10,42 euro pe ora, intr-o saptamana cu 38,5 ore de lucru, pentru a nu se impune solicitarea de ajutoare sociale din partea statului.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#germani asistati social, #ajutoare sociale germania, #saracie Germania , #stiri joburi