Un program Erasmus pentru ucenici care sa creasca atractivitatea invatamantului profesional

Autor: Siegfried Muresan - europarlamentar
Luni, 08 Februarie 2016, ora 09:13
4412 citiri

30% din ore la scoala, 70% in fabrica. Asa arata orarul tinerilor ucenici ai unei fabrici de otel din Kehl (Germania) unde se desfasoara un proiect-pilot care ar putea fi inceputul unui viitor program Erasmus pentru ucenici.

Am vizitat vinerea trecuta, impreuna cu alti colegi din Comisia pentru bugete a Parlamentului European, o fabrica de otel din orasul german Kehl. In aceasta fabrica se deruleaza din 2013 proiectul-pilot de invatamant profesional "Mobilitatea europeana si ucenicia", in cadrul caruia tineri ucenici din Franta si Germania se pregatesc pentru noua lor meserie.

Proiectul este gandit pe modelul german de invatamant profesional dual. Astfel, scoala profesionala dureaza 3 ani si jumatate, iar elevii isi petrec doar 30% din orele de pregatire in salile de clasa, iar restul de 70%, in fabrica, la locul de munca.

Invatamantul profesional dual german este unul dintre principalele motive pentru care somajul in randul tinerilor din Germania este atat de scazut.

Scopul vizitei grupului de europarlamentari a fost sa vedem in ce masura ar fi fezabil un program european de schimb pentru ucenici, pe modelul programului Erasmus pentru studenti. Acesta ar oferi sansa tinerilor care urmeaza o scoala profesionala sa-si petreaca o jumatate de an sau chiar un an intreg de ucenicie intr-o companie din alta tara europeana.

Tinerii ar putea astfel sa dobandeasca aptitudini diferite de cele pe care si le dezvolta in cadrul invatamantului profesional din propria tara. Mai mult decat atat, un stagiu in afara tarii inseamna oportunitatea de a invata o limba straina, de a cunoaste noi culturi si chiar de a gasi noi oportunitati de cariera.

Un partener important al acestui program trebuie sa fie, insa, si companiile din Europa.

Angajatorii trebuie sa inteleaga faptul ca, daca se implica in acest program, tinerii ucenici ai companiei vor putea invata lucruri noi in stagiul din strainatate, unele poate chiar necunoscute in propria firma, iar, cand se vor intoarce in companie, vor putea impartasi din cunostintele proaspat dobandite. Dar, pentru ca toate aceste lucruri sa fie posibile, este nevoie, in primul rand, sa gasim finantare.

Uniunea Europeana (UE) trebuie sa se angajeze sa sprijine financiar programul, la fel ca in cazul Erasmus, astfel incat tinerii care vor sa-si petreaca un an de ucenicie in alt oras sa beneficieze de o bursa pe parcursul schimbului. La acest lucru vom lucra in urmatoarele luni in Comisia pentru bugete a Parlamentului European.

O alta piedica a acestui potential program o reprezinta diferentele majore dintre sistemele de invatamant profesional europene. De aceea, este nevoie de o uniformizare la nivelul intregii Uniunii Europene a sistemelor de invatamant profesional, cum s-a intamplat cu sistemul universitar tip "Bologna" care acum se regaseste in toate universitatile din statele membre UE.

Experienta "Bologna" ne-a aratat ca, dincolo de piedicile inerente de inceput, uniformizarea invatamantului reprezinta un mare avantaj pentru tinerii europeni care vor sa invete sau sa lucreze intr-o alta tara europeana pentru ca diplomele obtinute intr-o tara membra pot fi recunoscute oriunde in UE.

Aceste doua masuri, introducerea unui program european de schimb pentru ucenici si, respectiv, uniformizarea sistemelor europene de invatamant profesional, pot fi un real sprijin pentru revigorarea sistemului de invatamant profesional din Romania.

Cu ocazia proiectului meu din vara anului trecut, "Turul investitorilor din Romania", majoritatea angajatorilor pe care i-am vizitat mi-au spus ca mesterii romani scoliti acum doua sau trei decenii se apropie de anii de pensionare, in timp ce invatamantul profesional actual ofera un numar de muncitori calificati sub cererea de pe piata si mult mai slab pregatiti.

Si asta deoarece, de vreo 20 de ani, la scolile profesionale merg doar tinerii care nu au avut o medie suficient de mare pentru a intra la un liceu teoretic.

Si nu sta in picioare argumentul ca, din cauza ca muncitorii calificati sunt mai prost platiti decat cei cu studii superioare, tinerii ar prefera liceele teoretice. Un muncitor calificat serios din Romania castiga intre 2.000 si 4.000 de lei lunar, in functie de vechime si de profesie, in timp ce piata muncii este plina de avocati si manageri fara loc de munca.

Este, deci, o mare problema de perceptie, de imagine a scolii profesionale din Romania in randul tinerilor si, in egala masura, a parintilor. Or, ce poate sa contribuie mai mult la imbunatatirea atractivitatii invatamantului tehnologic decat oferirea unei oportunitati de a te pregati un an in strainatate cu bursa europeana?

Sau ce poate fi mai sigur pentru cariera ta decat sa stii ca diploma de muncitor calificat va fi recunoscuta automat in orice tara din Europa? Pe langa toate acestea, sunt absolut sigur ca, daca reusim sa gasim fondurile necesare pentru un astfel de program in bugetul Uniunii Europene, companiile europene, inclusiv cele din Romania, vor contribui si ele financiar, si nu numai, la acest program.

Siegfried Muresan este europarlamentar, vicepresedinte al Comisiei de Buget din PE, purtator de cuvant al PPE si prim-vicepresedinte al PMP.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#program Erasmus ucenici, #scoli profesionale, #program ucenici , #training