Tinerii din România sunt mai puțin interesați să aibă primul lor job la vârsta de 16 ani sau chiar înainte de împlinirea acestei vârste, spun experții din domeniu. Există însă câteva oportunități pentru adolescenții dornici să-și câștige bani de buzunar în plus, cei mai mulți căutând să se angajeze în domeniul retail, dar și în HoReCa.
Unii tineri preferă joburi part-time în timpul vacanțelor, mai ales vara, în stațiunile montane sau pe litoral, acolo unde patronii duc lipsă de mână de lucru. Cei care au 16 ani pot intra în câmpul muncii pentru a lucra maximum 30 de ore pe săptămână sau până la 6 ore pe zi, însă un tânăr poate fi angajat legal și la vârsta de 15 ani, dar cu acordul părinților. În topul preferințelor adolescenților se află posturi din zona de retail, HoReCa, E-commerce, Call Center sau chiar gaming. De exemplu, în anul 2023, două treimi dintre studiourile prezente în România au făcut angajări, în general pentru poziții de junior, conform datelor incluse în studiul anual realizat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA).
”Cei mai mulți se îndreaptă către zona de retail, servicii, vpo-uri, call-center, e-commerce, turism și retail de toate felurile, fashion retail, food retail. Nu se duc în producție, din păcate, nu se duc în meserii. Unii aleg și HoReCa, logistică, curierat, pe bicicletă, de exemplu. Deci depinde foarte mult, tinerii care sunt la școală sau la liceu se vor angaja mai mult cu scop de internship”, a declarat Oana Botolan, specialist în HR.
Experții au explicat că aceste locuri de muncă nu sunt extrem de grele din punct de vedere al gradului de dificultate, însă îi poate solicita, având în vedere că pentru mulți este primul loc de muncă avut. În ultima vreme, specialiștii în resurse umane spun că tinerii cu vârsta de până în 16 ani nu își mai doresc să intre în câmpul muncii atât de devreme, poate doar în cazul în care situația o impune și nu se descurcă cu banii.
”Nu sunt mulți cei care vor un job la 16 ani, fie cei din școli private, unde se discută mai ușor de voluntariate și joburi de vară, fie la cei din familii sărace, unde au nevoie de job efectiv”, a declarat Aida Chivu, pentru Ziare.com.
În privința salariului, având în vedere că nu au o experiență, tinerii primesc de obicei un minim pe economie. Specialiștii recomandă astfel de joburi deoarece îi face pe tineri mai responsabili și îi pregătește pentru viitoarea carieră.
”Câștigurile nu pot fi foarte mari. E ca un salariu minim pe economie, însă dacă vorbim de internshipuri, care se fac în perioada facultății, vorbim de sume cuprinse între 3500 de lei și mai mult, depinde de domeniu. E vorba de volumul de muncă, de cum se adaptează, de ritm, pentru că orice fel de experiență în câmpul muncii, indiferent că e vorba de 2, 3, 4 ore pe zi, este foarte dificilă, e ceva cu care nu sunt obișnuiți, ceva care necesită răbdare, atenție, focus constant, renunțarea la timp liber, deci niște sacrificii nu ușoare, dar care, orice job ai avea, indiferent de parcursul ulterior, este extraordinar de folositor. Deci, chiar dacă tu vrei să te faci avocat și ai lucrat într-un restaurant sau cafenea, expunerea la mediul profesional de orice fel este un atu extraordinar, pentru că în joburile următoare îți va fi mult mai ușor să te adaptezi și să înțelegi ce înseamnă lucrul cu publicul, lucrul într-o echipă, ce înseamnă raportatul la un manager. Așadar, orice expunere te ajută extraordinar de mult în viața profesională ulterioară”, a explicat Oana Botolan.
Desigur, atunci când se angajează, adolescenții trebuie să știe că salariul oferit unui angajat minor nu poate fi mai mic decât salariul minim pe economie, calculat la norma de maximum 30 de ore pe săptămână, nu pot munci noaptea și nici nu pot presta muncă suplimentară. Ei trebuie să fie atenți și la alte aspecte ce țin de documentele pe care le semnează și nu numai.
”Trebuie să fie atenți și la ce semnează, la respectarea de ambele părți a promisiunilor discutate la început. De exemplu, dacă discutăm despre partea financiară, de programul de lucru, să fie foarte atenți dacă își asumă ce li se propune, ce înseamnă formula de calcul a bonusului. Să întrebe până le e foarte clar, iar în momentul în care le e clar, să fie conștienți că cel mai mare plus, în afară de banii de buzunar, este învățarea, ce pot să deprindă, să acumuleze în perioada în care lucrează. Iar în ceea ce privește banii, să fie foarte atenți ca suma să fie realistă. Adică, dacă au de făcut un job de curier, să fie atenți dacă ei pot să ajungă la 200 de adrese într-o zi, de exemplu. În general, companiile private internaționale vor respecta ceea ce apare în contract și, în general, tot ce apare într-un contract trebuie respectat. Dacă nu se descurcă, să vorbească cu un adult, cu colegii din companie ca să afle cum se întâmplă totul, deci să încerce să fie cât mai pregătiți. Sunt situații când te aștepți să fie altfel și ai surprize neplăcute, dar asta nu înseamnă că peste tot e la fel și pot încerca în altă parte”, a concluzionat expertul în recrutare.
În continuare, statisticile din țara noastră arată îngrijorător în ceea ce privește educația. În raportul privind starea învățământului preuniversitar în anul școlar 2022-2023, Ministerul Educației scrie că numărul de elevi din învățământul preuniversitar a fost de aproape trei milioane (2.891.700), în scădere ușoară față de anul școlar anterior. Mai precis, peste 700.000 de copii și tineri din România nu urmează vreo formă de învățământ, ceea ce le îngreunează traiul.