Căldura emisă de metroul londonez, în care temperatura depășește uneori pragul de 30 de grade Celsius, va fi utilizată în curând pentru a furniza energie cu emisii reduse de carbon monumentelor emblematice din centrul capitalei britanice, precum Parlamentul și Downing Street Nr. 10 (reședința prim-miniștrilor din Regatul Unit - n. red.), potrivit promotorilor unui nou proiect, informează AFP.
Denumită South Westminster Area Network (SWAN), aceasta va fi una dintre primele și "dintre cele mai mari rețele de căldură" din Regatul Unit, fiind o inițiativă a Guvernului, au precizat ei miercuri.
Noul proiect va permite reutilizarea excedentului de energie generat de sistemul subteran al capitalei, de canalizare și de râul Tamisa, pentru a încălzi sute de clădiri istorice și instituții din cartierul Westminster.
Lucrările trebuie să înceapă în 2026 pentru a construi această rețea subterană de tuburi prin care va circula căldura, alimentând sistemele de apă și de încălzire din Londra pentru a produce o energie cu emisii reduse.
"Utilizarea căldurii reziduale a Tamisei și a metroului londonez pentru a alimenta cu energie repere emblematice precum Parlamentul și National Gallery este un exemplu promițător al ceea ce se poate face în materie de încălzire cu costuri reduse și cu emisii scăzute de carbon", a declarat Miatta Fahnbulleh, subsecretar de Stat în cadrul Ministerului britanic al Energiei.
Odată construită, noua rețea va permite o economie de 75.000 de tone de CO2 pe an, evitând în același timp pierderile masive de căldură pe plan local.
Temperatura se situează cu regularitate în jurul valorii de 30 de grade Celsius în metroul londonez și chiar depășește acest prag în timpul verii, spre nemulțumirea călătorilor, potrivit datelor furnizate de Transport for London (TfL).
Lista clădirilor care vor fi racordate la viitoarea rețea nu a fost deocamdată dezvăluită, însă muzeul Tate Britain, gara Victoria și Westminster Abbey se situează de-a lungul traseului său.
Crearea rețelei "SWAN", o inițiativă a Guvernului și a Consiliului local din Westminster, va fi realizată de o societate mixtă formată din companiile energetice Hemiko și Vital Energi.
Un miliard de lire sterline urmează să fie investit în acest proiect până în 2050. Potrivit celor două companii, proiectul ar trebui să genereze 500 de locuri de muncă și să reducă facturile pentru utilizatorii acestei energii cu emisii scăzute de carbon, care este, în general, cu 40% mai ieftină decât cea a pompelor de căldură.
Regatul Unit și-a fixat obiectivul de a-și decarboniza energia electrică până în 2030 și apoi să atingă neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon în 2050.
Acest proiect va reduce poluarea aerului în Westminster și "va consolida securitatea energetică a țării", a adăugat Miatta Fahnbulleh.