Ce pățesc părinții care au mai mulți copii. Vești triste privind îmbătrânirea lor

Duminica, 22 Mai 2022, ora 04:00
9140 citiri
Ce pățesc părinții care au mai mulți copii. Vești triste privind îmbătrânirea lor

O echipă de oameni de știință de la Universitatea Columbia din New York, Statele Unite, care au analizat persoane mai în vârstă din 20 de țări din Europa și Israel cu mai mulți copii, a constatat că părinții cu cel puțin trei urmași îmbătrânesc mai repede, având un efect negativ asupra funcției cognitive.

Cercetătorii sugrează că stresul și povara financiară a unui copil suplimentar ar putea accelera îmbătrânirea, potrivit Daily Mail.

Studiul, care a fost publicat pe 26 aprilie 2022 în revista Demography, indică faptul că ”efectul negativ asupra persoanelor cu trei sau mai mulți copii asupra funcției cognitive nu este de neglijat, este echivalent cu 6,2 ani de îmbătrânire”.

Cercetătorii au analizat informații din baza de date Survey of Health, Aging and Retirement in Europe (SHARE) pentru a examina măsura în care a avea trei sau mai mulți copii față de cei cu doi, afectează cauzal funcția cognitivă în perioada de bătrânețe.

Experții au cercetat eșantioane ale populației de peste 65 de ani din 20 de țări din Europa Centrală și de Nord, precum Franța, Germania, Țările de Jos, Suedia, Elveția, Spania (nu și România), etc și Israel.

Cum să trăiești mai mult cu 10 ani: Descoperire importantă privind longevitatea oamenilor

”Înțelegerea factorilor care contribuie la o cunoaștere optimă a vieții târzii a oamenilor este esențială pentru asigurarea îmbătrânirii cu succes la nivel individual și social, în special în Europa, unde dimensiunea familiei s-a micșorat și populațiile îmbătrânesc rapid”, a spus dr. Vegard Skirbekk, autor al studiului.

Concluzia studiului a fost valabilă atât pentru bărbați, cât și pentru femei. A avea un copil în plus poate implica costuri financiare mari, reducând venitul familiei și crescând probabilitatea de a coborî sub pragul sărăciei.

Câte ore de somn sunt ideale: Vești foarte proaste pentru cei care dorm prea mult sau prea puțin

Această scădere a nivelului de trai ar putea contribui la declinului cognitiv, potrivit cercetătorilor. Stresul de a avea copii suplimentari poate juca, de asemenea, un rol, cu mai puțin timp pentru relaxare și investiții în activități de stimulare cognitivă.

Citeste si:
Câte ore de somn sunt ideale pentru a-ți prelungi viața: Vești rele dacă dormi puțin sau prea mult
Câte ore de somn sunt ideale pentru a-ți prelungi viața: Vești rele dacă dormi puțin sau prea mult
Asociația Americană a Inimii (AHA) a făcut un anunț important legat de sănătate, după ce experții au stabilit că este necesar un update al factorilor care prelungesc viața. Astfel, somnul...
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...