DNA trebuie să justifice sumele cheltuite cu anchetarea directorilor șpăgari din Loterie. Ovidiu Rîpanu: „Doamna judecător de la Tribunal a copiat din rechizitoriu!”

Miercuri, 10 Mai 2023, ora 21:50
4394 citiri
DNA trebuie să justifice sumele cheltuite cu anchetarea directorilor șpăgari din Loterie. Ovidiu Rîpanu: „Doamna judecător de la Tribunal a copiat din rechizitoriu!”
Ovidiu Rîpanu, fost șef Serviciu Achiziții în cadrul Loteriei Române. FOTO: Facebook.com

Directorii șpăgari din Loteria Română au cerut instanței de apel miercuri, 10 mai, ca procurorii DNA să explice fiecărui inculpat în parte în ce au constat cheltuielile cu urmărirea penală, în ipoteza încetării procesului penal ca urmare a intervenției prescripţiei, litigiul urmând a se muta în civil pentru recuperarea prejudiciului. Curtea de Apel a admis cererea, iar DNA trebuie să comunice datele.

Pe data de 31 ianuarie 2021, foștii directori ai Loteriei Române care au primit mașini noi cu titlu de mită în schimbul reînnoirii parcului auto al instituței cu autovehicule de la o anumită firmă au scăpat de răspunderea penală, după ce Tribunalul București a constatat că faptele s-au prescris ca urmare a deciziei Curții Constituționale.

Chiar și în ipoteza încetării procesului penal, instanța poate dispune menținerea măsurilor asiguratorii în vederea confiscării speciale a sumelor de bani ce au fost obținute în urma săvârșirii infracțiunilor. La aceste sume se adaugă cele cheltuite la urmărirea penală, care urmează să fie imputate tot inculpaților.

„Dispune confiscarea următoarelor sume de bani:

 • de la inculpatul Lăzăreanu Remus Leonard confiscarea sumelor de 250.000 lei, respectiv 16.000 lei.
 • de la inculpatul Rîpanu Ovidiu sumele de 831.061 lei si 25.347 lei si confiscarea prin echivalent de la acesta a următoarelor sume de bani: 1.179.029 lei, 160.682 lei si 139.364 lei(…)

Obligă fiecare inculpat la plata următoarelor sume de bani cheltuieli judiciare în folosul statului, după cum urmează:

 • inculpatul Rîpanu Ovidiu55.000 lei (din care suma de 50.000 lei aferentă urmăririi penale),
 • inculpatul Lăzăreanu Remus Leonard - 55.000 lei (din care suma de 50.000 lei aferentă urmăririi penale),
 • inculpatul Sorescu Nicolae Virgil35.000 lei (din care suma de 30.000 lei este aferentă urmăririi penale),
 • inculpatul Răducanu Constantin Brăduț35.000 lei (din care suma de 30.000 este aferentă urmăririi penale)”, se arată în decizia instanței de fond.

Fost director al Loteriei: „Doamna judecător a copiat din rechizitoriu!”

La termenul din data de 10 mai, avocații inculpaților au cerut emiterea unei adrese către DNA pentru a justifica aceste sume. Instanța a admis cererea, iar următorul termen de judecată va avea loc pe data de 7 iunie.

Tot la termenul de miercuri, instanța i-a întrebat pe inculpați dacă sunt de acord să dea o nouă declarație în apel, iar aceștia au spus că își mențin cele arătate în fața Tribunalului București.

„Mențin declarațiile date anterior. Doamna judecător de la Tribunalul București a copiat cuvânt cu cuvânt din rechizitoriu!”, a declarat Ovidiu Rîpanu, fost șef Serviciu Achiziții în cadrul Loteriei Române.

„Audierea dumneavoastră este una, ultimul cuvânt este alte. Vă rog să vă cântăriți cuvintele!”, l-a admonestat președinta completului de judecată.

În anul 2010. directorii CNLR au pretins și primit 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi (Cadillac, Hummer, Opel și BMW) și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back.

În timpul procesului pe fond, fostul director general al CNLR Gheorghe Benea (decedat între timp) a recunoscut faptele de luare de mită în schimbul unei condamnări la 3 ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de 6 ani. Decizia a rămas definitivă pe 14.05.2019.

Ceilalți inculpați au rămas să se judece, iar pe data de 31.01.2023 norocul le-a surâs.

Instanța de fond a dispus încetarea procesului penal ca urmare a intervenției prescripţiei generale cu privire la Ovidiu Rîpanu (la data faptelor șef Serviciu Achiziții în cadrul Loteriei Române), Remus Leonard Lăzăreanu (director executiv), Nicolae Virgil Sorescu și Constantin Brăduț Răducanu (ultimii doi administratorii de firme).

Mașini de lux luate ca mită pentru atribuirea unui contract

În esență, judecătorul de la Tribunalul București a reținut – în motivarea deciziei consultată de Ziare.com – că inculpaţii au comis faptele așa cum sunt ele descrise în rechizitoriu (directorii CNLR sunt vinovați de luare de mită, iar administratorii firmelor – de dare de mită și spălare de bani), însă ca urmare a deciziei CCR și ICCJ pe tema prescripţiei aceștia nu mai pot fi trași la răspundere penală.

Constatând că în prezenta cauză faptele au fost comise în intervalul februarie 2010 – august 2011 (inculpații fiind trimiși în judecată prin rechizitoriul din 17.01.2019) și făcând aplicarea deciziilor sus-menționate, Tribunalul urmează să constate că, în raport toate de infracțiunile și toți inculpații din prezenta cauză a intervenit prescripția răspunderii penale, deoarece termenul de prescripție de 8 ani a început să curgă în anul 2010/respectiv 2011 și s-a împlinit în anul 2018/respectiv 2019 când, potrivit considerentului 73 din Decizia 297/26.04.2018 a CCR pe perioada cuprinsă între data publicării acestei decizii și până la intrarea în vigoare a unui act normativ care să clarifice norma (fapt realizat prin OUG nr.71/30.05.2022 prin care s-au reglementat cazurile apte să întrerupă cursul termenului prescripției răspunderii penale), fondul activ al legislației nu a prevazut vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale. Așadar, în cauză urmează să se dispună în raport de fiecare inculpat încetarea procesului ca urmare a împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale”, notează judecătorul în documentul citat.

Acuzațiile DNA pentru conducerea Loteriei Române din anul 2010

La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naționale Loteria Română a atribuit unei societăți cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de inculpatul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost inițiat, fundamentat și atribuit anume pentru a favoriza respectiva societate comercială, potrivit DNA.

În acest sens, au fost preluate de la inculpatul Sorescu Nicolae specificațiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate – date care ulterior au fost introduse în caietul de sarcini, iar în fișa de date a achiziției s-a impus introducerea unor condiții restrictive de participare, în scopul eliminării concurenței.

Mai mult, din analiza documentației existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că nu se impunea schimbarea parcului auto în integralitatea lui, pentru anul 2010 fiind solicitate de către centrele din Maramureș și Bistrița Năsăud doar 5 autoutilitare și un autovehicul.

În aceste condiții, până la sfârșitul anului 2010, Compania Națională Loteria Română a virat dealer-ului auto suma totală de 9.902.498,48 lei.

Pentru atribuirea contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Române, persoane din conducerea Loteriei române au primit sume de bani și bunuri după cum urmează:

 • „În cursul lunii februarie 2010, inculpatul Rîpanu Ovidiu, în calitate de șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.L.R. și în calitate membru în comisia de evaluare a ofertelor, împreună cu inculpații Lăzăreanu Remus Leonard, Olaru Cornelia și Benea Gheorghe, a pretins suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv: un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel și un autovehiculului marca BMW și un număr de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy back.
 • Din aceste foloase inculpatul Rîpanu Ovidiu a primit următoarele: a. suma totală de 831.062 lei, în perioada iulie-septembrie 2010 (bani remiși din conturile societății administrate de Sorescu Nicolae Virgil în contul unei firme aparținând lui Rîpanu Ovidiu); b. două autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac în sumă de 160.683 lei și un autovehicul marca Hummer în valoare de 139.365 lei; c. autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011.
 • Din cele patru autovehicule pretinse anterior, în cursul lunii iulie 2010, Benea Gheorghe, director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, Benea Laura și pentru aceasta, autovehiculul marca BMW în valoare de 139.230 lei.
 • Inculpatul Lăzăreanu Remus Leonard a primit de la inculpatul Sorescu Nicolae Virgil suma de 250.000 lei.
 • Inculpatul Răducanu Constantin Brăduț, în calitate de administrator al unei societăți comerciale (care a vândut C.N.L.R., prin intermediul firmei lui Sorescu Nicolae Virgil, un număr de 51 autoturisme), a remis inculpaților Rîpanu Ovidiu și Lăzăreanu Remus Leonard suma de 41.347 lei, din care 16.000 lei au ajuns la inculpatul Lăzăreanu Remus Leonard, iar diferența de 25.347 lei au rămas în contul unei societăți controlate de inculpatul Rîpanu Ovidiu”, arată procurorii.

Mită mascată în servicii fictive de IT

Procurorii DNA au mai reținut că pentru a ascunde adevărata proveniență a bunurilor și a banilor ce fac obiectul infracțiunii de luare de mită, Ovidiu Rîpanu, folosindu-se de două firme pe care le controla, a preconstituit relații comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive.

 • „În acest sens, Rîpanu Ovidiu și Sorescu Nicolae Virgil au inventat în sarcina firmei care a obținut contractul cu loteria o „datorie” fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operațiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparența că banii nu ar fi fost primiți drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate.
 • În același mod s-a procedat și cu mascarea mitei constând în cele patru autovehicule. Inițial, o sumă echivalentă cu valoarea acestora a fost transferată în conturile dealerului auto, însă, după câteva zile, suma a fost restituită sub pretextul achitării unor servicii IT neefectuate.
 • În paralel, după preluarea autovehiculelor învechite de la C.N.L.R. (în baza contractului de buy-back), societatea - dealer auto a emis către una din firmele controlate de Rîpanu Ovidiu un număr de 182 de facturi fiscale (câte una pentru fiecare autovehicul primit de la C.N.L.R. în sistem buy back) în valoare de 1.212.935 lei.
 • Cu toate acestea, firma controlată de Rîpanu Ovidiu nu a achitat decât suma de 33.905 lei.
 • Așadar, conform înțelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu și autovehiculele second-hand preluate în baza contractului buy-back, ulterior fiind inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidențele contabile ale dealerului auto.

În cursul lunii aprilie 2010, în același sens, inculpatul Răducanu Constantin Brăduț a determinat două persoane din cadrul firmei pe care o administra să primească și să avizeze plata sumei de 41.347 lei către una din societățile controlate de Rîpanu Ovidiu drept contravaloarea unor servicii care în realitate nu s-au realizat”, mai notează DNA.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Sorin Blejnar, condamnat în mod corect la 5 ani de pușcărie în 2019. Instanța: Prescripția generală s-ar fi împlinit un an mai târziu MOTIVARE
Sorin Blejnar, condamnat în mod corect la 5 ani de pușcărie în 2019. Instanța: Prescripția generală s-ar fi împlinit un an mai târziu MOTIVARE
Sorin Blejnar rămâne cu pedeapsa de 5 ani de pușcărie pe care a ispășit-o pentru trafic de influență de 12,5 milioane de lei, condamnare pronunțată pe numele fostului șef al ANAF în...
Cum vrea să scape Hexi Pharma de daunele către sute de spitale, în timp ce averea lui Condrea rămâne la neveste: „Sunt neconcordanțe în tabelul cu despăgubiri”
Cum vrea să scape Hexi Pharma de daunele către sute de spitale, în timp ce averea lui Condrea rămâne la neveste: „Sunt neconcordanțe în tabelul cu despăgubiri”
Societatea Hexi Pharma contestă decizia prin care a fost obligată să plătească despăgubiri de peste 11 milioane de lei către sute de spitale din România pentru dezinfectanții diluați pe...
#Loteria Romana proces, #luare de mita, #spalare de bani, #Gheorghe Benea coruptie, #prescriptie, #CCR, #curtea de apel bucuresti, #DNA , #justitie