Business Focus: Quarterly Report 5 - transmisie online
În urma protestelor sângeroase din Bangladesh, care au dus la demisia și plecarea în India a prim-ministrei Sheikh Hasina, manifestanții și armata urmează să înceapă un dialog pentru a rezolva situația protestelor.
UPDATE: Liderii protestelor studențești au anunțat că nu vor susține un guvern interimar format de armată. Ei propun ca noul premier să fie Muhammad Yunus, în vărstă de 84 de ani, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.
Yunus este un antreprenor și bancher, fondator al Grameen Bank, o instituție financiară care oferă împrumuturi mici, fără garanție, pentru populația săracă.
Numărul morților în urma protestelor pentru înlăturarea șefei guvernului de la Dakha, Sheikh Hasina, a ajuns la 109, potrivit France24.
Știre inițială
Coordonatorii protestelor studențești din Bangladesh se vor întâlni cu generalul Waker-Uz-Zaman, conducătorul armatei, pentru a soluționa situația protestelor. După demisia lui Sheikh Hasina, protestatarii au sărbătorit pe străzile din Dhaka, capitala țării.
Președintele Bangladeshului, Mohammed Shahabuddin, a anunțat că discută cu toate marile partide politice, în afară de cel al fostului premier, pentru formarea unui guvern interimar, care va organiza alegeri cât de curând posibil, scrie The Guardian.
Șeful statului a anunțat și eliberarea imediată a lui Begum Khaleda Zia, lidera principalului partid de opoziție, care a fost condamnată la închisoare în 2018 pentru corupție de către regimul condus de Sheikh Hasina.
Protestele au fost declanșate de studenții nemulțumiți că 30% dintre funcțiile de bugetari sunt rezervate pentru urmașii veteranilor războiului de independență din 1971. Curtea Supremă a țării a scăzut procentul la 5%, dar protestele au continuat, manifestanții criticând măsurile represive ale guvernului.
„Am alungat fascismul și nu vom permite fascismului să prindă rădăcini în Bangladesh în viitor. Ne angajăm să dezrădăcinăm orice sisteme fasciste”, a transmis grupul Students Against Discrimination (Studenți Împotriva Discriminării, n.r.), una dintre organizațiile studențești care au coordonat protestele.