Lucia Varga: Codul silvic va fi modificat in mod radical - afla cum

Duminica, 19 Mai 2013, ora 17:59
2917 citiri
Lucia Varga: Codul silvic va fi modificat in mod radical - afla cum

Codul silvic va fi modificat in mod radical, a declarat ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, cu ocazia prezentei sale, in acest sfarsit de saptamana, in statiunea Baile Herculane.

Principalele prevederi sunt legate de inasprirea pedepselor pentru furtul de lemn, de o gestionare mai buna a micilor proprietati, de sprijinul acordat agentilor economici pentru prelucrarea primara a lemnului in Romania, dar si de compensatii acordate proprietarilor care nu-si pot exercita dreptul de proprietate in siturile Natura-2000.

"Am demarat aceste modificari, pentru ca, in Romania, padurile sunt distruse. Sunt multe zone in care hotii de lemne taie in mod ilegal padurea, iar pierderile pe care statul roman le are sunt enorme. Nu ma refer doar la pierderile de cinci miliarde euro, estimate de Curtea de Conturi in perioada 1990-2011, ci de pierderile pe care le are, pana la urma, fiecare cetatean", a precizat duminica Lucia Varga.

Potrivit acesteia, paduri mai putine inseamna rauri colmatate, zone distruse, chiar pierderi de vieti omenesti, din cauza inundatiilor.

Intre noile prevederi ale Codului silvic se afla si masurile de incurajare a prelucrarii lemnului, in Romania, pentru ca se doreste sa se aduca plusvaloare acestei resurse, creandu-se, astfel, si venit la bugetul statului, dar mai ales locuri de munca pentru cetateni.

"Sper ca in perioada urmatoare sa convingem Parlamentul, care este forul decizional, ca avem nevoie de asemenea masuri de stimulare economica, prin prelucrarea lemnului, in Romania. Am facut dezbateri publice, am aratat ca aceste modificari sunt in concordanta cu procedurile europene si au fost agreate de marea majoritate a administratorilor de padure. Ceea ce e si mai important, exista vointa politica pentru implementarea acestui Cod silvic", a afirmat Lucia Varga.

Modificarea radicala a Codului silvic era necesar, mai ales ca, din nefericire, sunt foarte multe judete din tara unde se taie necontrolat padurile. Din aceasta cauza, au fost initiate, pana acum, controale in Arges, in Bihor, in Cluj si Suceava.

"In continuare vom efectua controale acolo unde vom avea sesizari, pentru ca vrem sa tragem un semnal de alarma. Nu se mai poate tolera acest furt, care. De multe ori, s-a facut cu implicarea autoritatilor. Vreau sa reformam total Inspectoratele silvice, sa le facem eficiente, care sa aplice legea in Romania. Cei care nu se vor conforma, vor fi eliminati din sistem", a subliniat Lucia Varga.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura intentioneaza sa aduca in sistem tineri absolventi de silvicultura, pe care sa-i formeze, pentru a avea organisme de control eficiente.

Totodata, ea intentioneaza sa vina in fata Guvernului cu propunerea de acordare a stimulentelor pentru acesti tineri, pentru a-i co-interesa.

Citeste si:
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ce spune Dan Vîlceanu despre Pilonul II de pensii: ”Ar fi neconstituţional să nu îl laşi pe cetăţean să aibă acces la propria proprietate”
Ministrul Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a declarat vineri, 21 ianuarie, că nu există în PNRR prevederea conform căreia românii vor primi eșalonat banii din Pilonul II de pensii....
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Vlad Voiculescu a devenit tată. Prima fotografie a fetiței născute de Laura Ștefănuț: ”Bun venit, Clara Maria! Să fii bine și să faci bine în jurul tău!”
Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu și Laura Ștefănuț au devenit părinții unei fetițe, pe 14 ianurie 2022. Anunțul a fost făcut de proaspăta mămică vineri, 21 ianuarie....