Ziare.com

Se fura ca-n codru: Sute de hectare de padure dintr-o zona protejata, defrisate ilegal

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 18:40

   

Se fura ca-n codru: Sute de hectare de padure dintr-o zona protejata, defrisate ilegal
Peste 900 de hectare de padure dintr-o zona protejata din judetul Arges a fost taiata ilegal la ras, fiind sustras lemn in valoare de 63 de milioane de lei, a declarat ministrul delegat pentru Ape si Paduri Lucia Varga, in urma unei actiuni de control.

Ministrul Lucia Varga a efectuat, joi, in nordul judetului Arges, o actiune de control a rapoartelor vizand defrisarile ilegale, constatand ca au fost afectate 2.000 de hectare de padure, din care pe 915 hectare padurea a fost taiata la ras.

"Am fost in tara in multe locuri unde au fost taieri necontrolate, dar ce-am vazut astazi in Arges este de neacceptat. (...) Solutia in acest moment la acest flagel este noul cod silvic care acum este in Parlament si care este contestat de toti cei care au profitat de pe urma jafului din paduri", a declarat ministrul Lucia Varga

Romsilva a lansat o noua metoda de depistare a taierilor ilegale de copaci

Ea a mai apreciat ca se poate vorbi, in acest caz, "de o anumita protectie din partea politicului". "Imposibil sa tai 915 hectare la ras, sa transporti 206.000 de metri cubi, am facut o socoteala, aproximativ 6.000 de camioane incarcate cu lemn fara sa le vada nimeni", a mai spus Varga.

Executarea exploatarilor a urmarit doar extragerea arborilor care prezinta valoare economica, suprafetele exploatate fiind in majoritate necuratate de resturi de exploatare, ceea ce este un real obstacol pentru viitoarele lucrari de impadurire, informeaza Departamentul pentru Ape si Paduri.

Barajele din zona, puse in pericol de defrisarile masive

S-a constatat de asemnea si existenta unui "real pericol si pentru siguranta barajelor din zona si a tuturor lucrarilor de corectare a torentilor, prin colmatare si prin acumulari necontrolate formate din baraje de resturi de exploatare si arbori".

Pagubele care au fost calculate constau in suprafete complet despadurite de 915 hectare, de pe care s-a extras un volum de 368.000 metri cubi, fiind intocmite acte de punere in valoare pentru 162.000 de metri cubi (majoritatea de produse accidentale). Din volumul taiat, au fost transportati ilegal 206.000 de metri cubi in valoare de 63 milioane lei, valoarea acestui lemn, de 31,5 milioane de lei, fiind dublata de faptul ca padurea era in zona de protectie.

Romsilva a pierdut un milion de hectare de padure din cauza unei legi

Fondul de regenerare si conservare a padurii a fost astfel lipsit de 34 milioane de lei, transmite Departamentul pentru Ape si Paduri.

Pe langa aceste pagube din fondul forestier proprietate privata, a mai fost constatata taierea in totalitate a 4,5 hectare din padurea statului aflata in administrarea Romsilva prin Ocolul Silvic Domnesti din Directia Silvica Pitesti.

Reimpadurirea suprafetelor distruse costa peste 2 milioane de euro

Valoarea de reimpadurire a acestor suprafete este de aproximativ 2.500 euro/hectar, adica un total de circa 2,28 milioane de euro.

In urma controlului s-a mai constatat ca suprafetele defrisate sunt brazdate de drumuri de exploatare pentru scoaterea materialul lemnos, executate pe pante de peste 30 grade (limita legala fiind de 25 grade).

Comisie parlamentara de investigare a defrisarilor ilegale

Aceste cai au fost construite fara respectarea prevederilor legale, au fost executate cu excavatoare si buldozere prin derocare, fiind un real pericol de destabilizare a versantilor de pe care a fost taiata si padurea ce avea ca rol principal tocmai protejarea acestora impotriva eroziunii si avalanselor.

Toate acestea au fost depistate incepand cu luna octombrie 2012, cand s-au efectuat controale in nordul judetului Arges, pentru descoperirea defrisarilor ilegale. Aceste actiuni au avut ca scop determinarea pagubelor create prin taieri ilegale si prin neconstituirea fondului de conservare si regenerare a padurilor.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1701 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

judetzu' arges ,

- judetz infractzional fruntash !

 

Taierile ilegale,

se fac cu buna stinta control si coordonare a celor pusi sa apere padurile.Daca in padurile proprietatea statului se pare ca se face ceva pentru stoparea taierilor ilegale,ce se intampla cu padurile aflate in proprietatea primariilor comunale?Aceste paduri se taie dupa bunul plac a sefilor de ocoale silvice private si a primarilor.Ce se intampla in ocoalele silvice private din Apuseni(coordonate de celebrul deputat Olaru)din jud.Bh.Cj.Ab.Aceste ocoale silvice isi desfasoara activitatea in afara legilor valabile pentru Romsilva,cine face ordine?

 

Nu se fura ca-n codru, se fura ca la..

...Romsilva. Probabil ar trebui sa schmbata toata condurerea pentru ca sunt incapabili sa-si tina in frau ''supusi┬┤┬┤!!!! Pestele de la cap se strica!!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor