Varga: Mafia lemnului din Cluj a fost la ea acasa, intretinuta si de factori politici

Vineri, 26 Iulie 2013, ora 19:35
1626 citiri
Varga: Mafia lemnului din Cluj a fost la ea acasa, intretinuta si de factori politici

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, afirma ca "mafia lemnului din judetul Cluj a fost la ea acasa", fiind "intretinuta inclusiv de factori politici", dupa ce in urma unor controale s-a constatat ca in judet au "disparut" circa 1.000 de hectare de padure.

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, intr-o conferinta de presa, ca in urma unui control facut in ultimele sase luni a rezultat ca in judetul Cluj au "disparut" circa 1.000 de hectare de padure, fiind taiata ilegal o cantitate de aproape 350.000 de metri cubi de lemn, estimata la peste 54 de milioane de lei, transmite corespondentul Mediafax.

"Prima constatare, dupa sase luni de controale, este ca padurile din Cluj au fost distruse, agresate, taiate ilegal de niste oameni care au actionat timp de patru-sase ani cu toleranta institutiilor statului.

Cifrele rezultate in urma controalelor - 345.144 de metri cubi de lemn taiat ilegal din anul 2007, pagube peste 54 de milioane de lei de la cateva ocoale -, faptul ca a disparut o suprafata de 1.000 de hectare de padure din judet ne ingrijoreaza si ne face sa credem ca mafia lemnului in judetul Cluj a fost la ea acasa, a fost intretinuta inclusiv de factori politici.

Nu se poate sa poti fura o astfel de cantitate de lemn fara ca niciun organ al statului sa nu constate acest lucru. Cei vinovati stau acum linistiti pentru ca stiu ca dupa trei ani faptele se prescriu, dar ii asigur ca le facem dosare penale si sa plateasca.

Este un raport ingrijorator pe care l-am intocmit si va fi inaintat pentru a incepe urmarirea penala in instanta", a spus Varga.

Potrivit acesteia, "e de neimaginat ce s-a intamplat la Cluj, cu voia celor care au condus, in ultima vreme, Romania".

"Am avut de aici un prim-ministru, Clujul trebuia sa fie exemplu de functionare a institutiilor statului. Dar institutiile statului au fost protejate pentru a nu-si face datoria.

A fost o sustinere a nefunctionarii institutiilor de catre politic, nu se poate sa nu faci controale patru ani la Directia Silvica Cluj, au avut o anumita protectie", a spus Varga.

Potrivit sursei citate, in urma controalelor s-au luat masuri de sanctionare a unor angajati din domeniul silvic din judetul Cluj, 17 padurari fiind dati afara de la 1 august, precum si trei sefi de districte si un sef de ocol, la care se adauga sanctiuni administrative fata de alti 34 de angajati.

"Ma ingrijoreaza managementul prost al fostei conduceri a Directiei Silvice Cluj, au adus prejudicii statului prin modul in care au administrat padurea si au facut acte administrative si contabile, ramai uimit cand le vezi.

De exemplu, Directia Silvica Cluj a platit 100.000 de kilograme de melci, de fapt, a dat un imprumut mascat de 110.000 de euro unei firme private. O alta fapta de neinteles este ca au fost incheiate contracte astfel incat angajatii institutiei care trebuiau sa administreze resursa de lemn au lucrat pentru o firma privata. Faptele penale trebuie inaintate in instanta, iar vinovatii sa plateasca", a spus ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura.

La randul sau, directorul general al Regiei Nationale Romsilva, Adam Craciunescu, a declarat, in aceeasi conferinta de presa, ca in cadrul controalelor facute in judetul Cluj au fost constatate "sustrageri de lemn cu acte in regula, falsificari, utilizarea necorespunzatoare a ciocanelor de marcat, cu care au fost marcate mai multe cioate de lemn decat in documente, declasari de material lemnos, dezordine in actele contabile, facturi fictive cu diverse firme".

In luna mai, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a anuntat inceperea unor controale in judetul Cluj in ceea ce priveste taierile ilegale de padure.

Citeste si:
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Luptă pentru putere în PNL. Cine sunt liberalii care se bat pentru funcția de prim-vicepreședinte
Vineri, 27 mai, liberalii se reunesc la Poiana Brașov pentru ședința de Consiliu Național acolo unde vor avea loc alegeri pentru câte o funcție de secretar general al PNL,...
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Cât ar putea câștiga un profesor debutant. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu, aflat în fața unui nou protest
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 23 mai, că va solicita majorarea prin lege a salariilor profesorilor debutanți. ”Propunerea mea este să avem un debut de salariu...