Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”

Vineri, 09 Decembrie 2022, ora 14:24
3153 citiri
Bode invocă detașat intrarea în Schengen în martie: ”Nu s-a pus problema decuplării de Bulgaria”
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne FOTO Facebook/ Lucian Bode

Ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că o decizie privind aderarea României la spaţiul Schengen poate fi luată la Consiliul JAI care este programat să aibă loc în luna martie.

El a mai spus că nu s-a pus problema unei decuplări de Bulgaria din două motive, primul ar fi că e necesară unanimitate pentru o astfel de decizie şi al doilea pentru că ţara noastră are o relaţie de parteneriat, vecinătate şi colaborare cu Bulgaria şi „ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuţii de decuplare a celor două ţări. Austria a propus un singur lucru - amânarea deciziei”.

„Regulile sunt foarte clare. O decizie de aderare a României la spaţiul Schengen poate fi luată în Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne, secţiunea Afaceri Interne. Consiliul JAI este programat pentru luna martie. Dacă până atunci va exista un Consiliul extraordinar şi preşedinţia în exerciţiu a UE, cehă, preşedinţia viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie va agrea împreună cu Comisia Europeană, împreună cu statele candidate, şi aici mă refer la România şi Bulgaria, să introducă acest punct pe ordinea de zi, în înţelegerea serviciului juridic al Comisiei nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, ci efectiv de un vot şi de unanimitate”, a afirmat Lucian Bode, întrebat vineri dacă se mai poate schimba ceva privind aderarea României la Schengen în Consiliul European de săptămâna viitoare.

Chestionat dacă decuplarea de către Bulgaria înseamnă reluarea tuturor procedurilor, Bode a răspuns: „S-a vorbit foarte mult şi despre acest scenariu în spaţiul public. Acest scenariu nu a existat pe masa Consiliului JAI de ieri. Pentru o astfel de decizie era nevoie de unanimitate”.

„Nu s-a pus această problemă a decuplării din două motive, unul ar fi că pentru o astfel de decizie e nevoie de unanimitate. Doi şi pentru că noi am început evaluările împreună cu Bulgaria. Noi avem o relaţie foarte bună cu colegii bulgari, avem o relaţie de vecinătate, de colaborare, de parteneriat cu ei. Ar fi fost incorect din partea noastră să purtăm discuţii de decuplare a celor două ţări. Austria a propus un singur lucru - amânarea deciziei”, a mai precizat Bode.

Întrebat de ce nu a venit cu varianta decuplării, de vreme ce Olanda a spus că nu va susţine aderarea Bulgariei, ministrul de Interne a replicat: „Este foarte simplu. Pentru că pentru o astfel de decizie era nevoie de unanimitate. Dumneavoastră vă imaginaţi că Bulgaria ar fi susţinut cu vot decuplarea de România?”.

Chestionat dacă ne putem decupla de Bulgaria de acum înainte, Bode a răspuns: „Pe noua procedură de evaluare a unui stat candidat lucrurile sunt relativ mai simple. Deocamdată niciun stat nu a fost evaluat pe noua procedură. Rămâne să vedem cu siguranţă la Consiliul de săptămâna viitoare, şi nu este pe agendă acest subiect, este subiectul migraţiei, dar inevitabil sunt convins că se va discuta şi acest subiect. Deocamdată rămânem în acest scenariu, cu posibilitatea punerii pe pe ordinea de zi la Consiliul JAI din martie sau la orice alt Consiliul extraordinar”

Acesta a adăugat că nu a discutat cu preşedintele Iohannis, întrebat dacă ar fi dispus şeful statului să fie pus subiectul pe ordinea de zi a Consiliului European de săptămâna viitoare.

„Eu nu am discutat acest lucru. Am discutat doar cu premierul”, a explicat Bode.

Întrebat dacă România ar fi dispusă să atace Curtea de Justiţie Europeană decizia privind amânarea discutării aderării României la Schengen, ministrul PNL a spus: „Ştiţi foarte bine că o astfel de procedură durează foarte mult. Aici, în momentul în care se vor finaliza analizele şi dacă va rezulta că există un termen rezonabil până la care putem să obţinem o decizie, ea vă va fi comunicată”.

Citește și:
Ce a reușit să obțină Lucian Bode la prima reuniune a Consiliului JAI după eșecul aderării la Schengen. „2023 va fi anul integrării depline”
Ce a reușit să obțină Lucian Bode la prima reuniune a Consiliului JAI după eșecul aderării la Schengen. „2023 va fi anul integrării depline”
Ministrul de Interne Lucian Bode afirmă, după participarea la reuniunea informală a Consiliului JAI de la Stockholm, că i-a cerut omologului său austriac Gerhard Karner ca Austria să revină...
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....