Emilia Șercan: Lucian Bode a plagiat aproape 20% din teza de doctorat, nu 2,95 așa cum a anunțat UBB

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 10:25
3829 citiri
Emilia Șercan: Lucian Bode a plagiat aproape 20% din teza de doctorat, nu 2,95 așa cum a anunțat UBB
Ministrul de Interne Lucian Bode este acuzat că și-a plagiat teza de doctorat FOTO Facebook / Lucian Bode

Jurnalista de investigații Emilia Şercan a transmis joi, 24 noiembrie, pe Facebook, că a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode și că acesta ar fi plagiat în lucrarea sa cel puţin 18,5%.

”Am promis că analizez teza de doctorat a lui dr. Lucian Bode, am analizat-o. Şi ce să vezi: dr. Bode a plagiat. Şi nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puţin 18,5%”, spune Emilia Şercan.

Ea precizează că ”ministrul de Interne, care şi-a susţinut teza în 2018 - la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege - a folosit o combinaţie de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenţie a fraudei”.

”Probele prezentate în această investigaţie demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puţin 18,5% din textul tezei doctorale; în plus, am identificat 6 ilustraţii complet plagiate şi alte 30 incorect citate. Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie; în câteva situaţii a plagiat până şi notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite şi plagiate prin traducere”, spune Şercan.

Ea mai afirmă că ”Bode a obţinut calificativul “Foarte bine” pentru o teză în care partea de cercetare proprie, elementul distinctiv şi obligatoriu pentru orice demers doctoral, se rezumă la trei paragrafe, în care este prezentată o pretinsă “simulare” a preţurilor la motorină, gaze şi electricitate în judeţul Cluj făcută în luna august 2018”.

”Deşi au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui Lucian Bode încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan - rector-comandant al Academiei SRI - a dat undă verde pentru susţinerea publică; Pusă să dea un verdict în cazul tezei lui Lucian Bode - unul dintre miniştrii cheie ai actualului Guvern şi nr. 2 în PNL - Comisia de etică a UBB stabilit că doar 2,95% din lucrare este plagiată, conţinut pe care l-a justificat prin “necunoaşterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin “erori de citare”.

Acum să vedem dacă dr. Bode va saluta şi analiza mea cu acelaşi entuziasm şi cu aceeaşi rapiditate cu care a salutat acum trei săptămâni analiza UBB”, mai scrie Emilia Şercan pe Facebook.

#lucian bode, #doctorat bode, #ministrul de interne, #Emilia Sercan , #stiri Lucian Bode