Emilia Șercan comentează verdictul Universității Babeș-Bolyai în privința plagiatului lui Bode: ”Decizia este politică”

Miercuri, 02 Noiembrie 2022, ora 13:40
3715 citiri
Emilia Șercan comentează verdictul Universității Babeș-Bolyai în privința plagiatului lui Bode: ”Decizia este politică”
Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne FOTO Facebook/ Lucian Bode

Comisia de etică a Universității ”Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj a decretat că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, are ”abateri de la bunele norme de publicare”, mai exact erori de citare şi unele fragmente plagiate.

Cu toate acestea, reprezentanții universității au recunoscut că au verificat doar o parte din teză, cea care a fost reclamată de USR, dar nu au recomandat retragerea titlului de doctorat deoarece procentul de plagiat ar fi prea mic ca să justifice decizia. Potrivit raportului Comisiei de Etică al UBB, 2,9% din textul analizat ar avea probleme.

Jurnalista Emilia Șercan a scris miercuri, 2 noiembrie, că Universitatea „Babeș-Bolyai” ”a picat testul de integritate și transparență” în privința analizei tezei lui dr. Lucian Bode.

De asemenea, jurnalista consideră că decizia a fost una politică și că ”UBB a vrut să împace și capra și varza”.

”Decizia Comisiei de Etică este una politică: a fost împachetată astfel încât să îi salveze imaginea publică ministrului liberal Lucian Bode și coordonatorului său de doctorat, rectorul Academiei SRI, dar și pentru a nu da satisfacție USR.

Cu alte cuvinte, decizia UBB a ales să împace și capra, și varza.

1. Teza de doctorat nu a fost analizată integral de către Comisia de Etică a UBB, care a verificat strict abaterile sesizate de USR.

Teza putea fi analizată integral și trebuia analizată integral din cel puțin două motive:

*(1) exista o cerere explicită a conducătorului de doctorat a lui dr. Bode, prof. Adrian Ivan;

*(2) într-o chestiune de interes public, controversată, universitatea avea obligația publică, academică și morală de-a își apăra reputația, chiar și cu prețul unei decizii dureroase.

2. Paragraful indicat în hotărâre ca fiind “eroare de citare” este un plagiat prin traducere din limba engleză. E adevărat că autorul din nota de subsol este indicat greșit, dar asta nu schimbă faptul că acel paragraf este plagiat.

3. În cazul punctelor 2 - 4 din hotărâre se specifică, în mod repetat, următoarele: „[...] nu rezultă însă cu certitudine dacă plagiatul pe fragmentele identificate a fost intenționat sau a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”, a explicat Emilia Șercan pe Facebook.

Mai apoi, jurnalista critică și concluzia comisiei, și anume că autorul nu a cunoscut tehnicile de citare.

”Când într-o teză ai zeci de citate corecte, cu ghilimele și indicarea autorului, cum e cazul tezei lui dr. Bode, NU poți să afirmi că autorul - dr. Bode sau cine i-o fi scris-o - nu a cunoscut tehnicile de citare.

Nu poți, ca membru al Comisiei, să observi în teză zeci de citate corecte, cu ghilimele și atribuire, iar pentru situațiile identificate ca plagiate să invoci “necunoașterea tehnicilor de citare”, mai scrie Șercan.

”De șapte ani fac o muncă titanică, dar nu imposibilă”

Dacian Dragoș, președintele Comisiei de Etică a UBB, a declarat că doar o parte din teza de doctorat a lui Bode a fost verificată: ”n-ai cum să găsești surse pe care softul anti-plagiat nu le identifică. Ar fi o muncă titanică fiecare teză să o analizezi așa, nu există capacitate pentru așa ceva”.

Emilia Șercan arată că de șapte ani lucrează în aceste condiții și că munca este titanică, dar nu imposibilă.

”De șapte ani de zile, de când verific teze de doctorat, în foarte puține situații m-am folosit de softul anti-plagiat - și cu toate acestea am găsit întotdeauna surse în zeci de teze, cărți, articole etc.

Dovezile de plagiat descoperite de mine în acest șapte ani le-am făcut fără să am vreo bănuială "că s-a copiat de undeva" și fără să am drept premisă de verificare vreo “sesizare scrisă”.

Eu declarația prof. Dragoș o văd ca pe o recunoaștere publică involuntară a complexității muncii de analiză a unei teze de doctorat - și, în consecință, a trudei pe care o universitate de top trebuie să și-o asume pentru a respecta normele de integritate, propria reputație și propriile principii.

Concluzia: de șapte ani fac o muncă titanică și imposibilă.

Titanică e, dar nu imposibilă.

E posibilă. Condiția este să alegi între capră și varză, nu să-ți propui să le împaci”, mai scrie Emilia Șercan.

Citește și:
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Șoșoacă cere anexarea unor teritorii din Ucraina la România. Istoric: ”Închisă pentru trădare sau internată pentru tratament?”
Senatoarea neafiliată Diana Șoșoacă a depus în Parlament o propunere legislativă care prevede modificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre...
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, nou atac la justiție după ce ÎCCJ a decis că va mai sta în închisoare: ”O mână spală pe alta și amândouă încearcă să spele urma”
Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a criticat dur luni, 20 martie, decizia ÎCCJ de a-i respinge contestația la executarea pedepsei din dosarul ”Gala Bute”. Decizia instanței este...
#lucian bode, #teza doctorat plagiat, #Emilia Sercan, #Universitatea Babes Bolyai , #Stiri Emilia Sercan