Lucian Bode, scrisoare deschisă pentru ministrul de Interne al Austriei: "Ați tratat românii și România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie și ilogică"

Luni, 12 Decembrie 2022, ora 11:18
3129 citiri
Lucian Bode, scrisoare deschisă pentru ministrul de Interne al Austriei: "Ați tratat românii și România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie și ilogică"
Ministrul de interne FOTO Facebook / Lucian Bode

Ministrul de Interne Lucian Bode i-a transmis luni, 12 decembrie, o scrisoare deschisă omologului austriac, Gerhard Karner, pe tema aderării României la Spațiul Schengen.

"Mărturisesc că speram să vă scriu această scrisoare în același spirit în care am scris omologilor mei din celelalte state membre UE, omologii mei și ai dumneavoastră, cei care au asigurat un demers corect și onest față de procesul aderării României la spațiul Schengen, cei care au efectuat analize temeinice, dar juste, cei care au înțeles că avem datoria de a ne îndeplini misiunea față de structurile pe care le reprezentăm, față de statele în a căror slujbă suntem și față de Uniunea Europeană, căreia cu toții îi aparținem și în ale cărei valori credem.

Vă scriu însă, din păcate, pentru a-mi exprima profunda indignare față de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spațiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezența colegilor noștri, îmi dădeați asigurări că sunteți "un prieten al României", iar poziția dumneavoastră nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncțional care nu trebuie extins cu niciun stat".

Este o decizie nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală, care creează la nivelul UE prejudicii uriașe și un precedent periculos în actualul context geopolitic. Pentru că nu doar meritul României și al cetățenilor români a fost călcat în picioare odată cu acest vot, dar și valorile și principiile care ne ghidează la nivel european. Toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat o decizie arbitrară ce încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spațiului Schengen, iar argumentele pe care le-ați avut la finalul acestui proces pur și simplu nu au nicio legătură cu realitatea.

Domnule ministru,

Ați făcut un joc politic nedemn de o țară care are o tradiție politică așa de bogată și care este o democrație consolidată de atât de mult timp.

În întrevederea noastră din luna ianuarie m-ați asigurat de susținerea Austriei pentru aderarea la spațiul Schengen, iar în cadrul Conferinței ministeriale a Forumului de la Salzburg de la București, Austria și-a dat acordul pe o declarație comună în care toți membrii salutau susținerea aderării României la spațiul Schengen.

Nimeni nu a putut înțelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce v-ați schimbat fundamental poziția, în condițiile în care nu apăruse niciun element nou. Ați tratat românii și România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie și ilogică.

Îmi pare rău să vă spun, dar modul acesta de conduită și acțiune nu este adecvat pentru niciun om politic al Uniunii Europene.

Dumneavoastră știți, la fel de bine ca mine, că problema migrației pe care ați invocat-o nu poate fi imputată României. Au înțeles-o toate celelalte state membre, domnule ministru.

Ați reușit să stârniți revolta nu doar a românilor din Austria, dar și a propriilor cetățeni, care cunosc realitățile din teren și știu că e injust și imoral să pedepsiți milioane de cetățeni europeni folosindu-vă de argumente false.

România rămâne însă fermă și profund atașată obiectivului de aderare la spațiul Schengen, pentru care nu doar ministerul pe care îl conduc, ci și celelalte structuri implicate în procesul de aderare vor continua să lucreze cu aceeași determinare și aceeași încredere neclintită în valorile europene.

În încheiere, vă rog să le transmiteți tuturor celor din subordinea dumneavoastră, cu care am avut o bună colaborare, tot respectul meu și mulțumiri pentru efortul comun pe care îl facem pentru apărarea securității cetățenilor europeni. Cel puțin față de subordonații dumneavoastră și față de cetățenii care v-au acordat un vot de încredere, rămâneți, domnule ministru, cu o datorie morală. Pentru că pe minciuni și nedreptate nu se poate construi nimic măreț și durabil", scrie în documentul postat pe Facebook.

Portul de la frontiera Uniunii. Cele mai importante transporturi din Portul Constanța în 2023
Portul de la frontiera Uniunii. Cele mai importante transporturi din Portul Constanța în 2023
Discuțiile despre spațiul Schengen și uniunea vamală au gravitat, în ultimii ani, în jurul Portului Constanța, unul dintre cele mai importante punct de acces pentru mărfurile care intră...
Standurile cu cârnați din Viena ar putea fi incluse pe lista patrimoniului UNESCO
Standurile cu cârnați din Viena ar putea fi incluse pe lista patrimoniului UNESCO
Standurile din Viena care vând cârnați, alături de diverse garnituri și bere, au fost propuse pentru includerea în patrimoniul UNESCO. Asociația care le susține candidatura susține că e...
#lucian bode, #scrisoare deschisa, #ministru de interne, #Austria, #Schengen Romania aderare , #Spatiul Schengen
  1. Debarcaderul plutitor al armatei americane pentru ajutoare în Gaza nu poate fi folosit în condiții de mare agitată. „Au calculat greșit“
  2. Hoț prins de polițiști când ieșea din casa pe care o jefuise. Le-a mărturisit și alte infracțiuni care se lasă cu dosar penal
  3. Arme ”ieftine“ împotriva dronelor sunt testate în Marea Britanie. Costă sub un leu tragerea
  4. Scandal pe plajă la Eforie. Mai mulți turiști s-au luat la bătaie. Poliția îi audiază pe cei implicați VIDEO
  5. UPDATE Accident la o fabrică de lactate: Patru bărbați au căzut într-un bazin de decantare. Toți au murit. Printre ei, directorul firmei VIDEO
  6. Sfatul lui Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, pentru femeia abuzată de soț: ”Soluţia este să nu vă despărţiţi”
  7. Codul roșu împarte România în două: Furtună, grindină și inundații în nord și caniculă cu 40 grade Celsius în sud FOTO
  8. UPDATE Atac terorist în Daghestan, Rusia, de Rusalii: Biserică și sinagogă în flăcări, post de poliție asaltat. 6 polițiști și un preot uciși, 16 răniți VIDEO
  9. Noile variante de COVID-19 au crescut numărul internărilor în spitale. Ce spun specialiștii despre mutațiile virusului
  10. Cum au reușit doi părinți să limiteze timpul petrecut de copii în fața ecranului: "Am folosit regula Cenușăresei". Cum funcționează