Miniştrii de Interne din România şi Republica Moldova au semnat un important acord privind controlul la frontieră VIDEO

Joi, 09 Februarie 2023, ora 15:34
1992 citiri
Miniştrii de Interne din România şi Republica Moldova au semnat un important acord privind controlul la frontieră VIDEO
Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode şi omologul său din Republica Moldova Ana Revenco au susținut o conferință comună FOTO Captură Video / Facebook

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi omologul său din Republica Moldova, Ana Revenco, au semnat joi, 9 februarie, un acord între cele două guverne cu privire la efectuarea unui control de frontieră coordonat în vămile Albiţa şi Leuşeni.

"Acest control coordonat este un mecanism firesc al relaţiilor de prietenie, de frăţie între Republica Moldova şi România, un mecanism generat de războiul din Ucraina, care schimbă esenţial lucrurile, dar în egală măsură şi de schimbările care dinamizează relaţiile comerciale între ţările noastre. Acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind controlul coordonat la Albiţa este născut din nevoia ţărilor noastre de a avea un mecanism nou care să asigure la alt nivel securitatea frontierelor, nevoia care vine din provocările generate de războiul din Ucraina. Astfel, prin controlul coordonat şi contribuţia comună a statelor noastre, devenim piloni importanţi, îndrăznesc să spun piloni principali în prevenirea şi lupta cu criminalitatea transfrontalieră organizată, cu terorismul, extremismul şi spălarea de bani", a afirmat Ana Revenco.

Ministrul de Interne al României a menţionat că acest acord este foarte important pentru cele două state, mai ales în contextul creşterii traficului în punctele de frontieră cu Republica Moldova în urma războiului din Ucraina.

"Astăzi este un moment foarte important pentru România, pentru Republica Moldova şi mai ales pentru cetăţenii statelor noastre. România şi Republica Moldova au făcut astăzi un prim pas care ne va permite să acţionăm coordonat şi mai eficient în faţa provocărilor actuale, consolidând în acelaşi timp cooperarea dintre statele noastre. (...) Semnarea acordului privind implementarea controlului coordonat pe teritoriul României în cadrul punctului de trecere a frontierei Albiţa, pe sensul de intrare în ţară, ne va permite să gestionăm mai eficient efectele generate de actualul context de securitate din regiune şi nu numai", a declarat Lucian Bode.

Acesta precizat că anterior declanşării agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, erau înregistrate anual mai puţin de 5 milioane de treceri ale frontierei comune cu Republica Moldova, iar în anul 2022, poliţiştii de frontieră au înregistrat un număr record de astfel de treceri, peste 9,2 milioane de treceri prin cele şase puncte de frontieră, ponderea cea mai mare fiind la Albiţa.

Acordul va deveni operaţional în perioada următoare.

Citește și:
Poliția Română a prezentat de ziua instituției BMW-urile aflate în vizorul DNA și EPPO. Ce spune ministrul Lucian Bode
Poliția Română a prezentat de ziua instituției BMW-urile aflate în vizorul DNA și EPPO. Ce spune ministrul Lucian Bode
Maşinile BMW achiziţionate de IGPR - achiziţia fiind verificată de Parchetul European (EPPO) condus de Laura Codruţa Kovesi - au fost prezentate sâmbătă, cu ocazia Zilei Poliţiei Române,...
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Șoșoacă a ajuns ”vedetă” în presa din Ucraina: ”Crede că românii nu primesc educație în limba maternă și își pierd cultura”
Senatoarea Diana Șoșoacă a intrat în atenția presei de la Kiev, după declarațiile privind anexarea unor teritorii care au aparținut în trecut României. Publicația FOCUS îi dedică un...
#lucian bode, #ministrul de interne, #vama romania republica moldova , #stiri Lucian Bode
Comentarii