Ziare.com

Situatia actuala a sistemului energetic, prezentata de oficiali

de Constantin Pescaru
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 23:06

   

Situatia actuala a sistemului energetic, prezentata de oficiali
Ministrul Economiei, Lucian Bode, si oficialii din energie electrica au prezentat situatia actuala a acestui sector si au precizat ca prioritatea lor ramane rezolvarea problemelor in localitatile care au ramas fara curent.

"Vrem sa punem in functie toate linile electrice. Problema nostra este deblocarea drumurilor, nu lipsa personalului sau a echipamentului", a declarat directorul general al Electrica, Ioan Folescu.

In acest moment, 10 sate din 3 comune din judetul Buzau nu sunt alimentate deloc cu energie electrica, iar alte 5 comune, sunt alimentate decat partial. Insa Folescu a data asigurari ca aceste defectiuni se vor remedia pana joi.

"Vom incerca maine (joi - n.red) un transport cu ajutorul unor elicoptere. In plus, avem deja trimise spre Buzau 5 grupuri electrogene. Pentru sambata, situatiile exceptionale vor fi izolate si vom rezolva toate problemele pana la sfarsitul saptamanii", a adugat acesta.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, a citat din directiva europeana 72, care precizeaza ca se pot reduce exporturile de energie electrica, daca exista o situatia subita de criza. In plus, aceasta tara trebuie sa anunte statele membre cu care au contract de export si Comisia Europeana.

Directorul general al Transelectrica, Octavian Lohan, a mentionat ca s-a urmat aceasta procedura standard.

"Am decis sa limitam exporturile, pentru a ajuta populatia si a evita situatiile din anii 80, in care ni se spunea sa mai punem o haina pe noi", a explicat acesta.

In data de 3 februarie, s-a inregistrat un consum record in Romania, de 8.466 de MW, cu mult peste valoarea maxima a anului anterior, de 7.499 MW. In aceste conditii, tara noastra a redus exporturile de energie electrica, pentru a asigura consumul intern.

Lohan a afirmat ca energia electrica trimisa la vecinii nostri unguri si bulgari a scazut putin, cu cativa megawati, insa se va plati aceasta diferenta, plus 10%.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1153 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O fi citit comentariile despre generatoare si grupuri purtate pe sea

ma stirii de la 18,10? Că pana-acu' n-a fost vorba despre asigurarea curentului! Da', parcă vorbea unu' si despre căratu' curentului cu găleata si cum prin nămeti nu-i prea usor...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor