Ziare.com

Ministrul Transporturilor sustine ca linia de cale ferata Gara de Nord - Aeroportul Otopeni va fi data in folosinta din 12 decembrie

Marti, 15 Septembrie 2020, ora 23:17

   

Ministrul Transporturilor sustine ca linia de cale ferata Gara de Nord - Aeroportul Otopeni va fi data in folosinta din 12 decembrie
Ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode, sustine ca linia de cale ferata Gara de Nord - Aeroportul Otopeni va fi data in folosinta din data de 12 decembrie.

"Eu am fost astazi intr-o proba-test, intr-o verificare pentru tot ceea ce credem noi ca se va intampla undeva la sfarsitul lunii octombrie, cand vom finaliza cei 8 kilometri de linie dubla. De la Gara de Nord pana la Otopeni sunt 19,5 kilometri. Pe 8 kilometri intre Mogosoaia si Balotesti se modernizeaza linia, vom avea linie dubla. Se construieste acel tronson de 3 kilometri, pasarela peste DN1, nou, de la zero", a declarat ministrul Transporturilor.

Lucian Bode a apreciat ca este greu de imaginat ca aceasta cale ferata include primul tronson de cale ferata construit de la zero in Romania dupa Revolutie.

"Daca va puteti imagina: este primul tronson de linie de cale ferata construit in Romania de la zero dupa 1989. Asadar, suntem intr-un progres fizic de peste 98%, vom realiza cel mai probabil saptamana viitoare primele deplasari cu invitati, cu presa, asa cum am facut si la metrou. (...) Noi credem ca o data cu noul Mers al Trenurilor, 12 decembrie, din acel moment, de la Gara de Nord la Otopeni, sau de la Otopeni la Gara de Nord vom parcurge cei 19,5 kilometri in 15-17 minute", a incheiat ministrul Transporturilor.

Potrivit CFR SA, noua cale ferata spre aeroport porneste din zona de racordare (fosta Halta Odaile) pe aproximativ 600 de metri, traseul continua cu o zona de consolidare, in lungime de 900 de metri si un viaduct de 1,52 kilometri, care supratraverseaza DN1, pana la noua statie de calatori, de la Terminalul Sosiri Aeroportul International Henri Coanda. Pe intregul traseu a fost montata linia de cale ferata, constructorul executand in prezent ultimele lucrari de buraj si profilare mecanica.

Proiectul ''Modernizarea liniei de cale ferata Bucuresti Nord - Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti - FAZA I: Racord C.F. la Terminalul T1, Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti" prevede construirea unei cai ferate simple pe o lungime de 2,95 km, cu trei podete, un viaduct de 1,52 km lungime (37 de pile si o culee) care supratraverseaza DN1 si o statie CF, cu linie dubla, la Terminalul T1.

Valoarea contractului este de 398,1 milioane de lei, iar contractantul este Arcada Company. Sursa de finantare o constituie fondurile europene nerambursabile. Pe categorii de lucrari lucreaza urmatorii constructori: Arcada (constructii civile/viaduct), Wiebe (suprastructura CF) si Alstom (instalatii semnalizare si telecomunicatii).
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2165 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor