Restructurarea Tarom, compania cu 192 de sefi, incepe timid. Bode: "100 de angajati pleaca voluntar cu 6-8 salarii in compensatie"

Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 15:20
4535 citiri
Restructurarea Tarom, compania cu 192 de sefi, incepe timid. Bode: "100 de angajati pleaca voluntar cu 6-8 salarii in compensatie"
Foto: Facebook/ TAROM

Compania TAROM va merge inainte, este sprijinita de Guvern si, daca se va respecta planul de restructurare, undeva in 4-5 ani va deveni profitabila, a sustinut, marti, ministrul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, Lucian Bode.

"Am adoptat masuri de sprijin financiar pentru redresarea companiei TAROM. (...) TAROM a intrat in aceasta criza sanitara intr-o situatie proasta, mai rau de atat nu se putea. Stiti foarte bine ca intreg sectorul aerian este grav afectat, au scazut incasarile cu peste 90-95%, dar preocuparea noastra a fost sa sprijinim, asa cum au facut si alte state, evident sa sprijinim operatorul national TAROM cu acel ajutor de salvare care a fost accesat, cu acel ajutor de restructurare, cu acel ajutor pentru compensarea pierderilor COVID.

Sigur ca noi am solicitat o suma, am notificat Comisia Europeana si am primit aprobare pentru sumele pe care le cunoasteti. In continuare preocuparea noastra este sa ducem la bun sfarsit planul de restructurare a companiei pe toate palierele, inclusiv cel legat de resurse umane. Am inceput acest demers", a dat asigurari Bode, intr-o conferinta de presa.

Potrivit acestuia, peste 100 de angajati ai companiei au accesat deja varianta de plecari voluntare, acestia primind intre 6 si 8 salarii medii in compensatie.

"Sunt deja peste 100 de angajati ai companiei TAROM care au accesat varianta de plecari voluntare. Am extins perioada in care pot sa opteze pentru acest demers. Vom finaliza aceasta etapa de restructurare de personal in paralel cu reorganizarea activitatii agentiilor externe si interne, in paralel cu renegocierea tuturor contractelor pe care noi le avem acolo pe combustibil si, foarte important, cel mai important cred eu, faptul ca avem o flota diversificata si nu avem o flota uniforma ne duce la costuri mult mai mari decat intr-o companie care are o flota uniforma.

Acesta este obiectivul nostru: compania TAROM va merge inainte, compania TAROM este sprijinita de Guvern, asa cum este sprijinita si compania romaneasca Blue Air", a sustinut Lucian Bode.

In ceea ce priveste flota, TAROM va avea la finele anului viitor 23 de aeronave - noua ATR-uri noi, patru Airbus-uri si zece Boeing-uri.

"Noi, cu ATR-urile vechi - am avut acea intelegere cu compania sa le returnam si sa incasam o suma importanta de bani, care sa ne ajute sa mergem inainte. Noi vom avea in final in 2021 un numar de 23 de aeronave - noua ATR-uri noi, patru Airbus si zece Boeing. Aceasta va fi flota TAROM. 32 de milioane de dolari ar trebui sa incasam pe cele noua ATR-uri vechi. Sigur ca vorbeam de uniformizarea flotei. Cand ai trei categorii de avioane, toate costurile care decurg de aici cresc, din pacate. Dar nu doar reinnoirea flotei trebuie sa fie preocuparea. Si este cuprinsa in planul de restructurare - optimizarea comerciala - si aici stiti foarte bine ca am renuntat deja la rutele neprofitabile.

Erau sapte, din cate imi amintesc, pe extern. Ne-am gandit sa crestem veniturile auxiliare prin acele vanzari la bord si, cum am spus, reducerea numarului de agentii externe si interne. Cele externe le-am redus de la 14 la doua. De asemenea, tot in planul de restructurare, compania TAROM are obligatia sa vina cu un plan de eficienta organizationala.

Cum spuneam, reducerea numarului de personal - in proiectul aprobat de Consiliul de Administratie erau vizate aproximativ 600 de persoane care vor primi salarii compensatorii intre 6 si 8 salarii medii. Sigur, inainte vom vedea ce se intampla cu plecarile voluntare si cati vor opta pentru plecarile voluntare. Din pacate, la TAROM avem un sef la noua angajati. Sunt 192 de sefi", a aratat seful de la Transporturi.

Ministrul a adaugat ca in 4-5 ani compania TAROM ar trebui sa devina profitabila.

"Noi ne-am propus ca, respectand acest plan cu toate etapele - reinnoirea flotei, optimizare comerciala, eficienta organizationala, optimizarea costurilor legate de combustibil - undeva in 4-5 ani de zile compania TAROM trebuie sa devina profitabila, dar asta tinand cont si de ce se intampla in intreaga lume cu sectorul aerian. Nu este vina TAROM ca, spre exemplu, ieri s-a luat decizia in Comitetul National pentru Situatii de Urgenta sa venim cu noi restrictii pentru anumite tari. Zborurile nu sunt suspendate, dar cei care intentioneaza sa calatoreasca in Romania stiu ca daca vin din Italia, spre exemplu, trebuie sa stea 14 zile in carantina si atunci noi am incercat sa ne adaptam si pe intern si pe extern, astfel incat sa producem catusi de putin ca sa putem sa trecem prin aceasta perioada", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

TAROM, scos din nou la vânzare de Guvern. Cum arată oferta premierului Marcel Ciolacu pentru Emiratele Arabe Unite
TAROM, scos din nou la vânzare de Guvern. Cum arată oferta premierului Marcel Ciolacu pentru Emiratele Arabe Unite
Premierul Marcel Ciolacu, alături de mai mulți miniștri din cabinetul său se află într-o vizită de lucru în Qatar și Emiratele Arabe Unite, confirmând că pe agenda discuțiilor se află...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#tarom, #restructurare, #TAROM plecari, #TAROM demisii , #ministrul Transporturilor