Ministrul de Interne liberal, Lucian Bode, negociază să se retragă într-un post călduț, dar bine remunerat, la șefia ANRE. Bode se teme că președintele Klaus Iohannis îi va cere demisia în urma eșecului admiterii României în spațiul Schengen, au declarat surse din PNL pentru ziare.com.
Lucian Bode crede că va fi țapul ispășitor al eșecului campaniei Guvernului României de admitere în Schengen. Bode își vede spulberat planul, în doi pași, de a prelua șefia PNL, în primăvara anului viitor, când ar urma ca premierul Nicolae Ciucă să predea aliaților din PSD postul de prim-ministru. Astfel, cu un președinte de partid rămas fără puteri în aparatul de stat și fără rădăcini istorice printre liberalii cu ștate vechi, Lucian Bode ar fi putut visa să îl îndepărteze pe generalul plombat recent în PNL și imediat instalat ca șef. Eșecul Schengen și pierderea portofoliului de forță de la Ministerul de Interne zădărnicesc acest scenariu.
Șefia ANRE urmează să fie stabilită în martie 2023, după ce Guvernul a prelungit în octombrie, cu șase luni, mandatele actualei conduceri. Mandatele a patru dintre cei șapte membri care alcătuiesc Comitetul de reglementare al ANRE, respectiv în cazul președintelui, domnul Dumitru Chiriță, a vicepreședintelui Nagy-Bege Zoltan și a doi membri, doamna Cornelia Sulger și domnul Gabriel Gheorghe, urmau să expire în data de 23 octombrie 2022.
România a ratat accederea în Schengen după ce Austria a votat joi, 8 decembrie, în Consiliul JAI împotriva admiterii țării noastre în Schengen, iar Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei care e cuplată cu România fiind evaluate împreună, au declarat surse politice de la Bruxelles pentru News.ro. S-a înregistrat unanimitate pentru acceptarea Croaţiei. Votul ”împotrivă” al Olandei a venit ca urmare a faptului că România şi Bulgaria sunt la pachet. Olanda a cerut să se menţioneze în minuta şedinţei că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva acceptării Bulgariei.