Războiul declarațiilor purtat de către Ioan Aurel Pop și Lucian Boia continuă. De-a lungul timpului, cei doi autori de succes au intrat în polemici pe diverse teme.
Cea mai recentă reacție vine din partea lui Pop, președintele Academiei Române. Motivul: istoria Republicii Moldova și relația cu România. Președintele Academiei Române, de formație istoric, consideră că România și Republica Moldova sunt mult mai apropiate decât încearcă să spună eseistul Lucian Boia.
Astfel, „demitizatorul” Boia este acuzat de „fake news”, de către președintele Academiei Române.
„Identitatea românească s-a format treptat, de-a lungul timpului. Domnul Lucian Boia este un istoric deconstructivist, ce reanalizează tot și întoarce invers interpretările. Prin urmare, trebuie să fim foarte atenți atunci când citim. Scrie ademenitor, dar demonstrațiile se pot dovedi false", a declarat Pop, într-un interviu pentru Ziare.com.
Ioan Aurel Pop avertizează că ideea secesionistă România vs. Basarabia aparține imperialiștilor ruși.
„(...) Însă, legitimitatea României ca stat național nu se poate pune în discuție. Iar faptul că basarabenii au avut o istorie diferită de a românilor, da, din 1812, pentru că așa au vrut rușii. Dar cei mai mari intelectuali din Basarabia au ținut legătura cu noi. De ce primul lor mitropolit, Bănulescu-Bodoni - după care a fost denumit un bulevard din Chișinău - a venit din Ardeal, în Basarabia? De ce nu a venit de la Moscova?! Pentru că era o grijă atunci (n.r. - între românii din diversele regiuni).
Unii dintre români se gândeau atunci 'hai să influențăm cumva spre bine'. Treptat, așa a fost: părintele Alexei Mateevici a ajuns să scrie poezia aceasta miracol, 'Limba noastră'. Sigur că se referea la limba română. Nu a apucat să prindă Unirea, pentru că a murit cu un an mai devreme, dar a pregătit Unirea. Intelectualii și din actualul stat român au pregătit Unirea, și cei de dincolo de Prut.
Sigur, că și unii oameni de atunci, erau împotrivă, nu e de mirare. Într-o societate nu pot fi toți de aceeași părere. Și în Ardeal erau unii care erau atrași de monarhia dublă și primiseră salarii mari de la austro-ungari și nu voiau cu România. Dar vâna cea mare, șuvoiul istoriei, voia unirea cu România, toate provinciile de la 1918", a mai precizat Pop.
Lucian Boia a declarat anterior că nu mai putem spune că Basarabia este România, deoarece istoria celor două s-a dezvoltat diferit în ultimii 200 de ani.
Tara arde, babele se piaptana Vezi tot