Lucian Bute, ce umilinta! (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Duminica, 27 Mai 2012, ora 11:36
6091 citiri
Lucian Bute, ce umilinta! (Opinii)
Foto: Daylife

Lucian Bute a fost umilit, sambata seara, la Nottingham, fiind facut knock out de Carl Froch in runda 5 din cel mai important meci al carierei romanului.

In tara noastra este impamantenita o traditie extrem de daunatoare - aceea de a "face nunta" la victorii si "inmormantari" la infrangeri. Asa ca vreau sa spun, din capul locului, ca nu infrangerea in sine este umilitoare pentru Lucian Bute, campioni mult mai mari ca el pierzand meciuri, ci felul in care galateanul a fost batut mar in Anglia.

Carl "Cobra" Froch a castigat trei centuri mondiale, inclusiv pe cea a lui Lucian, adoptand un stil care place publicului spectator. Extrem de rezistent, el este agresiv, sare la bataie si nu se da in laturi decat in momentele in care este facut sa sufere. Este un stil de lupta instinctiv, taranesc chiar, in care accentul este pus pe agresivitate si lovituri.

Bute, de cealalta parte, chiar daca a avut adversari de mana a doua, s-a remarcat ca un pugilist inteligent, rapid si foarte tehnic. Stapan pe sine, Lucian si-a dominat aproape de fiecare data adversarii, folosindu-si aceasta superioritate si pentru a evita loviturile oponentilor. De aceea galateanul aparea dupa meciuri ca "scos din cutie", fara semne evidente.

Priviti strict in baza meciurilor precedente, se parea ca Froch nu poate fi un rival demn de luat in seama pentru Bute. Poate si din acest motiv casele de pariuri il dadeau favorit indiscutabil pe roman, ajungandu-se chiar si la cote de 1.50, cote pe care le mai "atingeau" doar Mayweather sau Pacquiao.

Totusi, in ringul din Capital FM Arena nu a existat decat un singur pugilist, Carl Froch, campionul roman parand, cel mult, un sparring partner, ca sa nu spun chiar sac de box. Cum s-a putut intampla una ca asta?

Exemplul Andre Ward

Se spune ca cele mai usoare meciuri sunt cele in care stii exact ce ai de facut. De ce? Pentru ca pregatirea este liniara, pentru ca mintea blocheaza orice pornire spontana si pentru ca esti cuprins de o relaxare nefireasca.

Pentru a-l invinge pe Carl Froch, Bute nu trebuia decat sa urmeze exemplul dat de Andre Ward in finala SuperSix. Ca si sambata noapte, si atunci Froch s-a aruncat in lupta, cu capul inainte, inca din primele reprize. Numai ca americanul Ward a reusit sa-l tina la distanta si apoi sa-l puna la respect cu o tactica simpla. Profitand de agilitatea nativa a eschivat excelent, lasandu-si adversarul sa loveasca in gol de cele mai multe ori. Pe contra, l-a lovit puternic pe englez, stopandu-i avantul. Jocul psihologic fiind astfel castigat, Froch a intrat intr-un blocaj mental care i-a permis adversarului sau sa puncteze nestingherit pana la finalul luptei.

Asta s-a intamplat si pentru ca americanul avea experienta la nivel inalt, inainte invingandu-i pe Mikkel Kessler si Arthur Abraham.

Lucian Bute a mers in Anglia avand "in spate" adversari ca Glen Johnson, Jean-Paul Mendy sau Brian Magee, toti tinte facile.

Ce s-a intamplat la Nottingham este inca neclar. Totusi, din lipsa de reactie a romanului si din declaratiile date dupa finalul luptei, se pot trage cateva concluzii. Cea mai evidenta si, cred eu, cea mai apropiata de adevar este ca Lucian Bute a fost surprins, s-a panicat si s-a blocat.

Neavand experienta la nivel inalt, fostul campion mondial IBF a intrat in panica si, posibil, a uitat cate ceva din tactica pregatita. In loc sa "fuga" de Froch si sa eschiveze pumnii englezului, Bute s-a lasat bagat in corzi si n-a mai putut decat sa incerce sa blocheze. Iar pe Froch n-a putut sa-l blocheze nici macar Kessler.

Stapan pe situatie si cu mii de oameni in spate, "Cobra" a capatat incredere si, ca orice sportiv rudimentar, a profitat de lipsa de reactie a adversarului si s-a aruncat peste el cu tot ce avea "in dotare". Cum galateanul este un slab incasator, deznodamantul era unul inevitabil.

Daca va continua pe linia pe care ne-a obisnuit, Bute se va regrupa si ii va cere revansa lui Carl Froch. Daca va putea sa se adune si daca va fi sfatuit asa cum trebuie de Interbox, in Canada romanul are sanse mari sa il faca la randul lui KO pe englez.

Numai ca, intr-o noapte de sambata la Nottingham, Lucian a primit o lectie umilitoare pe care n-o va uita cat va trai.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Lucian Bute umilit Carl Froch, #Lucian Bute invins Carl Froch, #Bute Froch rezultat , #Carl Froch