Lucian Bute, un campion pentru palmaresul altora

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Sambata, 25 Februarie 2017, ora 21:48
13613 citiri
Lucian Bute, un campion pentru palmaresul altora

Lucian Bute a demonstrat inca o data, de parca mai era nevoie, ca a devenit unul dintre pugilistii modesti folositi de impresari pentru a le face un nume cat de cat cunoscut "lupilor tineri" care promit sa ia cu asalt boxul profesionist.

Spun ca a devenit din respect pentru cei cinci ani in care a fost campion mondial la o categorie nu foarte disputata si intr-o versiune nu prea atractiva. Dar un campion mondial este un campion mondial, acest lucru observandu-se mai ales acum la Bute. Altfel, din punctul meu de vedere a fost intotdeauna un pugilist modest pentru nivelul boxului profesionist.

Lupta de sambata dimineata a fost una atat de atipica incat Bute nu avea cum s-o piarda decat asa, printr-un KO de amator. Si am sa explic de ce.

Daca ati vazut duelul celor doi ati constatat probabil ca Eleider Alvarez nu este un boxer foarte bun. De fapt, as indrazni sa spun ca este mai slab decat actualul Bute. Lucru care s-a si vazut in primele patru runde. Pe scurt, columbianul a boxat asa cum se astepta toata lumea sa boxeze un pugilist al carui palmares nu spune absolut nimic.

In mod normal, daca lupta ar fi decurs ca in primele patru reprize, Bute castiga la puncte intr-o maniera destul de categorica.

Ce s-a intamplat in Quebec ramane un mister. Fara a fi presat foarte tare - si chiar daca era, un sportiv cu experienta lui Lucian ar fi trebuit sa stie sa gestioneze aceste situatii - Bute s-a descoperit ca un amator la un turneu local si a primit doua lovituri in barbia-i sensibila si a ajuns la podea.

Bun, nu despre meci as vrea sa vorbim acum, ci despre atitudinea lui Lucian. O atitudine de om impacat cu soarta sa, aceea de a-si folosi si ultima farama de celebritate pentru a mai face un ban pana la momentul retragerii.

Suna dur, nu-i asa? Nu stiu daca trebuie spus sau nu, o s-o fac asumandu-mi criticile, dar am anticipat aceasta situatie inca de cand Lucian a fost macelarit de Carl Froch la Nottingham, iar dupa aceea s-a folosit de orice prilej pentru a nu mai activa clauza revansei. Iar infrangerea cu Jean Pascal, din ianuarie 2014, a fost cea care i-a incheiat cariera galateanului.

Revenind in zilele noastre, nu stiu daca l-ati ascultat pe Bute dupa ultimele lui lupte. Fie ca a fost vorba despre DeGale, despre Jack sau acum despre Alvarez, Lucian si-a laudat adversarii asa cum un bunicut isi lauda nepotii. O sa spuneti ca aceasta atitudine este normala, dar este doar pana la un punct. La fiecare conferinta de presa din ultimii doi ani, Bute mi s-a parut ca repeta aceeasi poezie, una necesara pentru a desavarsi victoria adversarilor sai.

Este, daca vreti sa mergem pana acolo, fic ceea ce faceau adversarii "alesi pe spranceana" pentru Lucian in perioada in care acesta era campion mondial si lupta numai in Canada adoptiva.

N-am sa fiu acum ipocrit si sa sustin ca Bute ar trebui sa se retraga, sa nu incerce sa-si monetizeze faima si in acest mod. Sigur, el stie ce este cel mai bine petru el si as fi curios cine dintre noi ar refuza burse de sute de mii de dolari chiar avand in fata perspectiva foarte probabila a infrangerii. Este dreptul lui, drept castigat cu multi pumni, de a-si gestiona cariera asa cum crede de cuviinta.

Din punctul meu de vedere, a celui care il urmareste din fata televizorului de cam un deceniu, pot sa spun ca mi se pare trist. Eu raman la ideea ca un campion mondial nu este chiar un pugilist de duzina si ca, inainte de a fi respectat de altii, trebuie sa se respecte el. Chiar si retragandu-se atunci cand nu mai poate fi la nivelul din trecut si pierzand sume apreciabile pe care le-ar putea castiga vanzandu-se pentru palmaresul altora.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Lucian Bute cariera, #Lucian Bute KO Alvarez, #Bute KO Alvarez , #stiri Lucian Bute