Despre Lucian Croitoru

Lucian Croitoru este doctor in economie si a fost desemnat premier pe 15 octombrie 2009 de catre presedintele Traian Basescu, insa guvernul sau a picat in Parlament.

Nascut la 13 februarie 1957, in Otopeni, Lucian Croitoru e necasatorit, insa are o relatie de durata cu fiica guvernatorului BNR, Lacramioara Isarescu.

Din 2007 este consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Lucian Croitoru a candidat, in mai 2009, pentru un loc in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, la propunerea reprezentantilor Bursei, insa nu a reusit sa castige.

In septembrie 2009, Lucian Croitoru a fost sustinut de PD-L pentru postul de viceguvernator al BNR, dar candidatura sa a fost respinsa de Parlament, fiind preferat liberalul Bogdan Olteanu, sustinut de PSD si PNL.

Este autorul a numeroase carti economice si a aproape 200 de articole de specialitate.

Studii

Din 1995 este doctor in economie

A absolvit in 1982 Facultatea de Planificare si Cibernetica Economica din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti

Activitate profesionala

Din 2007 este consilier al lui Mugur Isarescu la Banca Nationala

In perioada 2003-2007 a lucrat la Fondul Monetar International in calitate de senior adviser al board-ului de directori

Intre 1998 si pana in 2003 a fost profesor la ASE, predand macroeconomie internationala la Facultatea de Relatii Economice internationale.

Din 1998 este presedintele Centrului Roman pentru Politici Economice

In 1998 a fost pentru cateva luni consilier al premierului Mugur Isarescu

Intre 1996 si 1997 a fost  partener in programul "Firms, Banks and Financial Distress in Central and Eastern Europe" al PHARE pentru Romania, pozitie in care revine, din ianuarie 2001 si pana in mai 2002, ca partener, de aceasta data in programul de cercetare "Public finance in transition countries: problems of compliance, opportunism and soft budget constraints" al PHARE pentru Romania

Intre 1995 si 1996 a fost consultant Bucharest Investment Group

In perioada 1991-1995 a fost expert la Departamentul pentru Reforma Economica al Executivului

In perioada 1984 - 1998 a lucrat ca cercetator la Institutul de Economia Industriei

In perioada 1982 - 1984 a lucrat ca economist la Intreprinderea pentru Foraje si Alimentari cu Apa Bucuresti

Desemnat premier

Presedintele Traian Basescu a anuntat pe 15 octombrie ca Lucian Croitoru este nominalizat pentru functia de premier al Romaniei.

Despre Croitoru, Traian Basescu a spus ca acesta "corespunde unuia dintre dezideratele partidelor, mai putin al PD-L, de desemnare a unui prim-ministru care sa nu fie membru al niciunui partid". Seful statului a precizat insa ca noul prim ministru "va trebui sa fie sustinut de partide".

Traian Basescu a subliniat ca a lucrat cu Lucian Croitoru in timpul Guvernului Isarescu, cand premierul desemnat raspundea de relatia cu Banca Mondiala. "Am ramas cu o impresie de profund profesionalism", a declarat seful statului.

Imediat dupa desemnarea sa de catre Traian Basescu in functia de premier al Romaniei, Lucian Croitoru a anuntat care sunt obiectivele sale odata aflat in fruntea Guvernului: alegeri corecte si respectarea angajamentelor cu FMI si UE.

"Pe termen scurt, este evident ca o prioritate este efectuarea de alegeri democratice asa cum s-a intamplat in ultimii 20 de ani, dar la fel de importanta este continuarea angajamentelor noastre economice. E o necesitate stricta din doua motive: criza financiara a atins Romania mai mult decat ne-am asteptat si apoi Guvernul Romaniei a pus la treaba un program economic care are la baza aceste acorduri cu UE si FMI - e singura modalitate de a reduce efectele crizei economice", a declarat Lucian Croitoru.

Guvernul a picat la vot

Pe 4 noiembrie, Guvernul Croitoru a cazut la vot in Parlament. Plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului s-a pronuntat impotriva investirii Cabinetului Lucian Croitoru. Este o premiera in istoria Romaniei de dupa Revolutie.

250 de parlamentari au votat impotriva si numai 189 pentru investire, din totalul de 458 prezenti. Un vot a fost anulat, iar restul parlamentarilor s-au abtinut.

Pentru ca Guvernul Croitoru sa fi fost investit, era nevoie de votul majoritatii senatorilor si deputatilor, adica minimum 236 de voturi.

Lucian Croitoru a declarat, imediat dupa anuntarea rezultatului votului, ca a ales cel mai bun guvern posibil.

"Eu iau orice job in serios. Mi l-am dus pana la capat si cu asta misiunea mea s-a incheiat. Am facut tot ce puteam eu sa fac pentru a da un guvern de care tara avea nevoie. Am ales cel mai bun guvern pe care am putut eu sa il fac. Este prea putin timp ramas pentru a cauta oameni care sa invete sa apese pe butoane. Acesti oameni stiau ce au de facut", a subliniat Croitoru.  

Batut de Bogdan Olteanu

In septembrie 2009, Partidul Democrat Liberal a incercat sa il sustina pentru functia de viceguvernator al BNR pe Lucian Croitoru, dar parlamentarii din comisiile buget-finante i-au respins candidatura.

Functia vizata de Croitoru a fost pana la urma castigata de avocatul liberal Bogdan Olteanu, care a fost sustinut in Parlament de PSD si PNL.

Despre economie si politica

In septembrie 2009, Lucian Croitoru le-a explicat reprezentantilor mediului bancar ca este un an electoral si se asteapta ca "lupta politica se se accentueze", dar nu crede ca aceasta lupta va afecta stabilitatea macroeconomica.

Lucian Croitoru a raspuns ca economia Romaniei este destul de stabila. "Este adevarat ca rata somajului a crescut, dar este totusi cea mai joasa intre tarile din centrul si estul Europei. Dar pe de alta parte inflatia scade, iar contul curent se ajusteaza rapid. Politic - este un an electoral, dar clasa politica este hotarata sa implementeze acordul cu FMI".

Aceasta fiindca "au inteles ca instabilitatea poate duce la deprecierea rapida a monedei nationale. Acest lucru poate 'confisca' toate economiile populatiei in lei. Dar riscul cel mai mare al derapajelor este in zona fiscala, si cred ca la nivelul factorilor de decizie acest lucru este foarte bine inteles".

Lucian Croitoru
Lucian Croitoru

Data nasterii: 13 februarie 1957

Cariera:  consilier guvernatorul BNR, expert la FMI

Evenimente importante:  - desemnat premier in octombrie 2009

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Lucian Croitoru, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.