Croitoru (BNR): Criza datoriilor suverane va duce la un nou tip de public

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 18:35
1775 citiri
Croitoru (BNR): Criza datoriilor suverane va duce la un nou tip de public
Foto: Arhiva

Criza datoriilor suverane va duce la un nou tip de public, care va avea doua caracteristici, a declarat Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Prima va fi adversar al datoriilor publice mari si pe de alta parte va fi adversar al asistentei sociale in exces. Noul public va incepe sa-i aprecieze mai mult pe politicienii care nu mint, chiar daca le arata bugete mai austere. Ii va respecta pe politicienii care vor da dovada de responsabilitate. Experienta a aratat publicului, deja, dupa parerea mea, ca statul care se indatoreaza pentru a da ajutoare excesive nu este sustenabil si publicul va deveni adversarul indatorarii excesive si acest fenomen se intampla deja, inclusiv in Romania", a spus Croitoru.

Potrivit acestuia, noul public va impune o definitivare a unei reforme la nivel global si in Romania, inceputa in anii 70.

"Inceputul a constat in acceptarea de catre politicieni a extragerii politicii monetare de sub controlul politicienilor si mutarea lui sub controlul parlamentului, dar ca o institutie independenta, Banca Centrala, si deci reforma asta se va produce si in sectorul fiscal. Politica fiscala va fi luata de sub controlul politicienilor intr-un sens diferit de cum a fost luata Banca Centrala.

In sensul ca policitienii vor fi de acord sa introduca un mai bun raport intre reguli si discretie. Deocamdata este numai discretie in politica fiscala. Aceasta va crea, in opinia mea, un nou tip de stat, in special in Europa. Statul responsabil fiscal. Acesta va fi un rezultat, dupa parerea mea, a crizei datoriilor suverane. Deci aceasta criza este cea mai buna metoda pentru a definitiva reforma inceputa in anii 70", a mai spus oficialul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#criza datorii suverane, #aparitie public nou, #Lucian Croitoru BNR , #BNR