Croitoru (BNR): Criza datoriilor suverane va duce la un nou tip de public

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 18:35
1775 citiri
Croitoru (BNR): Criza datoriilor suverane va duce la un nou tip de public
Foto: Arhiva

Criza datoriilor suverane va duce la un nou tip de public, care va avea doua caracteristici, a declarat Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Prima va fi adversar al datoriilor publice mari si pe de alta parte va fi adversar al asistentei sociale in exces. Noul public va incepe sa-i aprecieze mai mult pe politicienii care nu mint, chiar daca le arata bugete mai austere. Ii va respecta pe politicienii care vor da dovada de responsabilitate. Experienta a aratat publicului, deja, dupa parerea mea, ca statul care se indatoreaza pentru a da ajutoare excesive nu este sustenabil si publicul va deveni adversarul indatorarii excesive si acest fenomen se intampla deja, inclusiv in Romania", a spus Croitoru.

Potrivit acestuia, noul public va impune o definitivare a unei reforme la nivel global si in Romania, inceputa in anii 70.

"Inceputul a constat in acceptarea de catre politicieni a extragerii politicii monetare de sub controlul politicienilor si mutarea lui sub controlul parlamentului, dar ca o institutie independenta, Banca Centrala, si deci reforma asta se va produce si in sectorul fiscal. Politica fiscala va fi luata de sub controlul politicienilor intr-un sens diferit de cum a fost luata Banca Centrala.

In sensul ca policitienii vor fi de acord sa introduca un mai bun raport intre reguli si discretie. Deocamdata este numai discretie in politica fiscala. Aceasta va crea, in opinia mea, un nou tip de stat, in special in Europa. Statul responsabil fiscal. Acesta va fi un rezultat, dupa parerea mea, a crizei datoriilor suverane. Deci aceasta criza este cea mai buna metoda pentru a definitiva reforma inceputa in anii 70", a mai spus oficialul BNR.

Quarterly Report - Editia 4

Cum ar putea pierde UE cursa economică cu SUA. Măsurile care se discută la cel mai înalt nivel
Cum ar putea pierde UE cursa economică cu SUA. Măsurile care se discută la cel mai înalt nivel
Economia Statelor Unite a arătat o redresare mai puternică decât a blocului european, după frâna bruscă pusă de pandemia de coronavirus. Liderii europeni din Occident văd performanțele...
Tranzacțiile care domină piața imobiliară. Segmentul care s-a dezvoltat vizibil. Prețurile, în creștere continuă
Tranzacțiile care domină piața imobiliară. Segmentul care s-a dezvoltat vizibil. Prețurile, în creștere continuă
Piața de birouri din București s-a dezvoltat vizibil în primul trimestru al acestui an din perspectiva cererii, atât vizând volumul tranzacționat, cât și în ceea ce privește dimensiunea...
#criza datorii suverane, #aparitie public nou, #Lucian Croitoru BNR , #BNR