Croitoru: Daca Guvernul vrea masuri anticriza majorarea impozitelor este inevitabila

Vineri, 28 Noiembrie 2008, ora 18:38
1202 citiri
Croitoru: Daca Guvernul vrea masuri anticriza majorarea impozitelor este inevitabila

Cresterea impozitelor pare inevitabila daca noul guvern va dori sa sprijine economia reala cu resurse de la buget, in conditiile in care deficitul bugetar se va apropia de 3% din PIB la finalul lui 2008, dar masura ar veni destul de tarziu, a declarat consilierul guvernatorului BNR Lucian Croitoru, citat de NewsIn.

"Daca se doreste interventia pentru sprijinirea economiei reale cu resurse din buget, iar deficitul bugetar se apropie deja la 3% din PIB, nu ai decat doua solutii: fie reprioritizezi cheltuielile bugetare, fie cresti impozitele", a explicat vineri consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, in cadrul seminarului EU-COFILE, desfasurat la Sinaia.

Croitoru a adaugat ca prima varianta este greu de aplicat, in conditiile in care, in multe sectoare bugetare, salariile sunt rigide la scadere, mai ales in termeni nominali.

"Singurul lucru care se poate face este redimensionarea sectoarelor care primesc aceste salarii si nu cred ca se poate realiza intr-un an electoral", a continuat oficialul BNR.

A doua posibilitate mentionata de Croitoru este majorarea impozitelor, din momentul in care se pun in aplicare masurile de sustinere a economiei.

"Cresterea impozitelor este necesara din secunda doi de aplicare a masurilor de sprijin. asa cum s-au planificat cheltuielile nu au cum fara venituri in plus", a adaugat Croitoru.

El a mentionat ca guvernul trebuie sa ramana la acea dimensiune care ii permita continuarea procesului de convergenta reala, fara destabilizarea economiei.

"Guvernul Romaniei este mic, ar trebui sa avem venituri constant in apropierea nivelului de 36% din PIB. Cresterea impozitelor este inevitabila, dar cred ca vine destul de tarziu.

Cand economia se duce in jos si vii cu o astfel de masura nu faci decat sa pui si mai tare piciorul pe frana", a completat reprezentantul bancii centrale.

Quarterly Report - Editia 4

Cifre alarmante pentru afaceriștii din domeniul imobiliar. Prețurile rămân ridicate. Cât costă un apartament în București
Cifre alarmante pentru afaceriștii din domeniul imobiliar. Prețurile rămân ridicate. Cât costă un apartament în București
De aproximativ doi ani de zile, din ce în ce mai mulți analiști economici avertizează în legătură cu privire la iminența unei crize economice și la explozia „bulei imobiliare"....
WhatsApp testează o funcție de auto-resetare a notificărilor pentru mesaje necitite
WhatsApp testează o funcție de auto-resetare a notificărilor pentru mesaje necitite
WhatsApp lucrează la o nouă funcție care va permite auto-resetarea notificărilor pentru mesajele necitite. Aceasta le va oferi utilizatorilor posibilitatea de a elimina rapid notificările, fie...
#masuri anticriza, #stimulare economie, #criza economica financiara , #BNR