Lucian Croitoru, despre costurile economice ale crizei politice din vara

Luni, 22 Octombrie 2012, ora 08:40
2756 citiri
Lucian Croitoru, despre costurile economice ale crizei politice din vara
Foto: Arhiva

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a vorbit despre costurile economice ale crizei politice din vara, precizand ca, odata ce instabilitatea politica a fost inregistrata de investiori ca fenomen posibil, acest risc este "incorporat in decizii imediat".

"Criza politica de aceasta vara a aratat ca un nivel redus al libertatii economice poate duce la deteriorari ale libertatii politice intr-o tara din UE. Costurile au fost macar de imagine, daca nu cumva mai mult, in sensul ca din afara lumea spune "ceva acolo s-a intamplat si nu se stie cand s-ar putea repeta". Din punctul de vedere al investitiilor, teoretic costul este urmatorul: odata ce riscul politic apare, investitorii il incorporeaza in decizii imediat", a declarat Lucian Croitoru, intr-un interviu acordat Romania Libera.

"In schimb, dupa ce riscul politic a fost eliminat, investitorilor le ia mult timp sa-si schimbe perceptia si sa elimine o parte semnificativa a acestui risc din procesul decizional. Cred insa ca, temporar, unii factori impiedica manifestarea acestei simetrii: exista mult cash pentru investitii, avem acordul FMI, avem randamente bune si performanta fiscala buna.

Acesti factori se combina pentru ca eventuale cereri de imprumut extern ale Guvernului sa fie suprasubscrise de piete la costuri relativ reduse. Daca insa increderea se va reinstitui pe piata datoriilor suverane, atunci acesti factori nu vor mai avea forta sa compenseze costurile cu riscul politic", a completat consilierul guvernatorului BNR.

Despre Uniunea Bancara

In alta ordine de idei, Croitoru a abordat si subiectul aderarii Romaniei la mecanismul de stabilizare bancara, mentionand ca "decizia va trebui luata prin consens de catre Guvern, Parlament si BNR".

"Daca vrem sa adoptam euro, iar acest lucru este asumat de Guvern, atunci trebuie sa intelegem ca un euro sanatos are nevoie de o uniune bancara si politica fiscala unica. Uniunea bancara este primul pas spre aceasta politica fiscala. In concluzie, exista mai multe avantaje decat dezavantaje, daca suntem de acord ca UE are nevoie de o uniune politica si fiscala, iar Uniunea Bancara este un pas in acest sens.

Pentru a intelege dezavantajele trebuie sa intelegem ce va fi aceasta uniune bancara care are patru componente: o supravghere unitara a sistemului bancar, care fi facuta de Banca Centrala Europeana; o reglementare unica, in care EBA va juca un rol central; o schema comuna de garantare a depozitelor; si, in sfarsit, un mecanism unic de tratare a crizelor.

Statele care nu sunt membre ale zonei euro pot adera, dar ramane de stabilit daca vor avea aceleasi drepturi. Cred insa ca trebuie sa fim la masa negocierilor, chiar daca nu am avea drept de vot, fiindca altfel deciziile se vor lua si fara noi. E mai intelept sa devenim membri, sa ne putem exprima punctul de vedere, decat sa stam deoparte si sa aflam post-factum, ce au decis altii in privinta unor mecanisme care in mod cert ne vor influenta", a explicat consilierul guvernatorului BNR.

Referindu-se la dezavantajele acestei Uniuni Bancare, Croitoru a precizat ca exista insa ingrijorari ca nu suntem pregatiti pentru o supraveghere unica, dar si din cauza consecintelor fiscale.

"Cel putin in privinta garantari depozitelor, pot aparea costuri suplimentare. In plus, reglementarea unica pentru unii inseamna intarirea reglementarilor iar pentru altii slabirea ei, ceea ce ingrijoreaza. Dupa parerea mea, beneficiile depasesc costurile", a adaugat consilierul guvernatorului BNR.

In final, acesta a atras atentia ca 2013 va fi "un an complicat" fiindca refacerea increderii in zona euro "va mai dura", Romania nu a atras fonduri europene, iar "cresterea economica va ramane modesta" si inflatia, care a fost "destul de mult peste 5 la suta, mai ales din cauza cresterii preturilor la alimente" va ramane la fel cel putin in prima pare a anului viitor.

Citește și:
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat duminică, 5 februarie, că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei. Întrebat la Antena 3 cu ce candidat merge...
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, 5 februarie, că nu vede posibil scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar refuza să îl numească premier la rotativa din luna mai....