Lucian Croitoru: Imaginea Romaniei a contribuit la intarirea leului

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 12:30
1700 citiri
Lucian Croitoru: Imaginea Romaniei a contribuit la intarirea leului

Intarirea leului are la baza factori psihologici, dar si nevoia celor care au mizat pe un leu slab de a-si reduce pierderile, considera Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

El a mai spus la Realitatea FM ca moneda nationala traverseaza in aceasta perioada un fenomen paradoxal: a fost practic ieftinita de BNR prin reducerea ratei de dobanda, dar a castigat puncte bune in fata euro, in contextul in care strainii si-au imbunatatit perceptia fata de tara noastra.

Din acest motiv, strainii aduc acum valuta in tara, o convertesc in lei si o plaseaza in depozite profitand de dobanzile care sunt inca atractive.

Lucian Croitoru avertizeaza asupra faptului ca instabilitatea politica poate duce la devalorizarea leului.

"Ati vazut ca, atata timp cat Romania a fost in criza mai intai guvernamentala care s-a transformat in criza politica si a durat aproximativ trei luni, rata de schimb a fost relativ depreciata. Moneda nationala poate ramane la un curs favorabil fata de euro doar in conditiile stabilitatii politice", a spus Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR crede ca Romania trebuie sa intre in zona euro in 2015.

"Trebuie sa intram in zona euro in 2015. Am vazut diverse comentarii ca situatia actuala poate justifica o amanare acestui termen. Dupa parerea mea, Romania trebuie sa ramana ferm ancorata la ideea ca va adopta euro in 2015 si va trebui sa faca eforturile care ne duc acolo.

Parte a acestui efort este si reducerea deficitului bugetar in continuare in 2011 la 3%. Este o necesitate, pentru ca adoptarea euro in conditiile din 2015 inseamna indeplinirea unor criterii de convergenta cu UE si inseamna niste progrese. Daca nu se face progres in aceasta directie inseamna ca nu suntem eficienti", a mai spus Lucian Croitoru.

I.O.

Quarterly Report - Editia 4

Cifre alarmante pentru afaceriștii din domeniul imobiliar. Prețurile rămân ridicate. Cât costă un apartament în București
Cifre alarmante pentru afaceriștii din domeniul imobiliar. Prețurile rămân ridicate. Cât costă un apartament în București
De aproximativ doi ani de zile, din ce în ce mai mulți analiști economici avertizează în legătură cu privire la iminența unei crize economice și la explozia „bulei imobiliare"....
WhatsApp testează o funcție de auto-resetare a notificărilor pentru mesaje necitite
WhatsApp testează o funcție de auto-resetare a notificărilor pentru mesaje necitite
WhatsApp lucrează la o nouă funcție care va permite auto-resetarea notificărilor pentru mesajele necitite. Aceasta le va oferi utilizatorilor posibilitatea de a elimina rapid notificările, fie...
#Lucian Croitoru euro leu, #intarire leu Croitoru, #imagine Romania euro , #BNR