Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Lucian Croitoru prevede o inflatie de 8,5% si scadere economica de 2%

Vineri, 02 Iulie 2010, ora 16:21
1562 citiri
Lucian Croitoru prevede o inflatie de 8,5% si scadere economica de 2%

Masurile de austeritate adoptate de Guvern vor provoca o crestere a inflatiei in jurul cifrei de 8-8,5%, iar tara noastra va inregistra la sfarsitul acestui an o scadere economica de 2%, sustine Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.

Cu toate astea, BNR nu-si va modifica tinta de 3,5%, intrucat preturile vor incepe sa scada la inceputul anului viitor.

"Inflatia se va duce la 8 - 8,5% in urma masurilor. Tinta de 3 - 3,5% trebuie mentinuta, pentru ca publicul trebuie sa inteleaga ca BNR este fidela stabilitatii preturilor.

In ciuda prognozei mele pentru sfarsitul anului, este nevoie sa pastram tinta, pentru ca, dupa ce va creste, va incepe sa scada in 2011", a afirmat Croitoru, la Money.ro.

El a mentionat ca si magazinele din Romania, dupa modelul celor din exterior, vor prefera sa nu transfere cresterea TVA in preturi, ci in reducerea altor cheltuieli.

Ca despre scaderea economica inregistrata de Romania la sfarsitul lui 2010, Croitoru sustine ca va fi de 2%, in functie de situatia economica internationala.

"Un minus 2 este posibil, depinde foarte mult de exterior. In exterior, depinde unde te asezi. Se si spune in SUA ca Dow Jones nu a fost fals pentru previziunea cresterii economice. Este pe plus de 12 luni. Sunt parti in economie care functioneaza si tind sa functioneze mai bine.

Ceea ce inca trage in jos este scena interna, ea s-a prabusit pe toate componentele, consumul privat a scazut cu 4,5% si cumparaturile din lanturile de magazine, pentru ca veniturile au scazut si creditele au scazut. Sunt si semne pozitive in servicii si in industria prelucratoare, legate de exterior, se vede si la hoteluri, restaurante, servicii imobiliare si de inchiriere. Cred ca vom vedea curand si in alte sectoare", a mai spus Croitoru.

Romania, pe locul 19 in UE la somaj, cu 7,4%

Nu vom avea somaj de 10%

Consilierul guvernatorului BNR a aratat ca Romania nu va ajunge sa aiba o rata a somajului de 10%, deoarece concedierile din sectorul bugetar vor fi echilibrate de revenirea sectorului privat.

"Piata muncii s-a confruntat cu probleme in a doua parte a anului 2009, toate sectoarele economice isi vor reveni, ultima va fi piata muncii. O influenta va veni si din sectorul public, e bine ca va veni si o revenire in sectorul privat, sectorul productiei isi va reveni. 10% somaj nu e de necrezut, dar nu cred ca se va atinge, pentru ca ajustarile din sectorul public vor fi facute la o data cand sectorul privat isi va reveni", a precizat Croitoru.

Romania a avut in primul trimestru al acestui an cea de-a 19-a rata a somajului din Uniunea Europeana - 7,4%, potrivit raportului prezentat vineri de Eurostat.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Lucian Croitoru BNR inflatie, #Croitoru BNR scadere economica, #preturi Romania majorare TVA, #somaj Romania masuri austeritate , #BNR