Presa de azi: Imprumutul girat de FMI va ingheta salariile si pensiile

Joi, 12 Martie 2009, ora 07:40
3688 citiri
Presa de azi: Imprumutul girat de FMI va ingheta salariile si pensiile

FMI ar putea cere disponibilizari in locul inghetarii salariilor, titreaza Ziua. "Nu stiu de existenta unui moratoriu privind inghetarea salariilor, insa este nevoie de reducerea cheltuielilor cu salariile ca pondere in PIB, care nu se poate face decat gradual. Aceasta a ajuns, in ultimii ani, de la 5 la 8% din PIB. Sunt totusi salarii care ar putea creste in continuare", a explicat Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

Croitoru a precizat ca FMI lucreaza "in stransa colaborare" cu Banca Mondiala, iar printre subiectele promovate in cadrul intrevederii cu autoritatile de la Bucuresti se numara si "simplificarea procedurilor de angajare si concediere".

Consilierul guvernatorului a subliniat ca "in Romania mai este loc si de privatizari", iar "printre masurile ce ar putea fi aplicate in sensul cresterii veniturilor bugetare se numara indexarea pensiilor la inflatie, nu la salarii, cresterea accizelor pentru bunuri cum ar fi produsele din tutun sau acordarea selectiva de subventii".

Totodata, Croitoru apreciaza ca trebuie sa facem economie si la "acele calatorii gratuite pentru studenti sau pensionari", care "nu isi au rostul in cazul celor cu venituri foarte mari".

Gardianul ne anunta ca Imprumutul girat de FMI va ingheta salariile si pensiile. Autoritatile romane au inceput, miercuri, negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) pentru incheierea unui eventual acord de finantare.

Clasa politica este impartita in ceea ce priveste oportunitatea unui acord cu FMI, disensiuni majore aparand mai ales intre cele doua partide aflate la guvernare. Reprezentantii PD-L, in frunte cu presedintele Traian Basescu, sustin ca acordul ne-ar asigura o plasa de siguranta, in timp ce social democratii, prin vocea lui Mircea Geoana, spun ca o intelegere cu Fondul ar putea fi ca o chimioterapie care nu face bine.

In schimb, analistii sustin ideea unui imprumut care, spun ei, ar avea trei avantaje: majorarea rezervelor internationale, cresterea credibilitatii Romaniei pe plan extern si intarirea vointei politice pentru reformele interne.

Imprumutul va fi de fapt un pachet financiar multilateral pro-activ si de siguranta, ce va fi sprijinit de UE si Banca Mondiala, printre alte institutii financiare internationale, sustin specialistii.

Mai mult, un eventual acord cu FMI ar duce la cresterea increderii investitorilor straini in economia romaneasca si ar crea conditiile pentru reduceri ulterioare ale rezervelor minime obligatorii pe care Banca Nationala a Romaniei, (BNR) le impune bancilor comerciale, a declarat economistul-sef al bancii centrale, Valentin Lazea.

Din Romania libera aflam ca FMI si UE dau banii in transe. Banii pe care Romania intentioneaza sa-i imprumute printr-un pachet de finantari de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International (FMI) vor fi acordati in transe, daca sunt respectate anumite conditii, monitorizarea fiind facuta atat de CE, cat si de Fond.

Imprumutul pentru Romania va fi de tip "back-to-back" si va fi livrat in transe, daca sunt indeplinite conditiile stabilite cu autoritatile romane si in coordonare cu FMI, a precizat purtatorul de cuvant al comisarului Joaquin Almunia, aducand in discutie si posibilitatea ca alte state membre "sa se alature acestui efort".

La inceputul acestei saptamani, surse guvernamentale au afirmat ca, in urma evaluarii facute de Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala, Romania intentioneaza sa imprumute 19 miliarde de euro printr-un pachet de finantari de la Comisia Europeana si FMI, institutia de la Washington urmand sa contribuie cu 12 miliarde de euro.

In schimb, Amelia Torres, purtatorul de cuvant al comisarului Almunia, a precizat ca este prematur sa se faca referiri la sume si detalii.

Ceausescu si Nastase, premiantii FMI, scrie Cotidianul. Din cele zece acorduri cu FMI, in sapte Romania a incasat prima transa, dupa care a calcat intelegerea. Singurii "parolisti" cu Fondul au fost Nicolae Ceausescu si Adrian Nastase. Chiar si Stolojan, care acum pledeaza pentru un acord, a rupt contractul in 1992.

Cam patru miliarde de euro ar fi necesarul de finantare al sectorului public, a spus guvernatorul Mugur Isarescu luna trecuta, adica tot atat cat prima transa dintr-un imprumut extern de 20 de miliarde de euro.

Suma n-ar fi insemnat nimic in contextul actual daca, in majoritatea acordurilor cu Fondul, Romania nu se oprea la prima transa, dupa care renunta la angajamente.

Romania a incheiat pana acum zece acorduri cu Fondul, din care trei pe vremea lui Ceausescu. In perioada comunista, acordurile au fost incheiate in '75, '77 si '81. Cu exceptia ultimului, care era de altfel si cel mai mare (am imprumutat 1,1 miliarde de DST), toate au fost duse la capat.

Dezacord intern pe acordul cu FMI, titreaza Jurnalul National. Negocierile pentru un acord de imprumut cu Fondul Monetar International au debutat sub semnul unei dihonii generalizate la nivel national.

Discursul lui Traian Basescu prin care a fost lansata tema acordului cu FMI si oficializata perioada de austeritate a aprins atmosfera din societatea romaneasca, oricum incinsa de spectrul crizei. Inca o data Traian Basescu isi arata talentul de declansator de mari turbulente, de aceasta data scandalul iscat de acordul cu FMI riscand sa aiba un efect devastator pentru stabilitatea economiei si a echilibrului politic.

Delegatia expertilor Fondului gaseste la Bucuresti fierbere si nesiguranta la nivelul Executivului, alianta PSD-PD-L dand semne de avort spontan.

Dorind sa arunce responsabilitatea situatiei dificile a finantelor publice exclusiv in carca fostului Guvern, Traian Basescu incearca sa faca uitata contributia institutiei prezidentiale in mandatul 2004-2008 la degradarea autoritatii Parlamentului si la scandalurile politice neintrerupte pe care le-a alimentat in coalitia de guvernare.

Miliardele pe care Presedintia si o parte a Guvernului doresc sa le imprumute de la FMI pentru a stabiliza economia si a asigura trecerea crizei sunt comparate cu o centura de siguranta de Traian Basescu. Cu banii imprumutati, dl Basescu doreste sa-si asigure un respiro pana la alegerile prezidentiale, acordul cu FMI devenind in acest fel centura de siguranta pentru reinnoirea mandatului.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#salarii FMI pensii, #salarii inghetate FMI , #FMI