Romania si FMI s-au inteles pentru un deficit de 4,6 procente

Marti, 24 Martie 2009, ora 12:23
796 citiri
Romania si FMI s-au inteles pentru un deficit de 4,6 procente
Foto: Business Standard

Romania si Fondul Monetar International s-au inteles la un deficit bugetar de 4,6 procente din produsul intern brut, potrivit unor surse apropiate discutiilor.

Imprumutul contractat de Romania ar trebui sa fie de 20 de miliarde de dolari, informeaza Reuters.

Marti, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, spusese, intr-un comentariu pentru Business Standard, ca guvernul si FMI negociaza acest procentaj.

"Pentru prima data, din negocieri rezulta o tinta de deficit bugetar mai mare decat cea dorita initial de Guvern", a spus Croitorul.

Potrivit spuselor sale, noua tinta reflecta faptul ca situatia economica s-a deteriorat si ca efortul de ajustare a deficitului extern va fi tot al sectorului privat.

De asemenea, sectorul public are nevoie mare de finantare, intr-o perioada cand bancile nu ofera credit, iar costul capitalului este ridicat.

Referitor la rezervele minime obligatorii (RMO), Croitoru crede ca ar fi normal ca banii sa fie returnati bancilor.

"Impozitul a fost necesar pentru a atenua creditarea frenetica de pana in 2008, care crea riscuri pentru stabilitatea financiara. Acum creditarea s-a redus drastic, Este normal ca banii sa fie returnati bancilor. Pentru aceasta, BNR va reduce gradual rezervele obligatorii", a spus consilierul guvernatorul BNR.

Astfel, rezervele vor putea fi folosite de banci pentru a relua creditare, dar si pentru a fi trimise la bancile "mama", ceea ce ar scadea rezervele internationale ale BNR.

Croitoru spune ca viziunea conform careia acordul cu FMI vizeaza sprijinirea bancilor este gresita, acesta vizand asigurarea stabilitatii macroeconomice, inclusiv prin compensarea pierderii de rezerve oficiale.

"Pe masura ce companiile vor cumpara valuta pentru a-si rambursa datoriile externe, leul va tinde sa se deprecieze. Banii de la FMI vor inlocui atat rezervele care vor fi utilizate pentru asigurarea stabilitatii leului, cat si pe cele induse de reducerea rezervelor obligatorii", a spus Croitoru.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#acord FMI, #rezerve minime obligatorii, #Lucian Croitoru , #FMI