Presa de azi: Guvernul lui Croitoru, pe jumatate demis

Sambata, 24 Octombrie 2009, ora 08:03
2980 citiri
Presa de azi: Guvernul lui Croitoru, pe jumatate demis
Foto: Cotidianul

Toata presa de sambata da ca sigura respingerea de catre Parlament a Guvernului proaspat anuntat de premierul desemnat Lucian Croitoru.

Si asta pentru ca acest guvern, anuntat cu surle si trambite ca fiind unul tehnocrat, unde nu va pune piciorul urma de politician, s-a dovedit a nu fi chiar asa, ci mai degraba fostul Guvern Boc II, mai putin cateva ministere, premierul Boc si Elena Udrea.

Lucian Croitoru s-a gandit opt zile si a decis: merge in Parlament cu un guvern pe jumatate deja demis la motiune, scrie Evenimentul Zilei. Sapte dintre cei 14 ministri pe care i-a cooptat in Cabinetul anuntat vineri se regasesc pe lista actualului Guvern Boc trantit in Parlament.

Ceilati sapte sunt oameni de sacrificiu fie din PD-L, fie importati din comisiile speciale de la Palatul Cotroceni. Singura exceptie ar fi noul titular pe hartie al Internelor - Emeric-Florin Saghi, in prezent consilier diplomatic in Ministerul de Externe.

Cert este ca lista lui Croitoru nu include niciunul dintre economistii cu care acesta anunta marti ca s-a consultat, propunandu-le intrarea in guvern - Valentin Lazea, Lucian Albu, Gheorghe Oprescu, Laurian Lungu si Aurel Dochia.

Guvernul de pica al tehnocratului Croitoru imprumuta sapte ministri din Guvernul Boc, scrie si Gandul.

Ministerul Finantelor va fi condus de Gheorghe Pogea, Ministerul Administratiei si Internelor de Emeric Florin Saghi, Ministerul Transporturilor si Comunicatiilor, de Radu Berceanu, iar Ministerul Afacerilor Externe de Bogdan Aurescu.

Pentru Ministerul Economiei si Comertului a fost propus Adriean Videanu, pentru Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Daniel Funeriu, iar Ministerul Dezvoltarii si Turismului va fi condus de Vasile Blaga.

Mihai Seitan urmeaza sa fie ministrul Muncii, Mihai Stanisoara ramane la conducerea Ministerului Apararii, iar Catalin Predoiu ramane si el la Justitie. Ministerul Agriculturii va fi condus de Adrian Radulescu, Ministerul Sanatatii de Cristian Vladescu, Ministerul Culturii de Theodor Paleologu, iar Ministerul Mediului de Sulfina Barbu.

Cotidianul descrie guvernul nou anuntat drept o "strutocamila pedelisto-tehnocrata".

Primul-ministru desemnat Lucian Croitoru a anuntat vineri componenta noului guvern. Acesta este format din 14 ministri, un amestec de oameni politici de la PD-L si de specialisti.

Lucian Croitoru a anuntat ca lista cu ministere si ministri, dar si programul de guvernare au fost trimise la Parlament.

"Echipa va fi supusa judecatii corpului legiuitor. Am format o echipa apeland la oameni capabili sa rezolve problemele", a spus Croitoru, adaugand ca vor urma negocieri complexe cu UE, cu FMI si alte institutii internationale.

El a apreciat ca sansele echipei guvernamentale pe care a format-o de a trece de votul Parlamentului sunt "relativ mari, nu relativ mici, cum sunt prezentate de diversi analisti". Croitoru a precizat ca, dupa refuzul PSD, PNL si UDMR, a primit asigurari de la presedintele Traian Basescu si de la PD-L ca va avea sustinerea parlamentara necesara.

"Am format o echipa guvernamentala din oameni capabili", a spus vineri Croitoru, informand ca a trimis deja Parlamentului programul de guvernare si lista noilor ministri. Premierul desemnat a pastrat aproape toti ministrii din Executivul pedelist, iar Opozitia promite in continuare ca va tranti noua formula in Legislativ, informeaza si Ziua.

Premierul desemnat s-a aratat optimist in ceea ce priveste sansele ca echipa sa sa primeasca votul Parlamentului, aratand ca alesii vor vota nu numai din perspectiva politica, ci si economica.

"M-am reintalnit cu PD-L care ma sustine si cu presedintele Romaniei. Am primit asigurari atat de la PD-L, cat si de la presedinte ca, avand in vedere imprejurarile economice actuale voi fi investit de o majoritate parlamentara. A fost un semnal bun pentru mine sa actionez in continuare si sa formez o echipa guvernamentala apeland la oameni capabili", a spus Croitoru.

Cabinetul alcatuit de Croitoru contine doar 14 portofolii, fata de 19 existente in Guvernul Boc. Din schema au disparut doar doua ministere: cel pentru IMM-uri si cel pentru Relatia cu Parlamentul, restul fiind comasate, scrie Adevarul.

In formula propusa de Croitoru mai vin insa doi democrat-liberali, deputatul Sulfina Barbu si fostul candidat la europarlamentare Daniel Funeriu. Doi dintre potentialii ministri ai lui Croitoru au activat la comisiile prezidentiale pe probleme de Sanatate si Educatie si ar urma sa preia aceste portofolii.

Premierul desemnat si cabinetul sau ar urma sa vina, luni, in Parlament pentru a primi votul de investitura. in cazul in care cabinetul Croitoru nu este investit, presedintele Traian Basescu are la indemana, dupa cum a anuntat, doua variante: fie va mentine Guvernul Boc interimar pana la alegeri, fie va desemna un alt candidat, sustinut de PD-L, pentru functia de prim-ministru.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ministri Guvern Croitoru, #Croitoru ministri, #cabinet Croitoru, #Guvern Croitoru , #premier