Croitoru: Nici eu nu am agreat 100% toti ministrii propusi

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 12:00
3454 citiri
Croitoru: Nici eu nu am agreat 100% toti ministrii propusi
Foto: Realitatea TV

Lucian Croitoru recunoaste ca a incercat sa faca anumite compromisuri in formarea guvernului, unele reusite - cu PD-L, altele nu - cu PSD si PNL, si se intreaba cum vor reusi partidele coalitiei majoritare sa dea un program de guvernare coerent cata vreme viziunile lor economice sunt total opuse.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune "The Money Channel" la cateva ore dupa ce Cabinetul sau a fost respins de Parlament, Lucian Croitoru a vorbit despre cel mai greu moment din aceste doua saptamani de la investire, despre lipsa Elenei Udrea din Guvern si despre "dezarmarea tarii" de catre PNL, prin deficitul bugetar de peste 5% lasat la finalul lui 2008.

E o naivitate sa crezi intr-un guvern de tehnocrati

Surprinzator, pentru Lucian Croitoru cel mai greu moment pe parcursul acestor doua saptamani de formare a Guvernului nu a fost cel de miercuri, cand Parlamentul l-a respins cu 250 de voturi impotriva si 189 pentru, ci momentul in care a fost desemnat de catre presedintele Basescu.

"A fost o etapa cu momente grele, dar cel mai greu e impactul initial, atunci cand ti se propune (...) Trebuie sa faci ceva dificil intr-un moment relativ scurt si trebuie sa stii sa ajungi la un rezultat", a spus Croitoru.

Formarea cabinetului sau a avut la baza argumente economice, care au fost sustinute si in discursul de miercuri din Parlament.

"Eu sunt adeptul unui guvern politic. Este impresionant sa vezi cum de la ceea ce am spus eu (n.red- cei 6 specialisti care il sprijina) a aparut o vorba: 'guvern de tehnocrati'. Presa a luat-o, a rostogolit-o si s-a transformat intr-un guvern de tehnocrati. Este o naivitate sa crezi ca un guvern, in momente de criza, poate sa fie facut exclusiv de tehnocrati", a explicat acesta precizand ca in opinia sa, chiar daca sunt politicieni, o parte din ministrii desemnati de la PD-L sunt tehnocrati.

"Eu am spus ca am lucrat cu cei 6 la programul de guvernare, au fost amabili, m-au ajutat. Am spus ca pe unii i-am invitat sa faca parte din Guvern, daca ar ar vrea, si unii nu au declinat(...)Dar este dificil sa iti parasesti un proiect stiind ca acest guvern supravietuieste putin(...) Am discutat cu doi dintre ei aceasta posibilitate", a mai precizat el.

Pogea - Da, Udrea - Nu

"Procesul de negociere este foarte dificil. Nu vreau sa dau vreun nume, dar esti nevoit sa fii suficient de tare si sa spui 'Nu', dar si suficient de flexibil ca sa spui 'Da' unui compromis acceptabil. Am ales cel mai bun guvern posibil, cu toate restrictiile pe care le-am avut (...) Un compromis este acceptabil cat timp consideri ca nu aduce mai multe costuri decat beneficii (...) Sa nu credeti ca eu am imbratisat fara nicio indoiala, 100%, toti membrii echipei(...)", a dezvaluit Croitoru.

Acesta a explicat ca si-ar fi dorit si alti colaboratori dar nu a fost posibil, fie pentru ca unii sunt profesionisti angrenati in diverse proiecte pe care nu le pot abandona fie pentru ca PSD si PNL au respins aceasta idee.

"Eu as fi vrut sa am oameni foarte buni profesionisti care sunt in jurul domnului Geoana, domnului Antonescu, specialisti care sunt in jurul domnului Basescu. Apoi experti de la BNR, reprezentanti la FMI, oameni cu care am lucrat (...)Daca ar fi sa spun cum ar fi fost prefect, ar fi fost sa fie pur politic, pentru a avea sustinere, cu profesionisti care stiu sa aplice pe butoane", a mai spus Croitoru.

Intrebat daca Elena Udrea a figurat sau nu pe lista sa de ministri, asa cum s-a vehiculat in presa si cum a dat chiar aceasta de inteles, Croitoru a raspuns: "Lista am avut-o numai eu, cine a vazut aceasta lista? (...)A existat un proces de negociere, PD-L nu a spus 'Vino aici si alege-ti orice'. Am negociat. (...) Am considerat ca anumite ministere pot fi comasate pentru a avea un guvern cu o structura mai flexibila si pentru a reduce cheltuielile, cum este si ministerul Turismului(...)Am spus nu pentru unele persoane dupa cum am spus da, desi stiam ca poate fi un compromis ".

Croitoru a dezlegat si misterul pastrarii lui Gheorghe Pogea in echipa: "este un om care stie sa apese pe butoane in timp scurt, am vrut sa dau un semnal de urgenta(...)Nu am spus ca echipa e cea mai buna, ci ca este cea mai buna in aceste conditii. Asa, as fi putut aduce numai laureati Nobel dar evident nu am capacitatea sa ii conving".

Cu cat vor fi mai multe partide la guvernare, cu atat guvernul va fi mai mare

"Recomandati viitorului guvern sa pastreze structura propusa de dumenavoastra?", a fost intrebat Croitoru. "Ea este optimizabila pentru ca depinde de cine participa la formarea guvernului Cu cat sunt mai multe partide creste si numarul de ministere pentru ca toti isi doresc sa se implice, sa aiba sentimentul ca sunt acolo si altfel decat prin sprijinul dat in Parlament", a raspuns acesta.

De asemenea, Croitoru spune ca niciodata nu a sustinut ca un guvern trebuie facut numai din economisti, asa cum s-a speculat in presa: "Nu trebuie sa fie facut numai din economisti, ci din oameni care s-au instruit in a conduce. De exemplu, in sanatate nu trebuie sa fie neaparat un medic, ci un bun manager, cum a e cazul domnului Cristian Vladescu(...) Trebuie sa stii sa identifici prioritati si solutii, si un medic nu stie neaparat sa faca acest lucru".

Referitor la expresia folosita miercuri, dupa respingerea sa in Parlament, "misiunea mea s-a incheiat", Croitoru a explicat: "am terminat o misiune: eu am acceptat propunerea presedintelui intr-un moment greu. Noiembrie 2008 era mai putin dificil, atunci am spus nu, acum da. Mi-am asumat misiunea de a incerca sa formez majoritatea dar s-a dovedit astazi ca nu a fost posibil".

PNL a "dezarmat" Romania inainte de a incepe "razboiul cu criza"

Croitoru a dat cateva replici acuzatiilor aduse in plenul Parlamentului de fostul ministru de Finante, liberalul Varujan Vosganian.

"Este interesant cum vorbeste despre responsabilitate cel care, in calitate de ministru de Finante, a condus la cel mai mare deficit dupa 1989(...) Este interesant pentru ca daca cineva analizeaza politica fiscala din 2008 ar intelege greu cum poate sa faca aceste afirmatii(...) Eu personal si in 2005, si in 2006, si in 2007 si in 2008 am spus cat am putut de tare ca Romania este in pozitia de a avea un surplus fiscal (...) si ca se acumuleaza conditiile pentru o criza la nivel mondial. Nimeni nu a ascultat pentru ca e greu sa crezi ca vremurile bune se termina deodata", a raspuns Lucian Croitoru, subliniind ca prin politica fiscala dusa de Guvernul Tariceanu in 2008 "s-a pus gaz pe foc".

"Modul in care s-au comportat a fost precum dezarmarea unei armate inainte de inceperea razboiului. Erau clare semnele unei crize, semnele au aparut in 2007 in SUA", a adaugat el, precizand ca "reforma salariilor este o necesitate de ani de zile" iar deficitul cu care ne-a lasat PNL a venit din "rigiditatile legislative" care nu au tinut cont de schimbarile in economie.

Habar nu am cum se vor corela PSD si PNL

Lucian Croitoru este sceptic in privinta primirii de catre Romania a transei a treia de la FMI. "Este destul de dificil, am fi avut o sansa daca astazi se vota guvernul. Eram pregatiti sa punem piciorul pe aceleratie si sa facem tot ce trebuie (..) Din pacate nu mai este timp si trebuie gasit ceva compensatoriu pentru a primii banii si a sta in deficitul de 7,3% (...)Este posibil orice, dar sansele au scazut dramatic".

De asemenea, el nu intrevede posibilitatea ca PSD si PNL, doua partide cu viziuni economice total opuse, sa poata pune la punct rapid Legea Bugetului pe 2010, asa cum cere acordul cu FMI.

"PNL vrea TVA mai mic, cota mai mica, dar acestea sunt declaratiile pe care le fac diversi politicieni in campanie. Cand ajungi la pupitru si ai toate datele in fata si incepi sa intelegi, vezi ca nu este loc nici de crescut impozitele si nici sa le reduci, fara a produce efecte negative(...) Dar nu cred ca multi politicieni se apleaca asupra datelor economice (...)Habar nu am cum se vor corela, domniile lor trebuie sa explice".

Intrebat ce va face in continuare sau daca ar putea accepta o a doua nominalizare din partea lui Traian Basescu, Lucian Croitoru a raspuns : "Sunt foarte interesat de cariera mea de economist bancher, ma atrage foarte mult. Am inteles de ce in aceasta perioada grea pot fi o solutie, dar eu nu ma vad mergand acolo daca nu este nevoie de mine. Am incercat cu fortele mele sa imi ating obiectivul. Mi-am facut datoria cu multa responsabilitate si devotament pentru Romania. (...)Misiunea mea a fost indeplinita si pun punct aici".

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Lucian Croitoru negocieri partide, #Udrea guvern Croitoru, #Croitoru ministri, #Croitoru Vosganian , #stiri Lucian Croitoru