Lucian Heiuș pleacă de la conducerea ANAF. Motivul demisiei SURSE

Luni, 29 Mai 2023, ora 20:24
7629 citiri
Lucian Heiuș pleacă de la conducerea ANAF. Motivul demisiei SURSE
Șeful ANAF, Lucian Heiuș, a demisionat FOTO / Facebook Lucian Heiuș

Lucian Heiuș a demisionat luni, 29 mai, din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Heiuș le mulțumește colegilor pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă și subliniază că, în mandatul său, ANAF ”a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili.”

El a prezentat și un bilanț al activității instituției.

”În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.

În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, și s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Iar față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.

Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale - reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe - în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum”, a scris Lucian Heiuș pe Facebook.

La finalul mesajului, Heiuș își exprimă regretul că nu poate duce la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute. ”Sper ca viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției”, a conchis el.

Potrivit unor surse ziare.com, în urma rotativei guvernamentale, conducerea ANAF va fi preluată de o persoană propusă de PSD, Heiuș urmând să ocupe o altă funcție.

Lucian Heiuş, deputat PNL, a fost numit la conducerea ANAF în mai 2022.

Șefului Fiscului i s-a cerut demisia ”din cauza găurii de la buget”, deși Heiuș se laudă că a colectat cu câteva miliarde în plus față de anul trecut, susțin surse politice pentru g4media.ro.

La începutul acestui an, Lucian Heiuș spunea că nu ar refuza funcția de ministru al Finanțelor după rotativa premierilor, dacă acest portofoliu va ajunge la liberali. El a mai fost în cărți și în 2020 pentru ocuparea ministerului, la propunerea PNL.

Eveniment Quarterly Report

Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Sorin Grindeanu a trimis corpul de control să verifice contractul pentru modernizarea Gării de Nord: ”Este o rușine națională”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luni, 2 octombrie, că modul în care arată Gara de Nord din Capitală este ”o rușine națională”. El a precizat că le-a cerut...
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Cine este Dragoș Benea, urmașul lui Buzatu de la PSD Vaslui. Europarlamentar cu activitate modestă dar cu avere uriașă
Europarlamentarul și președintele PSD Bacău Dragoș Benea a fost numit noul coordonator al organizației județene a PSD Vaslui după ce fostul lider al filialei, Dumitru Buzatu, a fost arestat...
#lucian heius, #demisie, #sef ANAF, #rotativa guvernamentala , #ANAF