Programul "2023 - Timişoara, Capitală Europeană a Culturii" se deschide oficial vineri, la ceremonie urmând să fie prezenţi oficiali români şi străini. Întrebat într-un interviu acordat agenției Agerpres dacă va participa la festivitatea de deschidere a anului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, ministrul Culturii a oferit un răspuns din care se deduce că nu la eveniment.
Reporter: Domnule ministru, veţi participa, vineri, la festivitatea deschiderii oficiale a anului "Timişoara, Capitală Europeană a Culturii". Ce înseamnă acest eveniment pentru Timişoara, pentru România?
Lucian Romaşcanu: În primul rând este un eveniment al Timişoarei, al locuitorilor din oraş şi din judeţul Timiş, este un eveniment de importanţă covârşitoare pentru oraş, dar este, totuşi, un eveniment naţional şi internaţional, iar pentru Timişoara reprezintă o şansă extraordinară de dezvoltare culturală, care să producă dividende pentru ani mulţi de acum încolo.
Este exemplul Sibiului, care a reuşit, după ce a devenit capitală culturală, să menţină o viaţă culturală extrem de intensă, care şi acum face din Sibiu o destinaţie de turism cultural unică în Europa, prin festival (Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu - n.r.) şi nu numai.
Timişoara trebuie să profite de această şansă uriaşă şi sunt convins că o vor face, pentru că, până acum, semnalele sunt foarte bune şi premiul pe care l-au primit, Mellina Mercouri, arată că suntem în linie cu ceea ce s-a cerut de la acest festival şi de la Timişoara, de la acest titlu onorabil de Capitală Culturală Europeană, şi de la oraş şi de la judeţ şi sunt convins că va fi un an plin de evenimente, care va pune Timişoara pe harta culturală mondială.
În interviul acordat Agerpres, ministrul a vorbit despre implicarea Ministerului Culturii în proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii, lăsând să se înțeleagă că nu o să meargă la Timișoara.
„Sunt aproximativ 52 de milioane de lei, dacă nu mă înşel, pentru proiecte culturale, din bugetul statului, sunt 114 milioane de lei pentru investiţii în infrastructura culturală, sunt sume importante.
Suntem parte a Asociaţiei Culturale Timişoara, vom avea o echipă care va valida, va aviza proiectele pe care Timişoara le va alege să fie finanţate pe fondurile bugetare, unde e normal să fim implicaţi, dar cam asta este totul. În rest, suntem cu expertiză, suntem cu oameni acolo, putem sprijini de fiecare dată când este nevoie, dar, repet, este un eveniment al Timişoarei, este un eveniment al locuitorilor de acolo şi ei trebuie să fie în faţă”, a mai declarat ministrul Lucian Romașcanu pentru Agerpres.
Centrul orasului arata ca un birt in fiecare vara si locul in care au... Vezi tot