Ministrul Transporturilor abereaza: Tren suspendat peste DN1 in mai putin de un an si Dragnea blocheaza autostrada Moldova

Autor: Cezar Petre - specialist constructii
Luni, 01 Octombrie 2018, ora 07:48
14255 citiri

Ministrul Transporturilor, Lucian Sova, abereaza la fel de mult ca un alt tiz de al sau, Dan Sova. El a afirmat in aceste zile nici mai mult, nici mai putin ca solutia aleasa pentru a lega Gara de Nord cu Aeroportul Otopeni o reprezinta un tren suspendat peste DN1.

Adica, dupa ce timp de 27 de ani nimic nu s-a facut in aceasta directie, desi bani si proiecte au fost, ministrul visator de astazi vine si ne minte cu nonsalanta ca pana in 2020 vom circula cu un tren suspendat peste DN1 pana la Aeroportul Otopeni.

Asta cu toate ca nici cel putin studiul de fezabilitate nu este gata, iar procedurile legale de licitare pentru proiectare si apoi pentru executie dureaza propriu-zis mai mult decat termenul pe care l-a prezentat pentru executie.

Nu mai punem aici faptul ca aceasta constructie implica un proces de autorizare, iar obstacolele tehnice sunt multiple, avand in vedere ca trece prin dreptul a doua aeroporturi la care exista limitari de inaltime, dar si de materiale ce se pot folosi din cauza radiolocatiei.

Nu mai discutam aici ca sub DN1 sunt retele importante subterane in sens longitudinal, ceea ce face imposibila realizarea sistemului de fundare. Pentru cele afirmate mai sus nu am avut nevoie de niciun studiu, ci doar de acceptarea realitatii.

Nu stiu cine ii pune sa spuna aceste aberatii, dar parca cetatenii si politicienii traiesc in doua lumi total paralele: noi in lumea reala, iar ei intr-o lume a fictiunii. Are dreptate Liviu Dragnea ca exista un stat paralel: exista statul lor, care este paralel cu statul real.

Ma intreb daca ministrul chiar crede ceea ce a afirmat. In caz contrar, e si mai rau, deoarece inseamna ca acesti oameni sunt in stare sa spuna orice minciuna numai ca sa se auda vorbind.

Am mai avut un Sova ce ne-a pus o harta cu sute de kilometri de autostrada, iar guvernarea lui Liviu Dragnea a reusit marele succes de a nu deschide niciun santier nou, iar pe cele vechi cu greu a reusit sa mai inchida din ele.

Dar cu toate acestea, studii de fezabilitate se tot fac, ca doar ele sunt platite cu milioane de euro. Niciun studiu facut pana acum nu a fost pus in aplicare, ceea ce ne face sa credem ca vorbim, de fapt, de contracte fictive in care beneficiarii nu au drept scop identificarea unei solutii reale, ci asigurarea unei cai de scurgere a banilor publici din buzunarul statului in portofelul unor beneficiari privati.

De altfel, de ce i-ar pasa ministrului Lucian Sova ce prostii scoate pe gura din moment ce fotoliul public se ocupa intotdeauna pentru un termen scurt de timp, iar consecinte generate de declaratiile politice nu exista.

Mai bine s-ar ocupa dumnealui de Autostrada Moldovei. Se pare ca, in cadrul unei intrevederi cu grupul de persoane care promoveaza construirea acestui tronson vital, ministrul Transporturilor ar fi declarat ca solutii tehnice ar fi, solutii de finantare ar fi, dar ca exista un impediment politic, in sensul ca Liviu Dragnea nu ar fi de acord cu pornirea acestui proiect.

Declaratia a fost facuta de catre Catalin Urtoi pe pagina sa de Facebook, el fiind unul din participantii la discutie.

Autostrada Moldova care ar lega Targu-Mures de Iasi ar salva cea mai saraca regiune a Romaniei. Desi tehnic executia nu ridica probleme pana la acest moment, niciun tronson nu a pornit spre executie. Se lasa impresia ca prin intermediul clasei politice exista interese straine ce ar bloca aceasta autostrada.

Foto: Facebook/Catalin Urtoi

Cezar Petre este inginer, absolvent al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Cu experienta in proiectarea si urmarirea executiei in conditii de calitate a constructiilor, in acest moment este presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Guvernul n-a mai așteptat decizia CCR cu privire la două proiecte de lege privind măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari și pregătește o Ordonanță de urgență (OUG) în...
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...