Atac dur la Antonescu: Nu are nicio sansa la prezidentiale, nu are legitimitatea sa negocieze cu PDL Interviu cu Ludovic Orban

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 30 Mai 2014, ora 13:27
12438 citiri
Atac dur la Antonescu: Nu are nicio sansa la prezidentiale, nu are legitimitatea sa negocieze cu PDL Interviu cu Ludovic Orban

Crin Antonescu nu poate castiga alegerile prezidentiale pentru ca 80% din populatie ii este ostila. Daca Crin Antonescu se retragea inainte de europarlamentare, PNL lua 20%, acuza deputatul PNL Ludovic Orban.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ludovic Orban spune ca nimeni din PNL nu are acum legitimitatea sa angajeze partidul in negocieri: "nu poti sa pui un inginer care a construit o cladire cazuta la cutremur sa construiasca un Pentagon. PNL trebuie sa isi aleaga o conducere legitima".

Ludovic Orban il acuza pe Crin Antonescu ca s-a grabit sa accepte lucruri de neacceptat fara mandat, in primul rand numele partidului care este de nenegociat: "Daca se ajunge la fuziune, partidul trebuie sa se numeasca PNL".

De ce nu mai candidati la presedintia PNL, dupa cum ati anuntat initial?

Pentru ca sunt multumit de faptul ca dl. Iohannis candideaza la presedintia partidului. In functie de felul in care va arata statutul, voi anunta daca voi candida pentru o alta functie in partid.

Sunteti in pragul unei aliante - fuziuni cu PDL. Cum vedeti aceasta miscare?

Sunt partizanul coagularii dreptei si constituirii unui partid politic serios de centru dreapta in Romania. Pentru ca aceasta constructie sa fie solida, este insa necesara prudenta, este nevoie de o perioada de acomodare si imprietenire, trebuie depasite ranchiuna si conflictele pe care le-am avut la toate nivelurile cu PDL. Si este esential sa indepartam orice elemente care au dus la pierderea credibilitatii politicului in fata cetateanului.

Care sunt aceste elemente?

Modul clientelar de functionare a partidelor, sistemul corupt. Trebuie adusi in frunte oameni deasupra oricarei suspiciuni de coruptie, care nu s-au imbogatit fara sa-si poata dovedi sursa averii, oameni cu integritate morala.

Trebuie indepartat mecanismul de politizare pana la nivelul femeii de serviciu. Trebuie schimbat sistemul de alocare a banilor publici si desfiintata mita politica. Pentru ca toate acestea sa dispara e nevoie de o constructie politica sanatoasa. Sunt adeptul pasilor marunti, dar bine ganditi.

Nimeni din PNL nu are acum legitimitatea sa angajeze partidul in negocieri, nu poti sa pui un inginer care a construit o cladire cazuta la cutremur sa construiasca un Pentagon. PNL trebuie sa isi aleaga o conducere legitima, sa stabileasca strategia partidului si toti membrii PNL trebuie sa isi exprime opinia in privinta viitorului PNL.

Va nemultumeste graba cu care au inceput negocierile?

Cu siguranta. Si la prima reuniune a conducerii PNL voi spune clar acest lucru.

Spuneati ca e nevoie de oameni deasupra oricarei suspiciuni. Dl. Iohannis are probleme cu ANI, nu toate transate inca in instanta. Sunt acestea suspiciuni?

Acestea nu sunt probleme de integritate. Ca esti presedintele CA al societatii regionale de apa, constituita in baza unui proiect european, nu e o problema de integritate. Dl. Iohannis este primar demult si asupra lui nu a planat nicio problema reala de integritate.

Partidul cum se raporteaza la aceasta miscare rapida? Sunt tensiuni majore in teritoriu?

Cu siguranta. Ne-am aflat in batalie politica cu PDL de 7 ani. A fost o lupta de multe ori dincolo de limita civilizatiei si a decentei. S-a ajuns la jigniri si amenintari reciproce. PNL a fost mai mult victima decat agresor.

In plus, in PNL exista o cultura organizatorica diferita decat a PDL. PDL este fostul FSN care s-a reformat sub diferite nume.

Apoi, mai este un aspect nenegociabil. Daca se ajunge la fuziune, partidul trebuie sa se numeasca PNL.

PNL are o istorie de 139 de ani, este partidul care s-a identificat cu toata istoria moderna a Romaniei, este singurul partid istoric din Europa de azi si niciun liberal nu va accepta desfiintarea lui. Cred ca multi democrati se vor simti onorati sa faca parte din PNL, unii au si facut parte.

Dar aceste lucruri trebuie explicate inainte, altfel riscam sa ducem la un proces de unificare care sa nu cuprinda toate fortele din PNL si PDL.

Adica ar exista riscul unei rupturi?

Nu stiu daca al unei rupturi, dar in mod cert riscul ca multi liberali sa nu se regaseasca intr-un partid care nu se mai numeste PNL. Dl Antonescu s-a grabit sa accepte lucruri de neacceptat fara mandat.

Ce a acceptat?

Inclusiv chestiunea cu numele. Acest lucru trebuie discutat, este cel mai delicat aspect, nenegociabil.

Vara lui 2012 nu va incurca in aceste negocieri?

Referendumul din 2012 a fost organizat in pripa, fara pregatire strategica, fara consultarea formatiunilor implicate si asta a dus la esecul cunoscut. Nu vreau ca si procesul de coagulare sa inregistreze un esec similar.

Dar in vara lui 2012, PDL va acuza de lovitura de stat.

PNL respecta Constitutia si statul de drept. Nu a fost lovitura de stat un referendum pentru demiterea presedintelui. Dar, intre timp, si PDL s-a indepartat de Traian Basescu si, daca mai sunt fani Basescu acolo, sper sa nu ii regasesc in pozitii importante atunci cand va demara serios procesul de coagulare.

Traian Basescu are acum cel putin 6%, obtinute de PMP. Va puteti lipsi de ele la prezidentiale?

Cei care sunt "talibani Basescu" vor vota oricum cu candidatul fortelor de dreapta pentru ca suporterii lui Traian Basescu sunt antiPSD si ca atare vor vota impotriva candidatului PSD. In primul tur, se voteaza cu candidatul simpatizat, in turul doi se voteaza impotriva raului cel mare. Nu am nicio emotie in privinta obtinerii votului celor care inca mai cred ca Traian Basescu poate sa reprezinte ceva.

Dar orice apropiere de Traian Basescu risca sa duca la pierderea a cel putin 10% din indecisii nemultumiti de PSD, dar care il detesta pe Basescu si care poate nu ar vota PSD, dar ar sta acasa.

Cine ar trebui sa fie prezidentiabilul PNL+PDL?

Si aici avem o graba suspecta si de neacceptat. Trebuie sa facem cercetari extrem de serioase, care sa testeze profund, mai ales optiunile populatiei care nu vine la vot. Sa identificam elementele fundamentale care sa stea la baza deciziilor noastre. Intrebarea e: Prin cine ii putem aduce la vot pe cei care nu au votat la europarlamentare?

Prin ce constructie si prin ce mesaj ii putem convinge ca pot avea din nou incredere si ca are rost sa voteze? Trebuie sa identificam portretul robot al candidatului. Nu trebuie testate numai 2-3 persoane, ci cate 5 din partea fiecarui partid, dar si altele care pot face parte din acest proiect.

Orice graba va strica treaba. Anuntarea rapida a unui candidat presupune si riscul ca de acum toate gurile de tun, mediatice, servicii de informatii, sa fie folosite impotriva lui pentru a-i distruge imaginea.

Vedeti un tandem presedinte-premier: unul de la PNL, unul de la PDL?

Intr-o astfel de intelegere fiecare partid trebuie sa se simta reprezentat printr-o pozitie. Nu stiu daca e bine sa vorbim acum despre tandem, dar in discutii trebuie sa exista o disponibilitate.

Dl. Antonescu are o sansa la prezidentiale?

Nu.

De ce?

Este mult mai usor sa castigi increderea unui om care nu te cunoaste, decat sa castigi increderea unui om care si-a pierdut increderea in tine. Si sub aspectul cotei de incredere, si sub cel al intentiei de vot, Crin Antonescu se situeaza la un scor extrem de mic, care il scoate din cursa, iar cea mai grava este ostilitatea celor care nu au incredere in el.

Aproape 80% dintre romani ii sunt ostili lui Antonescu. Nu are sansa se castige prezidentialele din cauza acestei ostilitati. Eu sunt convins ca si dl. Antonescu stie acest lucru.

Sustineti mutarea precipitata a PNL din ALDE in PPE?

Eu sustin trecerea PNL la populari inca din 2001. PNL este un partid de centru dreapta, locul nostru era in PPE si nu in ALDE, in a carei componenta sunt partide mai mult de centru stanga. In plus, ALDE este intr-un proces de diminuare a ponderii in PE.

Singura mentiune este ca trebuia sa discutam cu mai mult tact cu organizatiile noastre, pentru a avea un act de vointa serios. Trebuia explicat si cetatenilor acest pas. Dar, pe fond, trecerea nu face decat sa intareasca aderenta la dreapta a PNL si sa il aduca in cea mai puternica familie politica europeana.

Liderul ALDE il acuza pe Crin Antonescu ca fie si-a pierdut mintile, fie a fost mituit.

Si dl. Watson, care a fost alaturi de noi, are intr-un fel dreptul sa spuna asta. Daca as fi fost in locul lui Antonescu, as fi procedat complet diferit. As fi fost prezent la ALDE, le-as fi explicat situatia din Romania, dezechilibrul stanga- dreapta, necesitatea coagularii unui pol puternic de dreapta si faptul ca aceasta coagulare trebuie sa fie facuta in familia de dreapta. Ar fi inteles.

Cum comentati scorul PNL sub tinta fixata? Au fost tradari in teritoriu?

Nu au fost tradari. A fost o campanie dificila. Iesirea de la guvernare a fost explicata foarte prost. Ar trebui sa le explicam oamenilor de ce am iesit de fapt. Al doilea handicap a fost imaginea extrem de subreda a liderului nostru. Toti cei care au facut campanie au auzit multi simpatizanti liberali spunand "Schimbati-l pe Antonescu cu Iohannis si va votam!".

In plus, PSD a generat niste presiuni uriase asupra alesilor nostri locali.

In aceste conditii, scorul de 15% nu e un succes al conducerii, ci al membrilor care in conditii ostile l-au atins. Daca dl. Antonescu se retragea inainte, PNL trecea de 20%.

In sondajele de calibrare, PNL tindea spre 20%, deci potentialul de vot este mult mai mare, dar e afectat de greseala grava a nesustinerii lui Mircea Diaconu cap de lista, greseala care are desigur motive serioase in spate, si de imaginea erodata a lui Crin Antonescu.

Mai vedeti posibil un USL 2.0?

Vor mai fi cozi de topor, dar proiectul nu mai are nicio sustinere a populatiei.

Cum comentati scorul lui Mircea Diaconu la europarlamentare?

Este compus din 2% votanti liberali, care l-au preferat pe Mircea Diaconu si din cauza neincrederii in Crin Antonescu, 3% care altfel nu ar fi participat, si 1% donat de PSD. Este un scor frumos, m-am bucurat pentru el.

Sunt la Mircea Diaconu si voturi de protest la adresa partidelor politice, impotriva sistemului de adunare de voturi prin retele, prin clientele, prin mecanisme de viciere a vointei electoratului. E necesara o cercetare foarte serioasa. Daca produci schimbari fundamentale in modul de functionare a partidelor politice, poti recastiga increderea publicului.

Va fi dl. Diaconu candidatul PSD la prezidentiale?

Nu cred. Ar fi prabusirea esafodajului de imagine a lui Mircea Diaconu. Daca ar candida la presedintie sustinut de PSD, nu l-ar mai vota aproape nimeni dintre cei care l-au votat ca independent, pentru ca ar crea imaginea unui veleitar care vrea orice functie pusa la mezat. Stiu ca dl. Diaconu nu e asa si nu se va lasa manipulat de camarila rosie.

Va candida Victor Ponta?

Chiar daca nu vrea sa candideze, este condamnat sa candideze si sa piarda.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Ludovic Orban PNL, #Antonescu candidat prezdentiale, #Orban atac Antonescu , #Crin Antonescu