Procurorii DNA cer inchisoare cu executare in cazul lui Ludovic Orban. Politicianul: Ma consider nevinovat

Luni, 19 Februarie 2018, ora 16:39
15134 citiri
Procurorii DNA cer inchisoare cu executare in cazul lui Ludovic Orban. Politicianul: Ma consider nevinovat

Procurorii DNA au cerut, astazi, o condamnare cu executare, cu o pedeapsa orientata spre minim, in dosarul in care liderul PNL, Ludovic Orban, este acuzat de folosirea influentei de politician in scopul obtinerii unor foloase necuvenite. LIberalul a cerut achitarea in acest caz. Inalta Curte se va pronunta pe 5 martie.

Procesul lui Ludovic Orban a inceput cu o intarziere de aproximativ o ora, deoarece acelasi complet judeca si cazul lui Vlad si Mircea Cosma.

Procurorul DNA a precizat ca prima instanta a preluat apararea facuta de Ludovic Orban: "Apreciem ca analiza probatiunii administrate in cauza conduce la existenta elementelor, inclusiv la folosirea influentei". Potrivit procurorului, DNA a avut in vedere declaratia martorului Tiberiu Urdareanu, care ar fi avut o pozitie constanta.

"Este necesara si aplicarea pedepsei complementare, dreptul de a ocupa o functie de conducere. Fapta se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 5 ani", a explicat procurorul DNA. Potrivit acestuia, inculpatul a promis sprijinirea lui Tiberius Urdareanu si a intereselor firmelor martorului denuntator.

Avocat: Mentineti achitarea

Avocatul lui Ludovic Orban a mai arat ca procurorii au folosit o singura notiune: "Ca domnul Orban s-a folosit de functia de prim-vicepresedinte al PNL".

"Din niciun cuvant sau fraza sau notiune nu a rezultat din sentinta de achitare ca Orban isi putea exercita in vreun fel autoritatea asupra lui Urdareanu. Urdareanu aduce ca element de noutate in apel ca el nu a avut niciun moment intentia de a plati acea suma de bani despre care se discuta", a aratat acesta.

Avocatul a explicat ca probele existente nu indica nicio actiune concreta a lui Orban care sa denote o manifestare de influenta asupra lui Urdareanu. El a cerut mentinerea deciziei de achitare in cazul clientului sau si a respingerii apelul DNA.

Orban, ultimul cuvant

Ludovic Orban a tinut sa faca mai multe precizari in ultimul cuvant. "Eu nu am fost desemnat al treilea candidat, ci al doilea. Marian Munteanu a fost desemnat dupa retragerea mea. DNA cauta sa creeze o legatura intre desemnarea mea pentru alegeri si functia din partid. Busoi avea aceeasi functie. Iar desemnarea mea nu a fost facuta datorita functiei. Marian Munteanu nu avea nicio functie la desemnare. Desemnarea mea s-a facut pe baza sondajelor de opinie care ma plasau candidatul cu intentie de vot de 28%", a spus politicianul.

Orban a m ai explicat ca mandatarul financiar Antonel Tanase ar fi spus ca a acceptat sa fie mandatar financiar in preajma celei de-a doua discutii. Desemnarea lui a fost ulterioara celei de-a doua discutie.

"A treia precizare pe care vreau sa o fac referitor la acel plafon maxim legal despre care vorbesc in inregistrare. Tocmai pt ca am vorbit despre asta arata nu un indicator catre denuntator privitor la suma pe care o astept de la el. Mai degraba releva un indiciu clar ca intentionam sa ma incadrez in prevederile legale", a explicat Orban.

Politicianul a afirmat ca este nevinovat. "Nu am uzat de influenta mea politica, nu am pomenit functia in discutii, nu am lasat nici macar indirect sa se faca intelegere asupra faptului ca as vrea sa imi folosesc influenta politica. Nu am avut niciun moment intentia de a beneficia de finantare ilegala. De 28 de ani sunt in viata publica, nu am cerut un leu care sa nu mi se cuvine, nu am fost tinta unor acuzatii. Am incredere in capacitatea dumneavoastra de a ma judeca", a concluzionat politicianul.

Achitat, in majoritate

Dosarul a fost repartizat completului de cinci judecatori, al carui presedinte este Iulian Dragomir. In 31 ianuarie 2017, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie l-au achitat pe Ludovic Orban, fostul candidat PNL la Primaria Capitalei, in dosarul in care este judecat pentru folosirea influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite. Procesul a durat mai putin de un an.

Decizia de achitare a fost luata in majoritate, doi judecatori au decis achitarea in timp ce al treilea a considerat ca fostul candidat PNL la Primaria Capitalei ar trebui condamnat la un an de inchisoare cu suspendare.

Acuzatiile DNA

Ludovic Orban, in prezent presedinte al PNL, a fost trimis in judecata de DNA in luna mai 2016, fiind acuzat de folosirea influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, cauza fiind judecata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Procurorii sustin ca, la data de 1 martie 2016, Ludovic Orban ar fi contactat un om de afaceri pe care il cunostea, cerandu-i bani pentru campania electorala pentru alegerile locale din vara anului 2016, in care Orban Ludovic fusese nominalizat pentru a candida la functia de primar al Municipiului Bucuresti. Omul de afaceri caruia Ludovic Orban i-ar fi solicitat ajutorul financiar este Tiberiu Urdareanu.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...