Urdareanu, in procesul lui Orban: Cei mai multi bani au ajuns la Oancea si Gusa - cum l-a inregistrat pe deputatul PNL

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 18:20
7250 citiri
Urdareanu, in procesul lui Orban: Cei mai multi bani au ajuns la Oancea si Gusa - cum l-a inregistrat pe deputatul PNL

Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, detinatorul firmei UTI, a explicat, marti, in fata instantei care judeca dosarul lui Ludovic Orban, acuzat de folosire a influentei, cum i-a cerut deputatul bani, dar si de ce a inregistrat discutiile cu acesta.

Urdareanu a spus instantei ca cei 50.000 de euro pe care prim-vicepresedintele PNL, la acea data, i-ar fi cerut, in martie, ar fi urmat sa ajunga in mica parte la televiziuni, cei mai multi fiind solicitati, in nume privat, de managerii Sorin Oancea de la B1 TV si Cozmin Gusa de la Realitatea TV.

"Pe 1 martie 2016 m-a contactat Ludovic Orban, urmand ca, ulterior, in aceeasi zi, sa ne vedem la domiciliul meu. A stat o ora si am discutat despre diverse lucruri care se intampla la Primaria Bucuresti. Stia proiectele din oras. La un moment dat, spre sfarsitul discutiei, am perceput o cerere de sprijin financiar pentru campania care urma sa inceapa.

N-am inteles foarte exact ce doreste, nu s-a referit la ceva anume. A ramas ca in doua sau trei saptamani sa mi se precizeze in ce ar consta acest ajutor. Am inteles la acel moment ca acel sprijin i-ar fi de trebuinta in relatia cu media", a declarat Tiberiu Urdareanu in instanta.

Omul de afaceri a explicat cum l-a inregistrat pe Ludovic Orban in timp ce ii cerea bani pentru campania electorala.

"L-am inregistrat cu un reportofon pe care l-am purtat asupra mea. Eram cercetat intr-un dosar penal, trimis in judecata sub control judiciar. Mi-am luat masuri de precautie, intrucat am crezut ca aceasta intalnire va duce la o solicitare de sprijin. Fusesem interceptat inclusiv ambiental", a spus Urdareanu.

El a adaugat ca Orban i-a solicitat 50.000 de euro pentru a fi dati managerilor a doua televiziuni.

"A doua intalnire a avut loc, dupa mai multe SMS-uri, la sfarsitul lunii martie. I-am prezentat proiectele pe care le aveam in curs, m-a pus la curent cu situatia campaniei, sondaje etc. Spre finalul discutiei, am revenit la acel sprijin care urma sa fie precizat.

Mi s-a solicitat suma de 50 de mii de euro ca fiind necesara pentru a fi data managerilor a doua posturi de televiziune. Banii ar fi ajuns intr-un procent mic la televiziuni, cei mai multi ar fi fost solicitati de cei doi manageri de televiziuni, in nume privat: Sorin Oancea de la B1 si Cozmin Gusa de la Realitatea TV", a spus omul de afaceri in fata magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Urdareanu a sustinut ca i-a spus lui Orban ca are probleme in accesarea unor sume cash, aflandu-se sub control judiciar.

" (Ludovic Orban, n.red.) a mai mentionat ca relatia cea mai corecta o are cu Digi 24 si ca, referitor la Antena 3, nu ar dori foarte mult sa aiba o expunere pe acest post, tinand cont ca electoratul dansului nu urmarea acest post TV.

Suma mi-a fost solicitata cash, deoarece si lui i-a fost solicitata asa. Am spus ca ma gandesc, i-am spus ca sunt probleme cu banii lichizi. Am mentionat ca e o problema pentru mine sa accesez aceste sume cash, mai ales ca eram sub control judiciar. I-am lasat de inteles ca voi incerca sa platesc in transe", a adaugat omul de afaceri.

Tiberiu Urdareanu a mai spus ca i-a fost greu sa il refuze pe Orban, gandindu-se ca ar putea castiga alegerile si, din pozitia de primar, i-ar putea afecta afacerea.

"E greu in principiu sa refuzi asemenea solicitari cand stii ca exista posibilitatea ca persoana respectiva sa ajunga intr-o pozitie care iti poate afecta ulterior afacerea. M-am gandit ca Orban ar fi putut sa castige alegerile si sa castige functia de primar. La urmarirea penala am declarat ca am avut in vedere functia de prim-vicepresedinte al PNL a lui Orban, dar ambele ipoteze sunt adevarate. Orban nu m-a ajutat in niciun proiect derulat in calitatea lui de prim-vicepresedinte al PNL. Nu s-a remis nicio transa din banii ceruti", si-a incheiat omul de afaceri declaratia in fata instantei.

Orban sustine ca e gresit transcrisa inregistrarea

Referitor la acuzatiile ca cei 50.000 de euro pe care Orban i-ar fi cerut in martie ar fi urmat sa ajunga la managerii Sorin Oancea de la B1 TV si Cozmin Gusa de la Realitatea TV, deputatul PNL a spus jurnalistilor ca acesta este o interpretare dupa o transcriere gresita a inregistrarii, si nu o realitate.

"Este o interpretarea a procurorului si a domnului Urdareanu. Nu are rost sa intram in detalii. Exista inregistrarile din care se poate trage concluzia. Toate discutiile mele au fost inregistrate cu mandat. Am avut discutii cu reprezentantii mass-media, cu conducatorii unor televiziuni, site-uri de informatii, publicatii. Toate au fost in baza cadrului legal. Din discutiile inregistrate de domnul Urdareanu nu reiese faptul ca... Sigur, exista o transcriere neconforma cu inregistrarea care apare in rechizitoriu.

Acolo se transcrie ca Sorin, Cosmin mi-au cerut. Nu-i asa. Eu am spus ca o transez cu Sorin, cu Cosmin si cu altii. Era vorba ca televiziunile, pravaliile, cum m-am exprimat eu, sunt intr-o situatie dificila si ca folosesc ocazia de campanii pentru a mai obtine bani. Ma refeream la televiziuni, nu la persoane. Transcrierea gresita a inregistrarii este foarte importanta", a spus deputatul.

Urmatorul termen a fost fixat in 15 noiembrie, cand vor citati ca martori Cozmin Gusa si Sorin Oancea.

Amintim ca deputatul Ludovic Orban a fost trimis in judecata pe 17 mai, fiind acuzat de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, la data de 1 martie, Orban, pe atunci prim-vicepresedinte al PNL, a contactat un om de afaceri pe care il cunostea, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala pentru alegerile locale din vara anului 2016, in care deputatul fusese nominalizat pentru a candida la functia de primar al Capitalei.

Citeste si:
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Primarul Capitalei Nicușor Dan a venit vineri, 28 ianuarie, cu o explicație după ce în presă a apărut informația că primăria ar fi pregătit un milion de lei pentru un studiu de...
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...