Zegrean sugereaza o solutie de avarie pentru incurcatura Guvernului cu starea de alerta: Presedintele sa prelungeasca starea de urgenta cu trei zile!

Marti, 12 Mai 2020, ora 08:16
14261 citiri
Zegrean sugereaza o solutie de avarie pentru incurcatura Guvernului cu starea de alerta: Presedintele sa prelungeasca starea de urgenta cu trei zile!
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Constitutia si legile in vigoare prevad termene fixe care pun sub un mare semn de intrebare posibilitatea ca proiectul de lege adoptat luni de Guvern si trimis la Parlament sa poata intra in vigoare inainte de data de 15 mai, data la care expira starea de urgenta si implicit toate restrictiile introduse prin ordonante militare.

PSD a fost cel care a atras atentia asupra intarzierii cu care Guvernul Orban a adoptat proiectul de lege, abia pe 11 mai.

"Ne aflam intr-o situatie extrem de grava. Acest guvern incompetent a anuntat de doua saptamani ca starea de urgenta va fi ridicata. Nu au gasit nimic sa puna in loc, nu au facut nimic in aceasta perioada, in afara de tunuri pentru firmele de casa, Orban si ministrii se contrazic cu privire la relaxarea unor masuri, insa oamenii nu stiu ce sa faca dupa 15 mai", a spus liderul deputatilor social-democrati, Alfred Simonis.

Acesta a reamintit ca exista termene clare dupa adoptarea oricarei legi: timp de 2 zile ea poate fi contestata la CCR, iar daca este promulgata de presedinte, intra in vigoare doar la 3 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial.

La randul sau, vicepresedintele Senatului Robert Cazanciuc (PSD) a spus ca Guvernul este "iresponsabil", pentru ca a adoptat atat de tarziu proiectul privind starea de alerta, fortand Parlamentul sa il treaca prin ambele camere atat de rapid.

"E o lipsa de respect fata de popor, de Parlament, sa nu ai parte de dezbatere cu adevarat importanta, larga, pe un proiect de act normativ care priveste o tara", a mai spus Robert Cazanciuc.

Intr-o interventie telefonica la Digi24, fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a confirmat existenta unor termene batute in cuie, facand referire la Art.78 din Constitutie, care spune ca orice lege "se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei" si la art. 15 din Legea CCR, care prevede ca o lege poate fi contestata la Curtea Constitutionala in termen de 2 zile, daca a fost adoptata cu procedura de urgenta, asa cum este cazul de fata.

"Problema este adevarata. Legea nu poate intra in vigoare mai repede de 3 zile de la publicarea in Monitorul Oficial, asa scrie in constitutie, art 78. (...) Legea trebuie sa intre in vigoare sambata (16 mai - n.red.)

S-ar putea, daca ar fi adoptata miercuri, pentru ca si ziua in care se adopta intra in calcul. Dar 2 zile legea trebuie sa stea la dispozitia celor care pot sesiza CCR.

Nu avem niciun text in Constitutie care sa permita ca lucrurile astea sa nu se intample, iar pe portalul Comisiei de la Venetia e o decizie in care scrie ca, chiar si in stare de urgenta, statul de drept trebuie sa fie respectat", a subliniat Augustin Zegrean.

Intrebat de moderatorul emisiunii, fostul presedinte al CCR a spus ca sunt solutii, dar ele nu vor conveni romanilor, care "vor sa scape si sa mearga la bere".

"Sa prelungeasca cu 3 zile starea de urgenta. Oricand, presedintele poate sa prelungeasca starea de urgenta, cu inca o luna daca vrea. Daca nu pot sa rezolve problema pana sambata, de sambata, toate masurile luate prin ordonante militare 'se pun deoparte'", a adaugat Augustin Zegrean.

Luni, dupa declaratiile PSD, premierul Ludovic Orban a dat de inteles ca situatia s-ar putea regla printr-o ordonanta de urgenta care va fi adoptata joi.

Citeste mai multe despre: Ce obligatii si restrictii raman dupa 15 mai? Guvernul da joi o OUG, pana cand starea de alerta trece prin Parlament.

Quarterly Report - Editia 4

Ciolacu laudă constructorii români: "Firmele noastre îşi asumă curajos investiţiile şi le finalizează impecabil"
Ciolacu laudă constructorii români: "Firmele noastre îşi asumă curajos investiţiile şi le finalizează impecabil"
Premierul Marcel Ciolacu a lăudat firmele de construcție din România, în cadrul unui eveniment dedicat acestora. „Aţi doborât un mit, acela că firmele româneşti nu sunt capabile să...
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Traian Băsescu s-a întâlnit cu Maia Sandu, la Chișinău: ”S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii” FOTO
Fostul președinte Traian Băsescu s-a întâlnit pe 28 mai, la Chișinău, cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Ulterior, a fost invitat la o emisiune a postului public de televiziune...
#proiect stare alerta Orban coronavirus , #guvern