UPDATE CNSU relaxeaza restrictiile. Pietele se redeschid sambata, iar la vot se va merge fara declaratie in zonele de carantina

Vineri, 04 Decembrie 2020, ora 13:54
4066 citiri
UPDATE CNSU relaxeaza restrictiile. Pietele se redeschid sambata, iar la vot se va merge fara declaratie in zonele de carantina
Foto: Facebook/Guvernul Romaniei

Comitetul National pentru situatii de Urgenta se reuneste vineri, 4 decembrie, pentru a reglementa, printre altele, redeschiderea pietelor. Premierul Ludovic Orban a precizat ca masura va fi aplicabila din momentul in care va aparea in Monitorul Oficial Hotararea de Guvern care va fi adoptata in acest sens, dar si ordinul ministrilor de la Agricultura si Sanatate care stabileste masurile concrete ce trebuie respectate in piete.

Orban a afirmat ca celelalte masuri restrictive vor fi prelungite, inclusiv portul mastii in spatii deschise in toata tara.

UPDATE ora 14:00

Cei care locuiesc in localitati aflate in carantina nu vor avea nevoie de o declaratie pe proprie raspundere pentru a merge la vot. "Toata lumea va putea circula in ziua votului fara declaratie, indiferent de zona, pentru a putea vota", au declarat surse guvernamentale pentru Digi24.ro.

In plus, cetatenii cu drept de vot au libertate de circulatie, in ziua alegerilor, pana la ora 1,00 noaptea, a anuntat seful DSU, Raed Arafat, la inceputul sedintei de Guvern.

Stire initiala

Ludovic Orban a fost intrebat, vineri, cand se vor redeschide pietele si a precizat: "Acum avem CNSU, analizam proiectul de hotarare al CNSU, dupa care avem sedinta de Guvern in care vom adopta modificarile la HG privind starea de alerta, in conformitate cu decizia CNSU, pentru a permite redeschiderea pietelor, in niste conditii de protectie sanitara".

Premierul a precizat ca redeschiderea pietelor va deveni efectiva, dupa publicarea HG in Monitorul Oficial, dar si dupa ce apare ordinul ministrilor de la Agricultura si Sanatate care stabileste masurile concrete ce trebuie respectate in piete.

Intrebat daca va fi prelungita masura portului mastii in spatii deschise, Orban a precizat: "Se vor prelungi. Se pare ca expira in 9 decembrie, va fi prelungita aceasta masura. Dintre masurile de restrictie pe care le-am adoptat suplimentar fata de masurile anterioare - masurile nationale - practic, singura masura de relaxare este aceasta masura de redeschidere a pietelor in conditii de protectie sanitara. A venit sezonul rece, suntem pe un trend descendent in aceea ce priveste numarul de infectari si sunt convins ca administratorii pietelor si primarii se vor implica".

Sedinta de Guvern este programata la ora 12.00.

Urmarile electorale ale anuntului lui Nicusor Dan privind optiunea de vot. Cristian Parvulescu: "Situatia este mult mai complicata acum"

Raed Arafat: Cetatenii cu drept de vot au libertate de circulatie, in ziua alegerilor, pana la ora 01:00 noaptea

Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Iohannis dezaprobă recrutarea militară obligatorie: ”Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară”
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, 23 aprilie, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru cariera militară ar trebui să se facă mai multă...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Orban, #comitetul pentru situatii de urgenta, #Iohannis, #masca, #covid , #guvern