Compromis politic intre Ponta si Orban? Pro Romania primeste bani de la buget desi nu a participat la alegeri, cum spune legea

Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 14:47
12236 citiri
Compromis politic intre Ponta si Orban? Pro Romania primeste bani de la buget desi nu a participat la alegeri, cum spune legea
Foto: Facebook / Victor Ponta / PNL

Partidul lui Victor Ponta, infiintat acum doi ani de cativa parlamentari de la PSD si ALDE, va primi in 2020 (an cu alegeri locale si parlamentare) finantare de la bugetul de stat, printr-o derogare de la lege prevazuta in bugetul de stat pe care Guvernul Orban si-a angajat raspunderea in Parlament si care a fost promulgat luni de presedintele Iohannis.

Dezvaluirea a fost facuta pe Facebook, sub titlul "Ponta bate palma cu guvernul PNL", de avocatul Mihai Badea, consilier parlamentar al Grupului USR din Camera Deputatilor si presedinte al Comitetului de Initiativa "Fara Penali in Functii Publice", care a precizat ca "amendamentul a fost propus de Victor Ponta si acceptat de Guvernul Orban".

"Conform legii privind finantarea partidelor, de subventia acordata de stat beneficiaza doar partidele care au participat la ultimele alegeri locale si parlamentare, proportional cu voturile obtinute. Cum Pro Romania s-a infiintat dupa alegeri, pana acum n-a incasat niciun ban de la buget, chit ca a atras zeci de parlamentari de la alte partide, in special de la PSD.

Cu alegerile locale si parlamentare in vizor, Victor Ponta avea nevoie sa-si rotunjeasca fondurile de campanie ca sa treaca pragurile electorale, mai ales ca a scazut masiv in sondaje de cand l-a parasit Mihai Tudose. Asa ca a propus o 'mica' derogare: doar in 2020, subventia sa fie alocata tuturor partidelor cu parlamentari, proportional cu numarul de deputati si senatori pe care il au in prima zi a anului.

Putem doar sa ne imaginam ce promisiuni s-au facut PNL-ului pentru aceasta imensa concesie, care nu doar ca-i va asigura lui Victor Ponta un flux consistent de bani publici in fiecare luna, ci va preveni inclusiv riscul ca migratia unor parlamentari sa diminueze veniturile partidului sau", subliniaza Mihai Badea.

Intr-adevar, art.47 din Legea 5/2020, legea bugetului, promulgata luni de presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial (deci intrata in vigoare) prevede urmatoarele: "Prin derogare de la art. 18 alin. (3) lit. a), alin. (4) si art. 19 din Legea nr. 334/2006, in anul 2020 subventiile acordate partidelor politice, prevazute in bugetul Autoritatii Electorale Permanente se acorda pe baza numarului total de parlamentari inscrisi in fiecare dintre partidele politice la data de 1 ianuarie 2020".

Pana ieri, subventiile de la buget se acordau partidelor proportional cu voturile obtinute la alegerile anterioare, iar Pro Romania nu era pe lista.

Vezi aici lista partidelor care au primit in decembrie 2019 subventii de la buget.

Mihai Badea mai atrage atentia asupra unui aspect, dezvaluind ca "negocieri similare s-au purtat si pentru crearea grupului parlamentar Pro Europa, cu incalcarea Regulamentului Camerei Deputatilor, care impune conditiile ca partidul sa fi participat la ultimele alegeri parlamentare si sa fi obtinut mandate de deputat".

"De altfel, cand Biroul Electoral Central a intrebat Secretarul General al Camerei Deputatilor care sunt grupurile parlamentare existente pe 1 septembrie 2019, Pro Europa n-a fost mentionat in raspunsul scris, chiar daca pe site-ul oficial aparea de multa vreme", adauga Mihai Badea, care a fost reprezentantul USR in Biroul Electoral Central la alegerile prezidentiale de anul trecut.

"Si uite-asa, Victor Viorel a reusit sa obtina toate avantajele partidelor care au participat cu succes la alegerile parlamentare, fara ca Pro Romania sa fi participat deloc la acele alegeri: finantare, sali de grup parlamentar, posturi de consilier, locuri in biroul permanent, in comitetul liderilor, in comisii, etc. Cu ajutorul PNL-ului", conchide consilierul parlamentar al USR.

Reamintim ca tot luni, ziua in care a fost promulgat bugetul de stat, cinci parlamentari care au plecat din Pro Romania dupa ce au votat motiunea de cenzura impotriva Guvernului Dancila au fost primiti in PNL. Mai mult, doi dintre ei, Daniel Constantin si Sorin Cimpeanu, fondatori ai partidului Pro Romania alaturi de Victor Ponta, vor ajunge direct in conducerea PNL, prin votul Biroului Executiv.

Propulsat in politica de Dan Voiculescu, fost presedinte al PC si ministru al Agriculturii, Daniel Constantin a facut parte, in calitate de co-presedinte al ALDE, si din Guvernul Grindeanu la momentul adoptarii controversatei OUG 13, care a scos zeci de mii de romani in strada.

De altfel, toti cei cinci parlamentari primiti luni in PNL sunt traseisti:

  • Sorin Cimpeanu - ALDE, Pro Romania, PNL
  • Daniel Constantin - Partidul Conservator, ALDE, Pro Romania, PNL
  • Mircea Banias - PNL, PDL, PNL, PC, ALDE, Pro Romania, PNL
  • Damian Florea - FSN, PSD, PUR, PC, ALDE, PSD, Pro Romania, PNL
  • Liviu Ioan Balint - PMP, PSD, Pro Romania, PNL

Anterior, si deputatii PSD Elena Haratau si Mihaita Gaina si-au anuntat demisiile din partid si ralierea la grupul parlamentar al PNL.

In august 2017, presedintele PNL Ludovic Orban declara ca "fenomenul traseismului politic trebuie oprit pentru ca el este de fapt o grava deteriorarea mandatului reprezentativ si a democratiei in Romania", asa ca PNL dorea "sa puna piciorul in prag" si sa combata traseismul politic prin depunerea unui proiect de lege.

De asemenea, in august 2019 Conducerea PNL a decis prin vot ca "traseisti" din zona PSD, ALDE si ProRomania sa nu fie primiti in partid.

Luni, dupa sedinta BEx, acelasi presedinte al PNL Ludovic Orban, acum si premier, a explicat ca "inglobarea" noilor "colegi" in partid a fost o decizie "logica".

"Noi am purtat discutii si nu am facut niciun secret din asta (...) Au luat aceasta decizie de a fi alaturi de PNL si de partea, sa spun, sanatoasa a mediului politic si nicidecum sa ramana rataciti pe la usile PSD... Asa cum sunt altii. Ca atare, e un pas normal, atat domnul rector Sorin Campeanu, care este o personalitate deosebita in domeniul educatiei, cat si Daniel Constantin, care a fost minstru al Agriculturii, si alti colegi, Mircea Banias, si alti parlamentari sunt practic incepand de astazi colegii nostri", a mai spus Ludovic Orban.

Citeste mai multe despre:

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#partid Ponta finantare buget Orban, #buget guvern Orban finantare partide , #guvern