Guvernul pregateste granturi nerambursabile care sa sprijine creatorii independenti

Vineri, 26 Iunie 2020, ora 23:12
2817 citiri
Guvernul pregateste granturi nerambursabile care sa sprijine creatorii independenti
FOTO: Guvernul Romaniei

Cea de-a sasea dezbatere organizata la nivel de Guvern impreuna cu Ministerul Culturii a avut loc vineri cu reprezentanti ai domeniilor in care activeaza artistii independenti.

Vicepremierul Raluca Turcan si ministrul culturii Bogdan Gheorghiu au discutat cu participantii despre statutul artistului, al lucratorului si al operatorului cultural, dar si despre necesitatea reglementarii spatiilor creative, adaptarea instrumentelor de finantare atat la nivel central, cat si local.

Finantari multianuale, parteneriat public-privat ca sprijin real pentru sectorul independent, dar si granturi nerambursabile europene au fost alte subiecte discutate la intalnire.

"Crearea de axe de finantare europeana nerambursabila este o solutie pentru dezvoltarea acestui mediu cultural. Sustinerea acordata culturii nu se va margini doar la gestionarea problemelor pe timpul starii de urgenta si de alerta. Vom completa deciziile deja adoptate pentru a-i sprijini pe cei care activeaza in domeniul cultural, asa cum am sprijinit si alte sectoare economice. Guvernul are in discutie acordarea de granturi dedicate sectoarelor de activitate direct si grav afectate de pandemie. Industria creativa este una dintre acestea. Va pot spune ca pregatim un grant de sprijin pentru intreprinzatorii organizati in societati tip SRL fara angajati. Tot pentru sprijinirea mediului IMM pregatim un grant ce va putea fi folosit drept capital de repornire a activitatii economice", a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

"Lipsa unui registru al sectorului cultural-creativ este o provocare a ultimilor ani. Tocmai am semnat adresa prin care Institutul National de Cercetare si Formare Culturala este mandatat sa faca demersurile pentru realizarea acestui instrument atat de necesar politicilor publice si constructiei bugetare. La fel, lipsa statutului lucratorului cultural este o mare problema si m-am bucurat ca astazi am avut reprezentanti care au fost implicati activ in realizarea propunerii privind statutul artistului. Ca urmare, in perioada pandemiei a reiesit lipsa instrumentelor de protectie sociala pe care am putut sa o solutionam temporar prin acordarea indemnizatiei pentru persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturile de autor si drepturile conexe", a precizat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Guvernul Romaniei impreuna cu Ministerul Culturii vor continua astfel de dezbateri cu toti reprezentantii domeniilor culturale, astfel incat sa putem gasi cele mai bune variante de solutionare a problemelor care treneaza de ani buni si care sunt adancite de aceasta perioada a restrictiilor impuse activitatilor culturale de criza sanitara. Dialogul ramane deschis discutiilor constructive pentru a putea realiza impreuna proiecte realiste.

La dezbatere au mai participat: Erwin Kessler, Muzeul de Arta Recenta, Adrian Bojenoiu, Centrul Cultural Club Electroputere, Ioana Ciocan, ArtSafari, Andrei Oltean, Sibiu International Street ART Festival, Petru Lucaci, Uniunea Artistilor Plastici, Chris Simion - Mercurian, Undercloud si Grivita 53, Delia Badea,Teatrul din Mansarda, Andrei Grosu, unteatru, Viorel Cojanu, Asociatia Culturala Replika, Norbert Tako, AMBASADA, Cosmin Manolescu, Fundatia Gabriela Tudor, Ionica Pirvu, Asociatia SINAPTICA, Oana Nasui, Asociatia Postmodernism Museum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Averea secretă a lui Putin din „cel mai neutru” stat din lume, în pericol. „Portofelele“ liderului de la Kremlin din țara cantoanelor
Averea secretă a lui Putin din „cel mai neutru” stat din lume, în pericol. „Portofelele“ liderului de la Kremlin din țara cantoanelor
Rusia președintelui Vladimir Putin a cerut în mod repetat crearea unei noi arhitecturi europene de securitate înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Moscova dorea...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#guvern, #fonduri, #nerambursabile, #Orban, #artisti , #guvern